Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Организация на дейностите за провеждане на национално външно оценяване в VІІ клас по български език и литература и математика и на изпитите за проверка.

Сходни презентации


Презентация по темата: "Организация на дейностите за провеждане на национално външно оценяване в VІІ клас по български език и литература и математика и на изпитите за проверка."— Препис на презентация:

1 Организация на дейностите за провеждане на национално външно оценяване в VІІ клас по български език и литература и математика и на изпитите за проверка на способностите за приемане на ученици в неспециализираните училища

2 Нормативна уредба Наредба 10/ г. за организация на дейностите в училищното образование Наредба №11/ г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците Заповед №РД / г. на министъра на образованието и науката за определяне на организацията на дейностите по приемане на ученици за учебната в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2019/2020 г. и за утвърждаване на образци на документи Заповед №РД / г. на министъра на образованието и науката за утвърждаване на учебно-изпитните програми

3 Ученици, които задължително участват в НВО по БЕЛ и по математика в 7 клас
Всички ученици в VІІ клас в дневна, индивидуална и комбинирана форма на обучение /чл.48 от наредба №11/2016 г./ Ученици със специални образователни потребности, интегрирани в училищата, в които се осъществява обучение в VII клас, обучаващи се по индивидуални учебни програми, полагат изпитите по преценка на училищния екип за подкрепа за личностно развитие след обсъждане с родителя (настойника, попечителя, представителя на непридружените малолетни и непълнолетни лица, търсещи или получили международна закрила).

4 Място, дата, начален час, формат на провеждане на изпитите
Изпитите по БЕЛ и по математика включват : БЕЛ Тест (25 задачи за 60 минути) – 65 т. Презразка на на неизучаван текст с дидактическа задача за 90 минути) – 35 т. Математика - общо 25 задачи – 150 минути 17 задачи, които са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен; - 5 задачи с кратък свободен отговор (числов, символен или словесен) – от учениците се изисква да напишат свободни отговори, без да привеждат своето решение; - 3 задачи с разширен свободен отговор – учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико- синтетичен характер. Максимален брой точки – 100

5 Основни изисквания преди началото на изпита:
Заемат персонално определените им работни места не по-късно от 8:45 часа; Задължително носят документ за самоличност и служебната бележка; Предават на квесторите изключена мобилната си комуникационна техника; Изслушват инструктаж за работата по време на изпита.

6 Основни изисквания по време на изпита:
Използва се само черен химикал и се чертае с черен молив; Учениците не могат да напускат залата преди да са изминали 60 мин. от началото на всяка част от изпита; Учениците не поставят знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа.

7 Изисквания по предмети:
За БЕЛ: - Носят само черен химикал; - За втората част на изпита изслушват един път текста за преразказ от аудионосителя или от квестора; - Получават текста за 15 минути за да го прочетат и го връщат на квестора; - Нямат право да си водят никакви бележки. За математика: - Носят черен химикал, черен молив, гума, линия, триъгълник, транспортир и пергел. Ползват по време и на двете части предоставения лист с формули!

8 Място, дата, начален час, формат на провеждане на изпитите
Всеки ученик ги полага в училището, в което се обучава, на г. и на г. Начален час – часа Резултатите се вписват като текуща оценка – чл. 19, ал. 2 поради чл. 5, ал. 1, т. 3 от Наредба №3/2003 г. Изпитът за проверка на способностите по изобразително изкуство е практически и се полага по график в СУ “Св.Св.Кирил и Методий”, гр. Бургас , на г. начален час – ч. НВО по английски език – г. от ч. -по желание Желаещи за проверка ?

9 Организационни въпроси
Максималният брой точки от теста е 100. Оценяването се осъществява по стандартизирани критерии, като всяка задача се оценява с брой точки, който съответства на спецификата, трудността и логиката на решението на задачата. Оценките от националното външно оценяване в края на VII се изразяват само с количествени показатели – в брой точки, без да се приравняват към оценки. Всеки ученик, завършил успешно 7 клас, има право да участва в приема в 8 клас в неспециализираните училища по ДПП, независимо дали се е явил на НВО по БЕЛ и математика с изключение на приема по профили „Музика“ “Изобразително изкуство” и „Физическо възпитание и спорт“, за които задължително се изисква успешно положен изпит за проверка на способностите За полагане на изпитите по БЕЛ и по математика учениците не подават заявление

10 Организационни въпроси
Заявление до началника на РУО –Бургас за полагане на НВО по чужд език изпит за проверка на способностите се подава в училището, където ученикът се обучава в 7 клас, от г. до г. За полагане на изпит за проверка на способностите по ФВС към заявлението се прилага копие на застрахователна полица „Злополука“ за дните на изпита Директорът на училището, в което се обучава ученикът, организира приемането на заявленията за полагане на изпит за проверка на способностите, регистрира ги в дневника за входяща/изходяща кореспонденция и ги предава на началника на РУО с опис, приложение към писмо, което се регистрира в РУО в срок до г. Графикът на класните и на контролните работи за втория учебен срок в VII клас следва да бъде съобразен с графика на националното външно оценяване, за да не се получи претоварване на учениците Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл.120, ал.7 от ЗПУО- до г. работно време

