Клуб за създаване на база от данни за общността на град РАКОВСКИ : Изготвил : Дидка Илиева – 11 а клас.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Пазарджик е основан през 1485 година като важна станция на главния път през Балканския полуостров — от Белград за Истанбул. Тук периодично идвали жителите.
Advertisements

Свети Валентин Празника на любовта.
СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“
Благовещение.
"Тиха нощ, всята нощ".
Свети равноапостолни цар Константин и царица Елена.
на Първата българска държава
СОУ “Отец Паисий” гр. Кърджали
БАБА МАРТА. БАБА МАРТА Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор.В народните вярвания,
Препис на презентация:

Клуб за създаване на база от данни за общността на град РАКОВСКИ : Изготвил : Дидка Илиева – 11 а клас

ТРИФОН ЗАРЕЗАН– Ден на лозаря, БЪЛГАРСКИ НАРОДЕН ПРАЗНИК в чест на СВЕТИ ТРИФОН Празнува се от лозарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари, а не когато Българската православна църква тържествено чества Трифоновден.

Лозарски празник Той е сред най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване. В българския народен календар има и други важни трудови празници, свързани с лозарството и винарството. Така нареченият Кършовден, когато се окършват ненужните лозови пръчки, за да не отнемат силата на лозата, се свързва с деня на св.св. Константин и Елена (след прецъфтяване на лозата).

Трифон Зарезан в община Раковски

ХЕЙ ВИНАРИ, ХЕЙ ЛОЗАРИ, ПРАЗНИК ИДЕ ПОСРЕД ЗИМА, ХЕЙ ВИНАРИ, ХЕЙ ЛОЗАРИ ТРИФОН ЗАРЕЗАН ДА СЛАВИМ ВИНО ДА СЕ ЛЕЕ, ОТ СТАРАТА ЛОЗА, ПЕСЕН ДА ПЕЕ ЧАК ДО СУТРИНТА  

ДНЕСКА ЧАШИТЕ ВДИГНЕТЕ и НАЗДРАВЕ СИ КАЖЕТЕ, РУЙНО ВИНО ДА СЕ ЛЕЕ, ТОПЛИНА СЪРЦА ДА ГРЕЕ