Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Моето родно място.

Сходни презентации


Презентация по темата: "Моето родно място."— Препис на презентация:

1 Моето родно място

2 Довърши стиховете на Ран Босилек с подходящите думи.
РОДНА СТРЯХА Бяла, спретната , две липи Тука майчина сетих Тука, под липите не веднъж ; тука с весели скачах и Къщичке на дните , кът свиден и ! И за царските не бих те ! къщурка къщурка най-напред отпред отпред милувка милувка най-напред стари стари другари играх се смях другари играх се смях злати мил мил сменил палати злати сменил палати Защо Ран Босилек е озаглавил стихотворението “Родна стряха”? Прочетете тези думи, които изразяват най-силно обичта на автора към родното място.

3 КАКВО НАРИЧАМЕ РОДНО МЯСТО?
Мястото, където се е родил и израсъл човек – град /село/,заедно с неговата околност. Има ли разлика в значението на думите РОДИНА и РОДНО МЯСТО ? С кои изрази можем да заменим РОДНО МЯСТО? РОДЕН КРАЙ, БАЩИН КРАЙ, РОДЕН КЪТ Едно и също ли означават родно място и селището, в което живея? Мястото на живеене не винаги съвпада с родния край. С изключение на един от вас на всички родното място и мястото на живеене съвпадат. Затова днес ще поговорим за София.

4 Сердон полис, Средец, Триадица, Сердика, София - имена на нашия град
Храм “Света София” Има легендата за името на града. Някога по тези земи властвал византийският император Юстиниян. Богат и могъщ бил той, но бил нещастен. Защото дъщеря му София вехнела като цвете без вода, покосена от незнайна болест. Никакви лечители не можели да й помогнат. Императорът пратил хора от свитата си да обходят всяко кътче на неговите земи и да открият това място, което ще изцери София. Един от пратениците скоро се върнал и казал на императора, че открил висока планина с вековни борове, лековити минерални извори, свеж и чист въздух. Заселила се София по земите около планината Витоша и не след дълго оздравяла. В знак на благодарност император Юстиниян наредил да бъде издигнат храм “Света София” и градът бил наречен така. Сердон полис, Средец, Триадица, Сердика, София - имена на нашия град

5 Символи на София Градът има свой герб. Гербът е с формата на щит.
На него са изобразени богинята Улпия Сердика /пазителка на градовете/, църквата “Света София”, планината Витоша и малък храм на бога лечител Аполон, символизиращ лечебните минерални извори в града и околностите. В центъра на щита е добавен по-малък щит с лъв, като знак на приемственост между старата столица Търново и новата столица София. Девизът на града: “Расте, но не старее”. Празникът на града се чества на 17 септември.

6 В полите на коя планина е разположен нашият град?
София в подножието на Витоша Какво е значението на планината Витоша за софиянци и гости на София? Морените Зимна Витоша Черни връх, 2290 м Знаете ли, че покрай София протича най-дългата българска река? Коя е тя?

7 Някои забележителности на нашия град
Минерални извори Орлов мост Статуя на Света София Народната библиотека “Св.св.Кирил и Методий” Софийският университет “Св. Климент Охридски”

8 Паметници в София Паметникът на незнайния войн
Паметникът на Цар Освободител Паметникът на Васил Левски

9 Защо София се нарича столица?
София е столица на нашата родина от 1879 година. Президентство Народно събрание Министерски съвет Знаете ли в коя сграда какви хора работят и как управляват живота на държавата?

10 Общественият транспорт в София
Централна гара - София Аерогара - София Тролейбусен и автобусен транспорт Какъв транспорт е характерен само за София и липсва в другите населени места в страната? Т Р А М В И м Е Т Р О

11 Някои кътчета за отдих и развлечение
Националният дворец на културата Борисовата градина Народният театър “Иван Вазов” Детски приключенски парк “Коколандия”

12 Отговорете на въпросите:
Кой е моят роден край? Близо до коя планина се намира моето родно селище? Коя голяма река протича край София? Защо София е столица? Какво се управлява от нея? Какви забележителности има в София? Ако ви дойде на гости приятелче от друго населено място кои ще са онези пет кътчета от София и околностите, където ще го заведете? Защо избрахте точно тях?

13 За вас с огромно удоволствие изработи Румяна Тунева
tuni


Изтегли ppt "Моето родно място."

Сходни презентации


Реклама от Google