11 Балообразуване за профилите без изпит за проверка на способностите:
общо 500 точки от тях два предмета от СОО, изучавани в раздел А (ООП) в точки задължителни елементи - НВО БЕЛ и НВО М (по 1, по 2 или по 3) (400) за профилите с изпит за проверка на способностите: 100 точки от два предмета от СОО, изучавани в раздел А (ООП ) в точки по скала задължителни елементи - НВО БЕЛ и НВО М (по 1) (200 точки) , ИПС (по 2) При равен бал – сбора на оценките от балообразуващите в точки по скала При равен бал – средноаритметичната стойност от оценките от БЕЛ, ЧЕ, М, ИЦ, ГИ, БЗО, ФА, ХООС от раздел А (ООП ), превърнати в точки (Н11) При равен бал – над държавния план-прием

12 Училища за прием на документи
Училища за прием на документи

13 Резултати: Обявяване на резултатите от изпитите – до 27 юни /четвъртък/ Подаване на документи за участие в приема на ученици по Наредба № 10 от г. от до г.

14 Заявления за участие в класирането
В приема по общия ред участват всички ученици, които успешно са завършили основно образование Подават се по избор - електронно или на хартиен носител-Адрес priem.mon.bg Подава се само едно заявление При електронно подаване – входящ номер и ПИК, декларация от родител, която се попълва в системата При електронно подаване подаване на заявление за прием в специалности от професии – и сканирано копие на медицинско удостоверение Училища за подаване на документи за участие в първо и трето класиране за прием на ученици в VІІІ клас: Бургас : ОУ “Любен Каравелов“ гр.Бургас

15 Необходими документи за участие в държавния план-прием:
Заявление за участие в класиране по образец с подредени желания.Подава се в училището, в което се обучава ученикът; Медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика - за професионалните гимназии!

16 Класиране: Класирането се извършва централизирано в три етапа.
Всеки ученик се класира само по едно желание за всеки етап на класиране. След всеки етап на класиране ученикът, който се е записал и след това е изтеглил документите си не запазва мястото си. Класирането става по бал, който за всяко училище се определя по различен начин. Над приема се приемат и близнаци – в същата паралелка.

17 Първи етап на класиране и записване:
Обявяване на списъците с приети на Първо класиране – до 11 юли на сайта на РУО– Бургас. Записване на приетите ученици до 16 юли в училището, в което са приети. Ако ученикът е приет, но не по първо желание: - може да се запише ; - може да подаде заявление за участие във Втори етап на класиране –до 16 юли в училището в което е приет. Така има възможност или да премине на по-предно желание или да запази същото място. В заявлението за участие във Втори етап учениците не променят и не пренареждат желанията си. Ако не се запише, губи мястото си и участва в Трети етап на класиране, където отново подава документи за свободните места.

18 Втори етап на класиране и записване:
Обявяване на списъците с приети на Втори етап на класиране – до 18 юли – на сайта на РУО - Бургас. Приетите по първо и следващо желание – могат да се запишат до 22 юли в училището в което са приети или да се откажат от мястото си и да подадат документи за Трето класиране. Мястото им не се пази при следващо класиране! Неприетите подават документи за Трети етап на класиране!

19 Трети етап на класиране и записване:
Обявяване на свободните места след Втори етап на класиране – 23 юли на сайта на РУО - Бургас; Подаване на документи за участие в Трети етап на класиране – от 24 до 25 юли. Желанията се нареждат отново, съобразно обявените незаети места. Обявяване на списъците с приети на Трети етап на класиране – 29 юли на сайта на РУО - Бургас; След Трети етап на класиране, учениците могат да се запишат в училището в което са приети от 29 до 31 юли или да се откажат от мястото си и да отидат на следващо класиране. Некласираните и на Трети етап на класиране трябва да очакват следващото.

20 Документи за записване:
Независимо след кой етап на класиране е записването, то става в училището, в което ученикът е приет, със следните документи: - Заявление до директора; - Оригинал на свидетелството за основно образование; - Оригинал на медицинското свидетелство (за Професионалните гимназии и за профилите изкуства и спорт).

21 ИНФОРМАЦИЯ! Пълната информация за професионалните и профилирани гимназии в Бургас можете да намерите на сайта на ОУ „Любен Каравелов“ и на РУО – Бургас - rioburgas.org Посетете и сайта на ЦКО /Център за кариерно ориентиране/ - orientirane.mon.bg/

22 НИКОГА НЕ МИСЛЯ ЗА БЪДЕЩЕТО. ТО ИДВА ДОСТАТЪЧНО БЪРЗО.
Алберт Айнщайн


Изтегли ppt "Организация на дейностите за провеждане на национално външно оценяване в VІІ клас по български език и литература и математика и на изпитите за проверка."

Сходни презентации


Реклама от Google