Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Финансиране чрез ЕСКО договори

Сходни презентации


Презентация по темата: "Финансиране чрез ЕСКО договори"— Препис на презентация:

1 Финансиране чрез ЕСКО договори
Агенция по eнергийна eфективност 2011

2 Възможни публично частни партньорства в енергийната ефективност
договори за енергоефективни услуги договори с гарантиран резултат договори за енергийни услуги договори “до ключ” договори за услуга Наличието на финансови средства винаги ще е решаващо условие за изпълнение на проекти и програми по енергийна ефективност. В публичния сектор тези средства обикновено са недостатъчни. В същото време финансовите институции и частния сектор често акумулират свободни средства, чието инвестиране в печаливша инвестиция е добре за тяхното запазване и увеличаване. Тава е пресечната точка на интересите на публичния и частния сектор, която е източник на разнообразни идеи за публично частни партньорства. В областта на енергийната ефективност договорирането при гарантиран резултат е една от най -перспективни форми за финансиране която все по -често се прилага и у нас. Тъй като тази тема е от особена важност за българските общини, ще се спра на въпросите свързани с развитието на ЕСКО механизма и същността на договорирането при гарантиран резултат . договори за концесия Публично - частните партньорства предлагат иновативна възможност, но в същото време изискват организационна готовност и систематичен подход

3 Договор с гарантиран резултат или финансиране от трета страна
Договорът е: съвременен финансов механизъм за изпълнение на мерки за ЕЕ Договорът постига: енергоефективни услуги, изпълнени и цялостно или частично финансирани от ЕСКО компанията Договорът с гарантиран резултат или финансиране от трета страна е съвременен финансов механизъм за изпълнение на мерки за ЕЕ. Резултатът на сключения договор с гарантиран резултат е цялостно или частично финансиране, осигурено от ЕСКО компания за енергийно ефективни услуги, осъществяваща най–често проекти “до ключ”.

4 EСКО компаниите - бизнес модел в областта на енергийната ефективност
ЕСКО компаниите прилагат: финансов механизъм, основан на принципа капиталовите разходи по проекта да се изплащат от икономиите, постигнати чрез него ЕСКО компаниите осигуряват: на свои разноски енергийни услуги и инвестиции при гарантирано равнище на спестени енергийни разходи, възвръщащи инвестицията заедно с известна печалба финансирането на услугата, не само чрез собствени средства, а и чрез привлечени средства и финансиране от трета страна Целият финансов, технически и търговски риск е за сметка на изпълнителя ЕСКО компаниите са бизнес модел в областта на енергийната ефективност, който се развива в България от няколко години. ЕСКО компаниите осигуряват на свои разноски енергийни услуги и инвестиции при гарантирано равнище на спестени енергийни разходи, възвръщащи инвестицията заедно с известна печалба. ЕСКО компаниите прилагат финансов механизъм, основан на принципа капиталовите разходи за осъществяване на проекта да се изплащат от икономиите, постигнати чрез него. В този случай под собствени разноски трябва да се разбира, че ЕСКО компанията осигурява финансирането на услугата, но не само посредством собствени средства, а и чрез привлечени средства и финансиране от трета страна. Целият финансов, технически и търговски риск е за сметка на изпълнителя. Изборът на съответната фирма за енергийно ефективни услуги се извършва съгласно действащото законодателство в република България-Законът за обществените поръчки, респективно Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

5 Дейности на ЕСКО компаниите
доставка на енергия, включително заплащане на разходите за гориво експлоатация, ремонт и поддръжка на инсталациите осигуряване на резервни части по гаранционен договор осигуряване на финансирането за реконструкция на съоръжения и инсталации консултантски и инженерни услуги, вкл. предпроектни проучвания, проектиране, контрол на реализацията и др. изграждане на съоръжения “до ключ”, вкл. инженерни услуги, доставка, надзор на строителството и пускане в експлоатация ESCO фирмите извършват следните технически, търговски и финансови услуги: - доставка на енергия, включително заплащане на разходите за гориво - експлоатация, ремонт и поддръжка на инсталациите - осигуряване на резервни части по гаранционен договор - осигуряване на финансирането за реконструкция на съоръжения и инсталации - консултантски и инженерни услуги, включително предпроектни проучвания, проектиране, контрол на реализацията и др. - изграждане на съоръжения “до ключ”, включително инженерни услуги, доставка, надзор на строителството и пускане в експлоатация.

