КОНВЕРГЕНТНИ ЕВРОПЕЙСКИ РЕГУЛАТОРИ

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Облачни технологии - Cloud computing
Advertisements

BULGARIAN ENERGY FORUM
Програма за морско дело и рибарство г.
Регионалната иновационна стратегия и Регионалният план за развитие Информационен ден 15 декември 2005 г., Пловдив доц. Петкан Илиев, съветник, Фондация.
АКТУАЛИЗИРАН ДОКУМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД Изготвил: Прайм Консултинг.
„Транспорт и транспортна инфраструктура“
Бъдещето на телевизията
Състояние и перспективи за установяване на регионален енергиен пазар
Препис на презентация:

КОНВЕРГЕНТНИ ЕВРОПЕЙСКИ РЕГУЛАТОРИ НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА АЛЕНА ХРИСТОВА – Нов Български Университет

ТЕХНОЛОГИЧНА КОНВЕРГЕНЦИЯ ТЕХНОЛОГИЧНА КОНВЕРГЕНЦИЯ Възможност за взаимен достъп между съществуващите мрежи и ползване на основните услуги; Възможност за различни мрежови решения за пренасяне на различни видове услуги; Обединяване на потребителските възможности на телефон, телевизия и персонален компютър.

ГЛОБАЛИЗАЦИЯ И КОНВЕРГЕНЦИЯ Глобализацията премахва разстоянията, границите за производство на стоки и услуги и тяхното пренасяне; В технологичен план това става възможно чрез конвергенцията на телекомуникации, медии и информационни технологии; Бъдещето: единна универсална мрежа; Същността на конвергенцията налага нови търговски и регулаторни решения и намира проявление в различни сливания и обединения на компании от различни сектори.

КОНВЕРГЕНЦИЯ В РЕГУЛИРАНЕТО Информационното общество и конвергенцията Технологична, икономическа, регулаторна и съдържателна конвергенция; Зелената книга за конвергенцията на Европейската Комисия; Учредяване на единен регулаторен орган; Единен регулаторен орган и конвергентна регулация в медийния сектор;

ПЛЮСОВЕ НА КОНВЕРГЕНТНИТЕ РЕГУЛАТОРНИ ОРГАНИ Бърз напредък на конвергенцията в технологиите; Достъпност за операторите; Избягване на повтарящи се дейности; По-добро вътрешно сътрудничество; Регулаторна яснота и ефективност; Връзка между пренос и съдържание.

МИНУСИ НА КОНВЕРГЕНТНИТЕ РЕГУЛАТОРНИ ОРГАНИ МИНУСИ НА КОНВЕРГЕНТНИТЕ РЕГУЛАТОРНИ ОРГАНИ Достъпност за операторите; Различна регулаторна експертиза; Отдаване на различни цели; Опасност от доминиране; Защита на обществения интерес.

КОНВЕРГЕНТНИ ЕВРОПЕЙСКИ РЕГУЛАТОРИ Италия (AGCOM) : Обща законодателна рамка; Смесено финансиране; Гъвкавост в регулирането; Финландия (FICORA) : Единната регулация обхваща въпросите на електронните комуникации, медиите и услугите на информационното общество.

КОНВЕРГЕНТНИ ЕВРОПЕЙСКИ РЕГУЛАТОРИ Швейцария (BAKOM) Нов регулаторен орган, обединяващ функциите на Федералния офис по телекомуникации, Независимата комисия по жалбите и Комисията по комуникации; Великобритания (OFCOM) 2003 г. се създава единен независим регулаторен орган за цялата комуникационна индустрия с компетентност както по отношение на съдържанието, така и по отношение на инфраструктурата в комуникационния сектор. Основните области, в които действа OFCOM са защита интересите на потребителите чрез стимулиране на конкуренцията и защита на комуникационните интереси на обществото като цяло.

КОНВЕРГЕНТНИ ЕВРОПЕЙСКИ РЕГУЛАТОРИ Испания (CMT) Телекомуникационната пазарна комисия - СМТ е независим орган, чието основно задължение е да гарантира съществуването на ефективна конкуренция на телекомуникационния пазар и на пазара на аудиовизуални и интерактивни услуги. Ирландия (ComReg) Единният регулаторен орган обединява телекомуникациите и радио и телевизионния сектор.

КОНВЕРГЕНТНИ ЕВРОПЕЙСКИ РЕГУЛАТОРИ Австрия (RTR) 2001 г. - предложени законодателни промени с цел създаването на единен регулатор за телекомуникациите и медийния сектор. Възприетата по-късно регулаторна структура предвижда три органа – RTR, ТКК и KommAustria. Телекомуникационният регулатор RTR е натоварен със задачата да следи и отговаря за конвергенцията на медиите и телекомуникациите.

КОНВЕРГЕНТНИ РЕГУЛАТОРИ В ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА Босна и Херцеговина - 2001 г. Комуникационна Регулаторна Агенция; Словения Телекомуникационна и броудкастинг агенция; Полша – 2005 г. Агенция за електронни комуникации.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ Цифровите технологии водят до сериозни промени на пазара на услуги: ТК оператори насочват вниманието си към радио и телевизионния пазар; Радио и телевизионните оператори се ориентират към електронната търговия; Доставчиците на Интернет услуги предлагат радио и телевизионни програми; Разнообразието на съдържанието налага икономическата и съдържателна регулация да вървят ръка за ръка; Все повече европейски страни се ориентират към новите предизвикателства – конвергентни регулаторни органи.

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО !