Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Разлог, България www.eurocenter21.eu „ЕВРОЦЕНТЪР ОБУЧЕНИЕ И ПАРТНЬОРСТВО 21 ВЕК” ЕООД Разлог, България www.eurocenter21.eu.

Сходни презентации


Презентация по темата: "Разлог, България www.eurocenter21.eu „ЕВРОЦЕНТЪР ОБУЧЕНИЕ И ПАРТНЬОРСТВО 21 ВЕК” ЕООД Разлог, България www.eurocenter21.eu."— Препис на презентация:

1 Разлог, България www.eurocenter21.eu
„ЕВРОЦЕНТЪР ОБУЧЕНИЕ И ПАРТНЬОРСТВО 21 ВЕК” ЕООД Разлог, България

2 КОНФЕРЕНЦИЯ „СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ” 22 февруари 2019 г., гр. Разлог
Erasmus+ Стратегически партньорства, Ключова Дейност 2, Обучение на възрастни “Family Literacy Works!” N RO01-KA КОНФЕРЕНЦИЯ „СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ” 22 февруари 2019 г., гр. Разлог

3 ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ФАСИЛИТАТОРИ НА СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ
Обучителната програма за фасилитатори на семейна грамотност включва обучение за всяка една Област на Компетентности (6 модула), разработени от партньорите по проекта, както следва: Професионалната област на семейната грамотност (Mestna Knjiznica Kranj, Slovenia); Педагогика и андрагогика (Agrupamento de Escolas Trigal de Santa Maria, Portugal); Фасилитиране (“Евроцентър Обучение и Партньорство 21 век” ЕООД, България); Междуличностни и социални взаимоотношения (Learn & Vision Association, Romania); Организация (Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”, Romania); Личностно израстване (Training Center CES, Former Yugoslav Republic of Macedonia).

4 ЧАСТИ ВЪВ ВСЕКИ ОБУЧИТЕЛЕН МОДУЛ
1. ТЕОРЕТИЧНИ АСПЕКТИ 2. ПРАКТИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ 3. ЗАДАЧИ ЗА САМОАНАЛИЗ И САМОСТОЯТЕЛНА РАБОТА 4. ОЦЕНКА 5. ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ 6. БИБЛИОГРАФИЯ 7. ОБУЧИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ 8. РЕЧНИК НА ИЗПОЛЗВАНИТЕ ТЕРМИНИ

5 ТЕОРЕТИЧНИ АСПЕКТИ Теоретичните аспекти на всяка една област на компетентности могат да бъдат използвани като база за преподавателите в обучението на фасилитаторите на семейна грамотност при планирането на техните цялостни стратегии за обучението (лекция, дискусия, даване на указания и т.н.). Текстът в частта ТЕОРЕТИЧНИ АСПЕКТИ може да се възприеме / асимилира лесно от тези, които го четат, поради добрата структура, последователните и подробни инструкции, указания, съвети, чеклистове, прегледи на най-добри и не толкова добри практики, многобройните примери, предложения, сравнителни таблици, схеми, диаграми, картини и т.н. Удобният формат на теоретичните аспекти на всяка една област на компетентности позволява ползването им и за самостоятелна работа и самообучение.

6 ПРАКТИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ Практическите дейности (52 бр.) следват определен алгоритъм (структурата и методите са фиксирани) с цел лесното им приложение към всяка учебна група участници / обучаеми. Всички дейности са описани подробно (цел, продължителност, използвани методи, необходими помощни материали, ход на дейността, препоръки) Продължителността на практическите дейности варира между 10 минути и 2 часа, в зависимост от типа на дейността и броя на участниците, но повечето от тях продължават 30 минути. Препоръките включват подробности за това как да се организира дейността, как да се адаптира тя към различните потребности на обучаемите, различни вариации, последващи дейности, допълнителни ресурси и материали и т.н.

7 КЛАСИФИКАЦИЯ НА ПРАКТИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ
Дейности за групова дискусия –този вид дейности подкрепят личностното израстване и развитието на междуличностните и социалните умения. Те могат да бъдат последвани от задачи за самоанализ. Практически дейности за развитие и подобряване на уменията, необходими за ефективно планиране, ръководство и управление на групово събитие. Целта на тези дейности е да запознаят фасилитаторите на семейна грамотност с техники за вземане на решения и системи за гласуване, методи за разрешаване на конфликти, методи за критично мислене, както и с различни инструменти за планиране и управление на времето.

