Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Оператор за цикъл do-while

Сходни презентации


Презентация по темата: "Оператор за цикъл do-while"— Препис на презентация:

1 Оператор за цикъл do-while

2 1. Задача Да се състави програма sum.cpp, която въвежда от клавиатурата три цели числа и извежда сумата им. Как да оптимизираме програмата? Какво се повтаря? До кога се повтаря?

3 2. Цикъл Алгоритъм, чийто елементарни действия се повтарят.
Използва се, когато искате да спестите многократни повторения на определени действия.

4 С неизвестен брой повторения
Видове цикли С неизвестен брой повторения С предусловие Цикъл while Със следусловие Цикъл do-while С известен брой повторения Цикъл for

5 3. Оператор за цикъл със следусловие do-while
Синтаксис: do оператор while(израз); Където оператор е произволен оператор на езика, който е прието да се нарича тяло на цикъла, а изразът е условие, което определя до кога се повтаря тялото на цикъла. В него, както във всеки логически израз, могат да участват аритметични операции, аритметични отношения и логически операции, съчетани по правилата за построяване на изрази в езика. Прието е този израз да се нарича управляващо условие.

6 4. Семантика Изпълнява се тялото на цикъла;
Изчислява се стойността на израза; Ако стойността на израза е различно от нула, т.е. истина, се преминава отново към изпълнение на тялото на цикъла (оператора); Ако стойността на израза е равно на нула (т.е. неистина), се изпълнява следващия оператор в програмата.

7 5. Задачи Да се състави програма count.cpp, която въвежда числа от клавиатурата до въвеждане на нула и извежда броя на числата (без нулата). Решение: int a,br=0; do { cin>>a; if(a) br++; } while(a); cout<<“br=”<<br<<endl;

8 6. Правила при използване на цикъла do-while
Изразът задължително се загражда в скоби; Когато в тялото на цикъла са включени няколко оператора, те се заграждат в { и } скоби- така наречения съставен оператор; Стойността на управляващото условие трябва да се променя в тялото на цикъла; При създаване на програмите трябва да имаме в предвид, че тялото на цикъла се изпълнява поне веднъж, тъй като управляващото условие се проверява след изпълнението на тялото на цикъла. Това е причината операторът do-while да се нарича оператор за цикъл със следусловие или постусловие.

9 7. Задача Да се състави програма mult.cpp, която чете от клавиатурата цели числа, до въвеждане на числото 1 и извежда произведението им. Какви въпроси трябва да си зададем за да съставим цикличен алгоритъм: Какви величини са необходими за работа с програмата? Какво се повтаря? До кога се повтаря?

10 8. Задачи Да се състави програма negativ.cpp, която чете от клавиатурата цели числа, до въвеждане на отрицателно число и извежда броя на въведените четни положителни числа. Всички задачи от учебника на страница 146 и 147.


Изтегли ppt "Оператор за цикъл do-while"

Сходни презентации


Реклама от Google