Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРОИТЕЛЯ

Сходни презентации


Презентация по темата: "ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРОИТЕЛЯ"— Препис на презентация:

1 ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРОИТЕЛЯ

2 Общи положения Строителят е участник в строителството, който по писмен договор с възложителя изпълнява строежа; Основните му задължения са включени в чл. 163 ЗУТ; Носи имуществена отговорност за причинени щети и пропуснати ползи от свои виновни действия или бездействия; Отговаря за извършените работи по време на гаранционните срокове, предвидени в нормативните актове.

3 ТРАДИЦИОННА РАМКА Има ли задължение строителят да извърши тези дейности, които поради естествеото на договора, произтичат от закона, добросъвестността или са свързани с надлежното влагане на материалите? Съгласно чл. 63 ЗЗД страните си дължат точно и добросъвестно изпълнение на договора, съобразно изискванията на закона; Добросъвестността се прилага и при тълкуване на договорите (чл. 20 ЗЗД); Приложение намират и задълженията, които законодателят е предвидил за изпълнителя по договор за изработка – чл. 259 и чл. 261; Строителят дължи изпълнението на работите с материали, съответни с основните изисквания към строежите, като отговаря и за спазване на технологичните изисквания за влагането им – чл. 163, ал. 2, т. 2 ЗУТ.

4 Има ли задължение строителят да съобрази инструкциите и указанията на възложителя, включително предоставени посредством негов посредник? Обичайно задължението на строителя да изпълнява инструкциите на възложителя се включва в строителния договор; Възложителят има право да проверява изпълнението на възложените работи без да пречи на строителя (чл. 262 ЗЗД); Предписанията и заповедите на лицето, упражняващо строителен надзор, вписани в заповедната книга, са задължителни за строителя (чл. 168, ал. 4 ЗУТ).

5 Има ли задължение строителят да поправи или подмени, за своя сметка, недостатъците по извършените работи до удовлетворявне на изискванията на възложителя, освен ако недостатъците са възникнали по вина на възложителя? Отговорността на строителя при отклонение от поръчаката или недостатъци в изпълнените работи е предвидена в чл. 265 ЗЗД; Строителят носи отговорност за скрити дефекти и след завършване на строежа и въвеждането му в експлоатация – чл. 160, ал. 3 ЗУТ и Наредба № 3 от г.; Законодателят е предвидил и случаи, в които строителят не отговаря за вреди – чл. 260 ЗЗД и чл. 267 ЗЗД.

6 Длъжен ли е строителят, преди влизане в сила на договора или по време на изпълнението му (или и в двата случая), да предупреди възложителя за явни недостатъци или дефекти? Задължението на строителя да предупреди възложителя е предвидено в чл ЗЗД; Предупреждение строителят дължи, в случай че даденият му проект или доставеният му материал е неподходящ за правилното изпълнение на работата; Ако не предупреди възложителя строителят отговаря пред възложителя за причинените вреди.

7 ПРОЕКТИРАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО
Има ли задължение строителят да изпълни проектирането и строителството, така че изпълнените работи да съответстват на изискванията на договора? Ако работите не са в съответствие с тези изисквания, това влече ли отговорност за дефекти (негодност за ползване по предназначение)? Българското право не разграничава различните видове строителни договори, като общите правила за договорите за изработка се прилагат и към договорите за проектиране и строителство; Строителят е длъжен да изпълни работите съгласно обичайното или договореното предназначение (чл. 261 ЗЗД), както и да осигури нормалното функциониране и ползване на завършеното строителство и отстраняване на скритите дефекти (чл. 160, ал. 3 ЗУТ); Носи отговорност за дефекти и при отклоняване от поръчката (чл. 265 ЗЗД).

8 BOT/DBFMO договори Как разгледаните до момента въпроси намират приложение при посочените видове договори? Основните нормативни актове, регулиращи публично-частното партньорство в България са ЗК, ЗОП и ЗПЧП; ЗК дава възможност някои от формите на BOT и DBFMO договорите да намерят приложение в България; Пример за такава възможност представлява концесията за строителство (чл. 3 ЗК); ЗПЧП намира приложение за случаите, когато публичният партньор не може да осигури финансиране на дейността от обществен интерес и възлагането й не може да бъде осъществено чрез концесия; Общите правила за договорите за строителство се прилагат и към посочените договори.

9 В случай на вреди на строителните работи, причинени от въздействието на методите на работа с почвените условия, налице ли е непредвидено обстоятелство, което дава право на строителя на допълнително заплащане? Приложимото законодателство не предвижда специални разпоредби относно възмездяване на посочените вреди; Страните по договора са свободни да договорят допълнителни условия, касаещи посочените случаи; Допълнително възнаграждение на възложителя се дължи в случаите на чл ЗЗД, но не и за вреди, дължащи се на състоянието на терена; Не са налице специални хипотези относно посочените вреди при BOT/DBFMO договорите.

10 Отговаря ли строителят за замърсяване на, в или под земята или водата, по време на извършване на строителните работи? Строителят е отговорен за изпълнение на строежа в съответствие с нормативите за опазване на околната среда (чл. 163, ал. 2, т. 1 от ЗУТ във вр. с чл. 169 ЗУТ); Той отговaря за предотвратяването на замърсяването или увреждането на околната среда в резултат от извършваните СМР (чл. 16, т. 9 от Наредба № 2 от г.); Възложителят и строителят вземат мерки за опазване на дървесната растителност и водните източници и площи, които се намират на и/или около строителната площадка (чл. 25, ал. 1 от Наредба № 2 от г.); Същите разпоредби намират приложение и при BOT/DBFMO договорите.

11 Въпроси?

12 Павлина Иванова Благодаря Ви! Димитров, Петров & Ко.
Бул. Тодор Александров 28, ет. 7 София 1303, България Тел.: Факс: Website:


Изтегли ppt "ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРОИТЕЛЯ"

Сходни презентации


Реклама от Google