Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Покръстване на българите

Сходни презентации


Презентация по темата: "Покръстване на българите"— Препис на презентация:

1 Изготвил: Илиана Илиева-Дъбова

2  Кога и как се заражда християнството?  Как се появява християнството на Балканския полуостров?  Какво е отношението на българските владетели към християните?

3 Покръстване на българите 1.Приемане на християнството: а) христовата вяра сред славяни и прабългари; б) причини за приемане на християнството: – спояване на славяни и прабългари; – повишаване авторитета на българската държава. в) преговори с Рим; г) война с Византия. д) покръстването – 864 г. 2. Основаване на българската църква – 870 г. 3. Опит за връщане на езичеството: а) управление на княз Валдимир – Расате; б) църковно-народен събор в Плиска през 893 г.

4 Приемане на християнството В средата на IX век на българския престол се възкачва хан Борис I. Първото десетилетие от неговото управление е белязано от поредица неуспешни войни с византийци, сърби и франки. Недоверието на европейските християнските държави към езическа България нараства. За разлика от предишните български владетели, хан Борис осъзнава прекрасно духивната сила на християнството за сплотяване на славяни и прабългари в един народ. От друга страна, при приемане на християнството ще се повиши авторитетът на българската държава сред останалите европейски страни.

5 Първоначално българският владетел започва преговори с Рим, но Византия яростно се противопоставя. Император Михаил III повежда поход срещу България през 863 година. След неуспехите във войната, хан Борис е заставен на приеме християнството от Цариградската патриаршия. През 864 година българският владетел заедно със семейството си приема светото кръщение в Плиска. По името на духовния си баща – василевса на ромейте, приема името Михаил. Започва да използва титлата княз. В България пристигат византийски духовници, които започват да кръщават населението.

6 Покръстването на българите Миниатюра от Ватиканския препис на Манасиевата летопис

7 Основаване на българската църква С приемането на новата религия във всекидневния живот на хората настъпва коренна промяна. Езическите обреди се заменят с преклонение пред християнския кръст и иконите. Капищата и свещените идоли са сринати. На тяхно място се изграждат църкви. Някои от болярите отказват да приемат християнството и се бунтуват срещу решението на Борис I. Князът потушава бунта, избива 52 болярски рода. Налагането на новата вяра не е лесно. Повечето българи не разбират изобщо какво проповядват ромейските свещеници на гръцки език. Засилва се византийското влияние в България и това застрашава независимото развитие на държавата.

8 Борис потушава бунта на болярите автор: Николай Павлович

9 Голямата базилика в Плиска

10 Княз Борис насочва усилията си към установяване на независима българска църква и духовенство. За решаването на този изключително важен въпрос той използва съперничеството между източната и западната църква. Започва преговори първо с Константонопол, но оттам бавят отговора си. Княз Борис се обръща към папап Николай I с писмо. От Рим изпращат в България свещеници, които започват повторно кръщаване на българите. Умелите дипломатически действия на владетеля принуждават Византия да отстъпи. На вселенски събор в Константинопол през 870 година е решено България да получи самостоятелна (автокефална) църква начело с архиепископ.

11 Княз Борис I Миниатюра от руски препис на Учителното евангелие Каква информация получаваме от изображението?

12 Опит за връщане на езичеството Княз Борис I се оттегля от престола през 889 г. Той се установява в манастир и оставя властта в ръцете на най- големия си син Владимир – Расате. Новият княз е възпитан в езическа среда и се опитва да възстанови старата вяра. Княз Борис напуска манастира и временно се възкачва отново на престола като отстранява Владимир– Расате. Наказанието е сурово – младият български княз е ослепен. През 893 г. в Плиска е свикан църковно - народен събор, на който се взема решение нов български владетел да бъде Симеон, най-малкия син на Борис I; официален език в държавата и църквата става славянският; за нова столица на България е определен Велики Преслав.

13 Ослепяванет о на Владимир- Расате Худ. Мирослав Йотов

14 Въпроси и задачи 1.Разгледайте историческия извор и отговорете на въпросите: Кой е автор на този документ? Изворът свидетелство на епохата ли е? Кои са причините за приемане на християнството според този исторически извор? Защо българският владетел получава името на византийския император? Проучете линията на времето. Какво се случва в Европа през втората половина на IX век?

15

16 Линия на времето 863 г. 864 г. 870 г. 889 г. 893 г. Война с Византия Покръстване на ханския двор Независимост на българската църква Възшествие на Владимир – Расате Църковно – народен събор в Плиска


Изтегли ppt "Покръстване на българите"

Сходни презентации


Реклама от Google