Пазарджик е основан през 1485 година като важна станция на главния път през Балканския полуостров — от Белград за Истанбул. Тук периодично идвали жителите.

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Коя е старата българска дума за стая?
Advertisements

Клуб за създаване на база от данни за общността на град РАКОВСКИ : Изготвил : Дидка Илиева – 11 а клас.
Човекът и обществото ІІІ клас
Здравейте! Аз съм Валентин от ІV а клас
Равнините и хората.
СЕверна Америка.
ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯ ИЗГОТВИЛ: ИЛИАНА Т. ИЛИЕВА-ДЪБОВА.
Континентът Азия.
Препис на презентация:

Пазарджик е основан през 1485 година като важна станция на главния път през Балканския полуостров — от Белград за Истанбул. Тук периодично идвали жителите на околните села да си разменят стоките — „да пазаруват“ . Първи постоянни жители на Пазарджик са група татари. Така и дошло първоначалното име на града — Татар Пазарджик.

Община Пазарджик Надморска височина 205 метра Община Пазарджик Надморска височина 205 метра. Население на града 79 528 души. Пазарджик се намира в най-западната част на Горнотракийската низина ,той е равнинен град .

В града преобладава християнското население , както и мюсюлмани и евреи. Църква „Св. Богородица“, построена е през 1836-1837 г. Иконостасът на храма представлява уникална дърворезба под закрилата на ЮНЕСКО. Отначало в Пазарджик са построени 18 джамии. От всички днес се е запазила единствено ‘’Куршум - джамия’’, с най-високото минаре.

„Колоната “ – мястото за срещи в центъра на Пазарджик.

Часовниковата кула (Старата поща) е един от символите на града и ‘’Тортата’’ на пл. „Константин Величков“ – място за градските празнеснтва и концерти.

Фонтаните на площад „Константин Величков“ през деня и нощем. Фонтаните на площад „Константин Величков“ през деня и нощем.

Парк-остров „Свобода“ – на река Марица Парк-остров „Свобода“ – на река Марица.Поизоставен за преиод около 10 години. Но от около 2 години изцяло обновен и поддържан.

Има спортна база с футболно, баскетболно и волейболно игрище, както и малка зоологоческа градина с фазани, елени, диви кози и две понита.

Парк-острова е приятно място за разходки и почквка. THE END