Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯ ИЗГОТВИЛ: ИЛИАНА Т. ИЛИЕВА-ДЪБОВА.

Сходни презентации


Презентация по темата: "ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯ ИЗГОТВИЛ: ИЛИАНА Т. ИЛИЕВА-ДЪБОВА."— Препис на презентация:

1 ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯ ИЗГОТВИЛ: ИЛИАНА Т. ИЛИЕВА-ДЪБОВА

2 РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

3 Природата на нашата страна е много разнообразна.
В нея се простират обширни равнини и низини, заети в далечното минало от тучни пасища и гъсти гори. Днес те са превърнати в плодородни ниви и градини.

4 Посочи на картата Дунавската равнина и Горнотракийската низина.
Дунавската хълмиста равнина е най – голямата равнина у нас. Заема голяма част от Северна България. Посочи на картата Дунавската равнина и Горнотракийската низина. Най – обширната низина в България е Горнотракийската низина. Простира се в южната част на страната.

5 Какви растения се отглеждат в нашите равнини?

6 Северна България и Южна България.
На територията на нашата страна има различни по височина и големина планини. Дългата верига на Стара планина дели страната ни на две части. Кои са те? Северна България и Южна България.

7 Най-висока планина в страната и на Балканския полуостов е Рила
Най-висока планина в страната и на Балканския полуостов е Рила. На юг от нея се издига величественият Пирин. В тези планини има езера с бистри и студени води - „сините очи на планината“.

8 Родопите са най-обширната наша планина.
Планините ни са покрити с гори, ливади и пасища. От тях водят началото си големите български реки. Природата на родината трябва да се пази грижливо.

9 Посочи на картата равнините, низините и планините в България.
Посочи най-високия връх в нашата страна. Коя планина се намира най-близо до твоето родно място? Защо трябва да пазим природата на България?

10 Мечетата се раждат през зимата.
КАФЯВА МЕЧКА Тя е най-едрият хищник в България. Живее в  горски местности. Въпреки че изглежда тромава, на кратки разстояния може да тича със скорост 45 километра в час. Има силно развито обоняние и слух. Храни се с корени,жълъди  и млади треви. Обича горски ягоди, малини  и боровинки, диви ябълки, сливи, круши, мравки. Спи зимен сън. Мечетата се раждат през зимата.


Изтегли ppt "ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯ ИЗГОТВИЛ: ИЛИАНА Т. ИЛИЕВА-ДЪБОВА."

Сходни презентации


Реклама от Google