Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

“ЗАЩИТЕНО ЖИЛИЩЕ ЗА ЛИЦА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА” ГР. БУРГАС

Сходни презентации


Презентация по темата: "“ЗАЩИТЕНО ЖИЛИЩЕ ЗА ЛИЦА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА” ГР. БУРГАС"— Препис на презентация:

1 “ЗАЩИТЕНО ЖИЛИЩЕ ЗА ЛИЦА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА” ГР. БУРГАС
“ЗАЩИТЕНО ЖИЛИЩЕ ЗА ЛИЦА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА” ГР. БУРГАС

2 „Защитено жилище за лица с психични разстройства” е актуална форма за предоставяне на социални услуги в общността, която обучава в полезни умения лицата с психични разстройства и специални потребности, помага за развиване на индивидуалните им способности за осигуряване на независим живот, равнопоставеност и интегриране в обществото.

3 МАЛКО ИСТОРИЯ Разкрито през 2010 г. като “Защитено жилище за млади хора с увреждания” от НПО Сдружение „Равновесие” и Община Бургас по европейски проект за лица от 18 до 45-годишна възраст с капацитет 8 младежи. Поради приключването на проекта, през 2011 г. Общинска администрация предприе законови действия за промяна на статута в „Защитено жилище за лица с психични разстройства”.

4 И ОЩЕ... С Решение на Общинския съвет – Бургас и Заповед на МТСП-АСП № РДО1-362 от г. бе разкрито „Защитено жилище за лица с психични разстройства” (ЗЖЛПР) като държавно делегирана дейност. В отговор на нуждите на потребителите и/или техните близки, специалистите от ЗЖЛПР предоставят 24-часова грижа за лицата с психични разстройства. Услугите се извършват от наличния персонал в рамките на държавно делегираната издръжка с дофинансиране от Община Бургас.

5 ЧОВЕШКИ РЕСУРС Работният екип в Защитеното жилище е със следната структура: 1. Управител 2. Социални работници 3. Педагог 4. Медицинско лице

6 БЕНЕФИЦИЕНТИ НА СОЦИАЛНАТА УСЛУГА
Жени от различни градове и общини на България, израснали и отгледани в домове или без подкрепа от биологичните си семейства с ТЕЛК решение, с водеща диагноза: «Психични и поведенчески разстройства» , включително разстройства на психологичното развитие /умствена изостаналост/.

7 АРТЕФАКТИ Материалната база е много добра. Защитеното жилище се намира в двуетажна сграда разположена в к-с "Меден Рудник”. Има изградена добра инфраструктура. Съвсем близо до жилището има автобусна и тролейбусна спирка, магазини, бюро по труда, болница, две гимназии и пощенска станция.

8 И още... Местоположението и материалната база отговарят
на следните стандарти и критерии: наличие на помещения за социални контакти (дневна, столова, кухня); възможности за спазване на санитарни и хигиенни норми, съобразно съществуващите санитарни такива и изискванията за безопасност; достъпност, добре поддържана битова и околна среда; наличие на средства за комуникации.

9 ЦЕЛ: Създаване на условия за подпомагане, взаимопомощ, ефективна защита и социална интеграция на лица с психични и поведенчески разстройства, непригодни да водят самостоятелен начин на живот.

10 Задачите са подчинени на общата цел:
Осигуряване на подходяща среда за задоволяване на базовите потребности на лицата. Планиране и осъществяване на дейности насочени към преодоляване на социалната изолация. Осигуряване на адекватно медицинско наблюдение и грижи. Затвърждаване и заучаване на социални умения и навици. Затвърждаване на стари и заучаване на нови трудови навици. Запълване на образователния дефицит.

11 СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ Оказване на подкрепа за усвояване на социално - битови умения; Провеждане на индивидуални и групови сесии за запълване на социалните дефицити; Подкрепа и мотивация на потребителите за създаване на положителни и устойчиви нагласи и използването на различни възможности за интеграция в групата, както и умения за справяне с предразсъдъци и стериотипи, в преодоляването на собствените си такива; Оказване на подкрепа и помощ за правилно разпределение на личните средства; Оказване на помощ при организиране на свободното време; Съдействие при взаимодействие с различни институции.

12 ОБРАЗОВАТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ
Осигуряване и провеждане на подходящи образователни и трудотерапевтични програми. Осигуряване на подходящи материали и помагала; Подпомагане развитието на фината моторика и зрително – моторната координация. Участие в педагогически и арт-терапевтични занимания;

13 МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Осигуряване на медицинско наблюдение, адекватна медицинска помощ и медикаментозна терапия при необходимост. Съблюдаване и подпомагане за здравословен начин на живот. Профилактични прегледи; Превантивни мерки; Оздравителни програми; Провеждане на здравни беседи по определени теми; Съблюдаване на общото физическо и здравословно състояние.

14 ТРУДОТЕРАПИЯ Формира и развива:
възприятия, познавателни потребности и възможности; хигиенни и битови навици; практически сръчности, умения и навици; естетическа и духовна култура; чувство за отговорност и колективност; готварски умения.

15 ЗАПЪЛВАНЕ НА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ
ЗАПЪЛВАНЕ НА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ Провеждане на културни мероприятия; Лични празници; Концерти; Излети.


Изтегли ppt "“ЗАЩИТЕНО ЖИЛИЩЕ ЗА ЛИЦА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА” ГР. БУРГАС"

Сходни презентации


Реклама от Google