В ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ДАНЪЧНА РЕВИЗИЯ СЪГЛАСНО ДОПК

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СМЕТНА ПАЛАТА
Advertisements

РАБОТНА ГРУПА ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
Министерство на финансите
Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство ВЕНЕТА.
ДОГОВОР ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ № / Г
АКТУАЛИЗИРАН ДОКУМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД Изготвил: Прайм Консултинг.
СТРАТЕГИЯ ЗА ОДИТ ТЕСТ – ДЪРВО НА РЕШЕНИЯТА
2020 г г Заложени цели за 2020 г. Не повече от 388
С ОТЧЕТНОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ НА ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР КЪМ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Проект „Политики за пълноценно европейско развитие на община Никопол”
Препис на презентация:

В ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ДАНЪЧНА РЕВИЗИЯ СЪГЛАСНО ДОПК ЗА НЯКОИ ПРОПУСКИ В ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ДАНЪЧНА РЕВИЗИЯ СЪГЛАСНО ДОПК доц. д-р Али Вейсел, д.е.с., рег. одитор д-р Бисер Райнов, CIA

Същност на данъчната ревизия Данъчна ревизия – Вид одит на съответствието.

Процедури за ефективно и ефикасно извършване на всички одити: проверка Одитни процедури Процедури за ефективно и ефикасно извършване на всички одити: проверка наблюдение; външно потвърждение; повторно изчисление; повторно изпълнение; аналитични процедури; и проучващо запитване.

Процедури за данъчна ревизия Процедури, посочени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и Наръчник по ДОПК на НАП: проверка на отчетността на контролираните обекти; проверка на счетоводни, търговски и други книжа, документи и носители; установяване на притежаваните имущества, парични средства и материални ценности, вземания и книжа; писмени обяснения; насрещна проверка.

Процедури за данъчна ревизия .

Подход на съвременния одит Не се прилага: Потвърдителен одит (до началото на ХХ век); Системно-ориентиран одит (до края на ХХ век). Прилага се: Одит, базиран на риска Одитен риск Одитен риск = Вътрешноприсъщ риск х Риск на контрола х Риск на разкритията

Процедури за оценка на риска и процедури в отговор на оценени рискове Процедури за оценка на риска – проучващо запитване, аналитични процедури, наблюдение и проверка. Оценява се вътрешноприсъщият риск и рискът на контрола. Процедури в отговор на оценени рискове: Тестове на контрола и процедури по същество (аналитични процедури по същество и детайлни тестове).

Практика на данъчната ревизия (Tax Audit) в САЩ Наръчниците на Internal Revenue Service (IRS) на САЩ изискват извършването на оценка на вътрешния контрол и аналитични процедури. Примерни аналитични процедури в наръчника на IRS за Retail сектора: • процент на брутната печалба (Gross Profit Percentage); • обращаемост на материалните запаси (Inventory Turnover); • процент на увеличение или намаление в крайното салдо на материалните запаси (Percentage of Increase or Decrease in Ending Inventory) и други. Източник за разработване на очаквания при прилагане на аналитичните процедури: www.bizstats.com.

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО! . БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!