Магнитнорезонансно изследване на млечните жлези

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Брой анкети – 106 бр. От ноември до
Advertisements

Втора САГБАЛ „Шейново“ ЕАД Д-р Пламен Димов Д-р Дoрина Янева
ИНВЕСТИРА ВЪВ ВАШЕТО БЪДЕЩЕ
Профилактика и диспансер ДА БЪДЕ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕ? Д-р Николай Колев
Клиника по Кардиология
Епидемиологични особености на листериозата в България
АЛТЕРНАТИВНИ ПОДХОДИ ЗА РАБОТА С МЛАДЕЖИ
Ултразвуково изследване и доплер Какво проследява акушер-гинекологът в женската консултация и как си партнира със специалиста по фетална медицина Д-р.
2020 г г Заложени цели за 2020 г. Не повече от 388
ЗДРАВНИЯТ МЕДИАТОР НА РАБОТА В БОЛНИЦА – НОВА ПРАКТИКА
АКЕЕ: препоръчителен ЕНГ протокол при заболявания на мускулите
Пациентът в центъра на репродуктивната медицина: превенция, профилактика, безопасност Д-р Мариела Даскалова.
ПРОЦЕСЪТ НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ И УЧАСТИЕТО НА РАБОТНИЦИТЕ
Препис на презентация:

Магнитнорезонансно изследване на млечните жлези Магнитнорезонансната томография се очертава като изключитeлно перспективен метод при диагностициране на някои от заболяванията на млечните жлези. При провеждане на изследването пациентката лежи по корем, като двете млечни жлези се поставят в специална антена /приставка/. По този начин след въвеждането на контрастна материя във вената на ръката се получава едновременно образ от двете гърди.

Магнитнорезонансно изследване на млечните жлези Това е най-съвременният метод за диагностициране на: Неуточнени формации в млечните жлези, За ранна диагностика на пациентки с повишен риск от рак на гърдата, При диагностициране на рецидив на лекуван рак на гърдата При жени с протезирани млечните жлези/силиконови импланти/.

Биопсия на млечната жлеза В случаите, когато мамографското, ултразвуковото или магнитнорезонансното изследване покажат наличието на патологична зона в структурата на млечната жлеза се налага провеждането на биопсия. Най-добре е тя да бъде изпълнена в отделението по Образна диагностика под непосредствения контрол на съответния специалист. Правилният избор на вида лечение при туморите на гърдата изискват прецизна тъканна характеристика на патологичния процес. След получаване на резултат от специалист хистопатолог, хирургът съвместно с пациентката решава кое е най-подходящото лечение в съответния случай.

Консултативен мамографски център Консултативен мамографски център В случаите, когато патологичната находка изисква, пациентът може да бъде представен на т.нар.онкологичен комитет, съставен от експерти в областта на диагностиката, лечението и проследяването на рака на гърдата. В него влизат образен диагностик, химиотерапевт, онкологичен хирург, лъчетерапевт и патолог. В тези случаи клиничният проблем се решава на принципа на мултидисциплинарния подход, което позволява съвместна експертна оценка на всички специалисти, ангажирани в процеса на лечение на пациента.