Немска народна приказка

Slides:



Advertisements
Сходни презентации
Спомняте си нашата разходка в Триъгълния
Advertisements

НА ДОБРОТО СЕ ОТВРЪЩА С ДОБРО
Препис на презентация:

Немска народна приказка Мишка и слон Немска народна приказка Преразказ

е предаване на чужд текст ПРЕРАЗКАЗЪТ е предаване на чужд текст със свои думи.

Мишка и слон Попаднала мишката в дълбока яма. Опитвала се да се покатери нагоре, но напразно. Отчаяла се. Не знаела какво да прави.

Видял я слонът. Той подал хобота си, мишката се изкачила по него и излязла на свобода.

След време слонът попаднал в беда. Хората го вързали с въжета. Искали да го откарат в зоопарк.

Мишката се приближила тайно до слона. Прегризала с острите си зъби въжетата и освободила слона.

Попаднала мишката в дълбока яма Попаднала мишката в дълбока яма. Опитвала се да се покатери нагоре, но напразно. Отчаяла се. Не знаела какво да прави. Отговори устно на въпросите: 1. Къде попаднала мишката? 2. Какво се опитвала да направи? 3. Как се чувствала?

Отговори устно на въпросите: Видял я слонът. Той подал хобота си, мишката се изкачила по него и излязла на свобода. Отговори устно на въпросите: 1.Кой я видял? 2. Как я извел на свобода?

Хората го вързали с въжета. Искали да го откарат в зоопарк. След време слонът попаднал в беда. Хората го вързали с въжета. Искали да го откарат в зоопарк. Отговорете устно на въпросите: 1. Какво се случило със слона след време? 2. В каква беда попаднал той?

Мишката се приближила тайно до слона Мишката се приближила тайно до слона. Прегризала с острите си зъби въжетата и освободила слона. Отговорете устно на въпроса: 1. Как малката мишка му помогнала?

Ракажете приказката като си помагате с картинките 2. 1. 4. 3.

Разкажете отново приказката като си помагате с плана 1. Отчаяното мишле. 2. Спасението на мишлето. 3. Слонът в беда. 4. Мишлето спасител.

Коя от пословиците е подходяща за край на приказката? Доброто с добро се заплаща. Неволята ум дава на човека. И слабият може да бъде силен с ума си.

Когато преразказваме, предаваме със свои Не забравяйте! Когато преразказваме, предаваме със свои думи всички основни моменти на текста в тяхната последователност.

П Р И Я Т Н А Р А Б О Т А

e-mail: lidiq_ganeva@abv.bg Изготви: Лидия Ганева СОУ ,, Христо Ботев" гр. Разград e-mail: lidiq_ganeva@abv.bg