Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Електронна поща и чат.

Сходни презентации


Презентация по темата: "Електронна поща и чат."— Препис на презентация:

1 Електронна поща и чат

2 1. Комуникация чрез e-mail
На всеки компютър да работи програма, поддържаща протокола SMTP. Всяка такава програма се нарича mail-server. Във всеки от компютрите на двамата потребители да работи програма mail-client, която поддържа стандартни протоколи за входяща и изходяща кореспонденция.

3 2. Регистрация За да се открие пощенска кутия се попълва по компютърен път празна бланка с данни – име, адрес, възраст, пол, социално положение и др. Задължителните полета са отбелязани със звездичка. Определя се потребителското име, което влиза в първата част на адреса и парола, която се въвежда два пъти. При всяко отваряне на пощенската кутия се пише потребителското име и паролата.

4 3. Предимства и недостатъци на електронната поща
А) Предимства: Бързо доставяне; Съхраняване на писмото до отваряне от страна на получателя; Прикачване на файлове; Пространство за съхранение на файлове. Б) Недостатъци

5 4. Сайтове за електронна поща
Български: Чуждестранни:

6 5. Що е чат? Терминът чат се отнася до отворени дискусионни групи (групи за разговори) в Интернет, в които може да разговаряте с други потребители в реално време, използвайки псевдоним (ник). Чат-групите или чат-стаите често са наименовани на базата на съответната тема или възрастова група. В разговора могат да участват множество потребители, но в много от чатовете е възможно и осъществяването на частни разговори между двама души. Чатенето има свой собствен език, етикет и култура.

7 6. Какво представлява Ретранслирания Интернет чат (IRC)?
Ретранслираният (препредаван) Интернет чат (IRC - Internet Relay Chat ) Ви позволява да водите разговори в реално време по Интернет. Този вид услуга предлага значително повече възможности от обикновения чат. Потребителят се нуждае от отделна програма, наречена IRC-клиент, чрез която осъществява своите контакти в избрани от него канали – дискусионни групи или стаи.

8 IRC позволява осъществяването както на едновременна дискусия по няколко „канала”, така и воденето на частен разговор между двама души. Правилата за безопасно използване на IRC са същите, както и при чат-стаите. Ако искате да научите повече за IRC, посетете сайта

9 7. Как да се чати безопасно – Указания
Децата, използващи чата, трябва да знаят как да чатят по безопасен начин. Всеки трябва да обмисли и възприеме следните вътрешни правила за чатене: 1. Пазете неприкосновена (в тайна) информацията за Вашата личност. 2. Информирайте администратора на чата, ако изпитвате или наблюдавате някакво безпокойство. 3. Ако се почувствате неловко, напуснете чат-стаята. 4. Съобщете на Вашите родители, ако нещо в чата Ви е притеснило. 5. Отнасяйте се деликатно и внимателно с другите хора по време на чата.

10 8. Мигновени съобщения (MSN, ICQ и др.)
Осигуряват възможност за чатене в реално време, с тази разлика, че трябва да изберете с кого да говорите. Програмата показва кой от вашите приятели в момента е в мрежата, при което може да поканите един или няколко приятели на частен разговор. Този тип програми позволяват, също така, да се разменят файлове, например снимки, аудио или видео клипове, да се играят игри, да се осъществяват телефонни или видео разговори.

11 Технологията за осъществяване на мигновени съобщения носи същите рискове, както електронната поща и чата. Възможно е потребителят да отвори прикачен файл или връзка, която съдържа вирус, шпионски софтуер (спайуер) или материал с неподходящо за деца съдържание.


Изтегли ppt "Електронна поща и чат."

Сходни презентации


Реклама от Google