8 КЛАСИФИКАЦИЯ НА ПРАКТИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ
Игри с имена, игри за „разчупване на леда”, енергизиращи игри, ролеви игри (драматизации), дейности за сплотяване на екипа, дейности за реагиране към предизвикателства, поставени пред екипа. Целите на тези дейности са да подобрят комуникацията, сътрудничеството, взаимната подкрепа и доверие, креативното мислене, уменията за разрешаване на проблеми, уменията за планиране и лидерските умения, да се промотира груповото взаимодействие, както и да се държи аудиторията фокусирана и ангажирана. Практически дейности за организирането на обучително занятие (по принцип) и разработването и фасилитирането на програми за семейна грамотност

9 КЛАСИФИКАЦИЯ НА ПРАКТИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ
Практически дейности за развитие на креативността и подобряване на професионалните умения, необходими за имплементирането на програмата за семейна грамотност. Целта на тези дейности е да запознаят фасилитаторите на семейна грамотност с основни разказвателни техники, различни четивни техники и стратегии, инструментите, необходими за работата със семейства с малки деца, игри, необходими за развитието на грамотността при децата и Практически дейности за мониторинг и оценка на целите и постигнатите резултати. При тези дейности обучаемите могат да практикуват различни методи за оценка: методи за предоставяне на обратна връзка и информация, методи за оценка на предварителните знания, методи за оценка на напредъка на участниците, методи за стимулиране и насърчаване на самоанализа у участниците след обучението и др.

10 ЗАДАЧИ ЗА САМОАНАЛИЗ И САМОСТОЯТЕЛНА РАБОТА
В задачите за самоанализ (41 бр.) под формата на различни дейности, катo например, отговаряне на въпроси, попълване на въпросници, писане на есета, довършване на изречения, съставяне на списъци, попълване на сравнителни таблици, участие във викторини и т.н., обучаемите трябва да анализират действията или опита си, получени след тяхното обучение от гледна точка на постигането на поставените цели. Добре дефинираните въпроси служат като стабилна опора за обучаемите в процеса на своето оценяване относно нивото на развитие на основните умение за фасилитиране (комуникация, слушане, водене на преговори, управление на времето, разрешаване на конфликти, организационни умения).

11 ОЦЕНКА Програмата съдържа различни инструменти за оценка (20 бр.). Те могат да се използват за оценка на отделни дейности, обучителни занятия, модули, както и за финална оценка. Включени са и онлайн инструменти и въпросници за самооценка (емоционална интелигентност, тип личност, самооценка на уменията за междуличностни / социални взаимоотношения).

12 ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗТОЧНИЦИ, ОБУЧИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, РЕЧНИК НА ИЗПОЛЗВАНИТЕ ТЕРМИНИ
Фасилитаторите могат да използват и Допълнителни източници, ако искат да задълбочат знанията си по дадената тематика или да намерят повече идеи за практически дейности и задачи за самоанализ. Програмата съдържа Обучителни материали (34 бр.), някои предназначени за употреба от фасилитаторите (Форма за планиране на занятието, Съвети за водене на занятието, Форма за въпроси и идеи; Дейности за сплотяване на групата; Чек-листове за фасилитатори и др.) Речникът на използваните термини (сбор от речниците към всяка област на компетенции) съдържа 64 термина. Той има за цел да дефинира основните понятия, представени в текста.

13 ПИЛОТНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ФАСИЛИТАТОРИ НА СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ
ПИЛОТНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ФАСИЛИТАТОРИ НА СЕМЕЙНА ГРАМОТНОСТ Място на провеждане: НУ „Св. Паисий Хилендарски”, Банско Период на провеждане: - 12,13 и 17 април 2018 Участници: 14 (учители, психолози, логопеди, социални и специални педагози от ДГ „Здравец”, Дневен център „Здравец” и  НУ „Св. Паисий Хилендарски”) В рамките на обучението участниците се запознаха с основни теоретични аспекти от шестте области на компетентности на фасилитаторите на семейна грамотност и участваха в практически дейности, свързани с планиране, разработване, организиране и провеждане на програми за семейна грамотност.

14 ПИЛОТНИ ДЕЙНОСТИ 106 семейства от Банско участваха в дейностите за семейна грамотност, организирани от обучените фасилитатори („Седмица на четенето” - октомври 2018, „Седмица на бащата”- ноември 2018). Дейностите за семейна грамотност в продължават.

15 ВЪЗДЕЙСТВИЕ http://eurocenter21.eu/partnership/projects/flw/резултати
РЕЗУЛТАТИТЕ Сравнителен анализ на програми и практики за семейна грамотност в страните на партньорите; Професионален профил на фасилитатора на семейна грамотност; Учебна програма, методология и материали за обучение на фасилитатори на семейна грамотност    са на разположение на следния уебсайт Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Този материал отразява само възгледите на автора, а Националната агенция и Комисията не могат да бъдат държани отговорни за каквото и да е използване на съдържащата се в него информация


Изтегли ppt "Разлог, България www.eurocenter21.eu „ЕВРОЦЕНТЪР ОБУЧЕНИЕ И ПАРТНЬОРСТВО 21 ВЕК” ЕООД Разлог, България www.eurocenter21.eu."

Сходни презентации


Реклама от Google