Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Хартията, мастилото, печатарската преса

Сходни презентации


Презентация по темата: "Хартията, мастилото, печатарската преса"— Препис на презентация:

1 Хартията, мастилото, печатарската преса
СИП “От перо до корица”

2 Първоначално хората са пишели на камък, глинени и дървени плочки, черупки, миди, коприна.

3 С появата на буквите е възникнала и необходимостта хората да пишат на леки и лесно преносими материи, за да може по-лесно да стига словото до повече хора. Финикийска писменост Гръцка писменост Нашите букви глаголица кирилица

4 Папирус Подобни на познатата ни днес хартия са папирусът и пергаментът. Папирусът е вид хартия, изработена от едноименното растение, на която са писали древните египтяни. В древността диворастящият папирус е бил разпространен в долината на река Нил и в днешно време вече почти не се среща. В Древен Египет папирусите се появили вероятно едновременно с изобретяването на писането. Заповедите от фараоните са били писани на най-качествените папируси Книгите, изработени от папирус, имали формата на руло и съдържали няколко листа, закрепени един за друг, с обща дължина около 10 метра. Папирусът бил значително по-лек и лесен за пренасяне и бързо се превърнал в най-разпространеното средство, върху което се пишело в античността.

5 Пергамент По-късно папирусът трайно е заместен с пергамента. Според легендата пергаментът е творение на владетеля на Пергам – Евмен ІІ, откъдето води и името си. Неговото производство датира от ІІ в.пр.н.е. За изработката му се използвали фини животински кожи от телета, овце, антилопи и др. Предимствата на пергамента били неговата дълготрайност, здравина и възможност текстът да бъде изтриван.

6 Първата хартия Първата хартия е била открита в Китай от 55-годишния Цзай Лун през 105 г. Преди това в Китай пишели върху коприна, бамбукови листа, а в Европа – върху пергамент. Според запазени от онова време сведения хартията се произвеждала от черничеви листа, бамбукови късове и влакна на различни растения, които се отличавали с еластичност и здравина. Суровината се сварявала добре и се раздробявала на каша. В нея добавяли още парцалена маса, понякога и дървесна кора. В сместа потопявали бамбукова мрежа, която се покривала с тънък слой каша. После водата се отцеждала, хартията била отделяна от мрежата и окачвана да се изсуши, след което я пресоват. Цзай Лун нямал патент за изобретението си, но благодарение на него се прославил.Императорът го възнаградил богато и го удостоил с благородническа титла. Китайците успяват да запазят тайната на това изобретение чак до началото на VII в. От Китай най-напред то стига до Япония. А в средата на VIII в. при битката край Самарканд арабски мюсюлмани пленяват няколко китайци. Те се оказват майстори на хартия. Тези военнопленници научават арабите да я произвеждат. Китайското изобретение продължава своя път към Египет, Тунис, Мароко и други северноафрикански страни.

7 Хартията днес Днес хартията се произвежда в модерни фабрики. Хартията е тънък, плосък материал, създаден от сбиването на растителни влакна, които остават трайно слепени благодарение на преплетените водородни връзки. Влакната са естествени, най-често добити от дървета с мека дървесина и се състоят от целулоза. Но като се има предвид, че се прави от растителност, то трябва да се използва икономично, да се събира разделно, за да може да се рециклира и използва отново.

8 Мастилото За да се отпечатат на хартията букви, знаци и образи е нужно мастило. Мастилото е течност, съдържаща различни пигменти и/или оцветители. Египетското мастило е било съставено някога от оцветители, направени от метали, от външния покривен слой на семена, бобови растения и други подобни. Индийското мастило е черно и е направено от насекоми, мексиканското – от корени на различни растения, а европейското – от въглен и сажди. Днес съвременният вариант на мастилото се ползва не само при отпечатване на книги, вестници, списания, за пълнене на химикалки и писалки. Съществуващите в почти всеки дом и офис персонален компютър и принтер изискват зареждане и презареждане с мастило, за да може да се отпечатват всякакви текстове, графики, картини, образи и др.

9 Печатарската преса Знае се, че до ХV век книгите са били рядкост и стрували скъпо, защото са преписвани на ръка от монаси. Има един човек, който променя света завинаги, и това е немецът Гутенберг. Макар да няма останали почти никакви документални сведения за него, онова, което е направил, е променил тотално развитието на човечеството. Нека си представим какво има в света днес. Нищо от него не би било възможно без изобретението на Йоханес Гутенберг – печатарската преса.

10 Най-вероятно Гутенберг е учил в университета в Ерфурт, а впоследствие се е върнал в родния си град Майнц. През 1450 г. взима пари назаем от Йохан Фауст и неговия зет Шьофер, за да създаде гениалната си печатарска машина. През 1455 г. Гутенберг осъществява мечтата си и печата 42-редова Библия първо в 30, а после в 180 копия от хартия и пергамент. Това е първата напечатана Библия в света. Благодарение на това велико изобретение отпечатването на книгите вече можело да се прави чрез подвижни метални букви. Подредени в думи и изречения, буквите образували цяла страница. После ги намазвали с мастило, върху тях слагали лист хартия и силно го притискали с помощта на преса.

11 През същата година Фауст си иска обратно заема, но Гутенберг вече е вложил всичко в своята Библия. Стига се до съд, който се произнася в полза на Фауст. В замяна на парите му предоставя пълен контрол над работилницата и права на половината напечатани библии. Доведен до финансов крах, Гутенберг напуска работилницата. Малко по-късно Гутенберг намира кураж да открие още една малка работилница. В нея печата различни текстове, поръчани от църквата. Принуден е да остане анонимен, Гутенберг не слага нито своето име, нито името на работилницата върху напечатаните книги. Все пак се счита, че именно той печата 300 копия от пълния католически речник. За разлика от Фауст и Шьофер, които през 1457г. слагат името си под напечатаните от тях църковни книги, Гутенберг до края на живота си остава в пълна анонимност. Но паметта на човечеството е силна и зачита направилите велики дела. Затова Гутенберг заема своето място в нея. Ето как един анонимен мъж не се отказва от мечтата си и променя света.

12 Печатарство в миналото и днес
Печатарски цех от 19 век – 20 век Преса от 15. век Съвременно печатарство

13 Свържи думите от двете колонки така, че да е вярно
папирус Гутенберг Цзай Лун пергамент печатарска преса хартията направен от кожа направен от растение

14 За вас с удоволствие изработи
Румяна Тунева tuni По материали от книга за книгата “Прозорец към света”, създадена през 2009 г. от 3-б клас, 105 СОУ” Атанас Далчев” В презентацията са ползвани илюстрации от Интернет


Изтегли ppt "Хартията, мастилото, печатарската преса"

Сходни презентации


Реклама от Google