Оператор за цикъл do-while

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
ОПЕРАТОР ЗА ВХОД И ИЗХОД,ПРИСВОЯВАНЕ
Advertisements

Магдалена Плачкова; 10”б” клас; №19
Начини за въвеждане на данни в СУБД
Алгоритми.
ОЦЕНКИ НА ОСНОВНИТЕ ЧИСЛЕНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Използване на логически оператори в условни изрази
Използване на условни оператори
Задачи.
Алгоритми УРОК ПО ИНФОРМАТИКА ЗА 9 КЛАС изготвил: инж. В. Митева.
Организация на програми с циклична структура
Теа Игнатова и Патриша Петрова, Х а клас
Алгоритми и блок схеми. Същност на програмирането
Препис на презентация:

Оператор за цикъл do-while

1. Задача Да се състави програма sum.cpp, която въвежда от клавиатурата три цели числа и извежда сумата им. Как да оптимизираме програмата? Какво се повтаря? До кога се повтаря?

2. Цикъл Алгоритъм, чийто елементарни действия се повтарят. Използва се, когато искате да спестите многократни повторения на определени действия.

С неизвестен брой повторения Видове цикли С неизвестен брой повторения С предусловие Цикъл while Със следусловие Цикъл do-while С известен брой повторения Цикъл for

3. Оператор за цикъл със следусловие do-while Синтаксис: do оператор while(израз); Където оператор е произволен оператор на езика, който е прието да се нарича тяло на цикъла, а изразът е условие, което определя до кога се повтаря тялото на цикъла. В него, както във всеки логически израз, могат да участват аритметични операции, аритметични отношения и логически операции, съчетани по правилата за построяване на изрази в езика. Прието е този израз да се нарича управляващо условие.

4. Семантика Изпълнява се тялото на цикъла; Изчислява се стойността на израза; Ако стойността на израза е различно от нула, т.е. истина, се преминава отново към изпълнение на тялото на цикъла (оператора); Ако стойността на израза е равно на нула (т.е. неистина), се изпълнява следващия оператор в програмата.

5. Задачи Да се състави програма count.cpp, която въвежда числа от клавиатурата до въвеждане на нула и извежда броя на числата (без нулата). Решение: int a,br=0; do { cin>>a; if(a) br++; } while(a); cout<<“br=”<<br<<endl;

6. Правила при използване на цикъла do-while Изразът задължително се загражда в скоби; Когато в тялото на цикъла са включени няколко оператора, те се заграждат в { и } скоби- така наречения съставен оператор; Стойността на управляващото условие трябва да се променя в тялото на цикъла; При създаване на програмите трябва да имаме в предвид, че тялото на цикъла се изпълнява поне веднъж, тъй като управляващото условие се проверява след изпълнението на тялото на цикъла. Това е причината операторът do-while да се нарича оператор за цикъл със следусловие или постусловие.

7. Задача Да се състави програма mult.cpp, която чете от клавиатурата цели числа, до въвеждане на числото 1 и извежда произведението им. Какви въпроси трябва да си зададем за да съставим цикличен алгоритъм: Какви величини са необходими за работа с програмата? Какво се повтаря? До кога се повтаря?

8. Задачи Да се състави програма negativ.cpp, която чете от клавиатурата цели числа, до въвеждане на отрицателно число и извежда броя на въведените четни положителни числа. Всички задачи от учебника на страница 146 и 147.