Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Приказките на Братя Грим урок по Извънкласно четене.

Сходни презентации


Презентация по темата: "Приказките на Братя Грим урок по Извънкласно четене."— Препис на презентация:

1 Приказките на Братя Грим урок по Извънкласно четене

2 Братята Якоб и Вилхелм Грим, родени в Ханау, са може би най-известните разказвачи на приказки в света. Завещали са ни повече от 200 произведения, които се четат далеч отвъд пределите на родната им Германия и са преведени на 160 езика.

3 Якоб и Вилхелм Грим завършват университета Филипс в Марбург,
разположен на река Лан, където изучават право и правят първите си фолклорни изследвания. Гьотинген И двамата братя Грим имат професорски титли и преподават в Гьотингенския университет.

4 Замъкът Ханщайн Нагоре по течението, там където се срещат реките Везер и Фулда, се намира гората Кауфунгер. В нея се разиграват много от приказките на братя Грим.Недалеч от това място, близо до стария Гьотинген, може да посетите руините на готическия замък Ханщайн, построен през 862 г. Хесиш-Лихтенау Хесиш-Лихтенау се намира на мястото, където вероятно е живяла героинята от приказките Баба Хола - недалеч от замъка на Снежанка.

5 Замъкът Забабург Известен като замъка на Спящата красавица, Забабург е построен през 1334 г. в самото сърце на гората Райнхарт, между Касел и Гьотинген. През 19 в. вече е придобил славата на замък от приказките на братя Грим. Хамелн Приказката за Вълшебния свирач, преведена на повече от 30 езика, се разиграва в Хамелн, малко живописно градче в Долна Саксония.

6 Алсфелд Когато в онзи злощастен ден Червената шапчица тръгва да посети баба си, тя се отправя тъкмо към Алсфелд. Бремен Бремен е прочут в цял свят с четиримата си музиканти - магаре, куче, котка и петел. Посетителите на града ще се натъкнат на многобройни знаци на почит и любов към тях. Най-известна е бронзовата статуя край кметството, създадена от скулптора Герхард Маркс през 1951 година.

7 Кои приказки открихте в текста за братя Грим?
“Баба Хола” “Снежанка и седемте джуджета” “Спящата красавица” “Вълшебният свирач” “Червената шапчица” “Бременските градски музиканти”

8 Да прочетем по откъсче от всяка любима приказка!
Време е за четене! Да прочетем по откъсче от всяка любима приказка!

9 С приказките е прекрасно – виждаш всичко ти по-ясно!
Приказките С приказките е прекрасно – виждаш всичко ти по-ясно! Ясно виждаш ти ламята, даже принца във гората; ясно чуваш го да пее нежно мъничкият славей. Сам и мириса улавяш – вълшебните треви познаваш. С приказките си в небето, гониш вятъра в полето; с тях си даже под земята - държиш принцеса за ръката. Лесно вникваш във нещата, леко става на душата! А.Г.

10 КРАЙ НА ЧАСА, НО НЕ И НА ЧЕТЕНЕТО!
ЗА ДОМАШНА РАБОТА ДОВЪРШЕТЕ ЗАПОЧНАТИТЕ ПРИКАЗКИ! УРОКА ПОДГОТВИ ЗА ВАС АНИ ГОСПОДИНОВА, ЧОУ “ВЕДА”, СОФИЯ, ПО МАТЕРИАЛИ ОТ ИНТЕРНЕТ


Изтегли ppt "Приказките на Братя Грим урок по Извънкласно четене."

Сходни презентации


Реклама от Google