6 Модел на работа на ЕСКО компанията
EСКО компания Обект, нуждаещ се от енергийна рехабилитация 1 2 3 4 ESCO компаниите работят по следния модел: 1. Собственикът на обекта, който не може да вложи собствени средства или да се възползва от банкови кредити, се обръща към ESCO компания за съдействие при реализацията и финансирането на инвестиционен проект за енергийна ефективност. 2. ESCO компанията осъществява проучвателни дейности, предлага оферта и подписва със собственика основен договор. В него се съгласуват следващите стъпки, рисковете и отговорностите на страните. ЕСКО фирмата финансира инвестиционния проект. 3. Ако ESCO компанията не разполага с достатъчно финансови средства, финансира проекта със заем от трета страна чрез банков кредит. 4. След подписване на договор за поделени спестявания между банката и ЕСКО фирмата, банката предоставя кредит на ESCO компанията, която го връща от постигнатите икономиите. В случая ESCO фирмата поема върху себе си не само риска по успешните резултати, но и риска, свързан с получаването и изплащането на кредита. ЕSCO механизма е една много добра алтернатива за жилищни и обществени сгради, чиито собственици не разполагат с достатъчно собствени средства и специалисти за енергийноефективна реконструкция на обектите. Банка

7 Последователност на комплексната услуга
обследване за енергийна ефективност анализ подбор на мерки за повишаване на енергийната ефективност проектиране финансиране изпълнение мониторинг 1. Обследване за енергийна ефективност- проучва се състоянието на съоръженията, конструкциите, енергийните системи. Изследват се енергийните разходи за последните години. Правят се измервания за установяване енергийните и др. характеристики на обследваните обекти. Анализира се получената от проучването информация 2. Анализи - изчисляват се нормализираните енергийни разходи с помощта на специализиран софтуер и методики, след което се установява потенциала за икономия на енергия 3. Подбор на енергийно спестяващи мерки – определят се необходимите мерки за ЕЕ и се остойностяват. След това се комбинират в различни пакети, на всеки от които се прави технико-икономическа оценка. Накрая се избира този пакет мерки, който осигурява оптимално ниво на ефективност. 4. Проектиране - изготвяне на работен проект за реализиране на определените технически мерки и изработване на комплексен инженерен проект за енергиен мениджмънт. 5. Изпълнение - строително-монтажни работи. 6. Мониторинг - през целия гаранционен период или срок на откупуване се наблюдават получените резултати. Контролира се дали енергийните разходи за обекта отговарят на предварително изчислените при спазен нормативен енергиен комфорт. Отстраняват се появили се дефекти.

8 Законова рамка за сключване на ЕСКО договори
ЗЕЕ разпоредбите на чл. 48 и чл. 49 от ЗЕЕ МИЕ/Т и МФ разпоредбите на Наредба № РД от АЕЕ участва в разглеждането и одобряването на средства за изпълнение на договори с гарантиран резултат в сгради общинска собственост изпраща мотивирано предложение до МФ за финансиране и изплащане удостоверява, че за съответната сграда няма издаден сертификат в резултат на изпълнени дейности по други програми Правно основание за сключване на договори с гарантиран резултат дават разпоредбите на чл. 48 и чл. 49 на ЗЕЕ. В законовата рамка е издадената от МИЕ/Т и МФ Наредба № РД от 2 април 2009 за условията и реда за определяне размера и изплащане на планираните средства по договори с гарантиран резултат, водещи до енергийни спестявания в сгради – държавна и/или общинска собственост. По реда на тази наредба се определят и изплащат само средства за изпълнение на дейности и мерки за повишаване на енергийната ефективност, предвидени в договори с гарантиран резултат. Според тази наредба АЕЕ има следните задължения: - АЕЕ участва в разглеждането и одобряването на средства за изпълнение на договори с гарантиран резултат в сгради общинска собственост - АЕЕ изпраща мотивирано предложение до МФ за финансиране и изплащане - АЕЕ удостоверява, че за съответната сграда няма издаден сертификат в резултат на изпълнени дейности по други програми.

9 Условия за финансиране на ЕСКО договори в сгради държавна и/или общинска собственост
Предвидените за изпълнение дейности и мерки по енергийна ефективност да гарантират постигането на енергийни спестявания и издаване на сертификат за енергийна ефективност, съответстващ най-малко на изискванията за издаване на сертификат категория Б. Предвидените за изпълнение мерки за повишаване на енергийната ефективност да бъдат изпълнени с материали, съответстващи на изискванията на Закона за техническите изисквания на продуктите. Предвидения в договора срок изплащане на инвестицията за енергийни спестявания да бъде не по-дълъг от 10 години. Включените в предмета на договора с гарантиран резултата възстановителни и/или съпътстващи дейности, които гарантират експлоатационната годност на мерките за повишаване на енергийната ефективност не подлежат на финансиране. Договорите с гарантиран резултат в сгради- държавна и /или общинска собственост, за които са планирани средства в бюджетите на министерствата и, ведомствата и общините, се финансират при спазване на следните условия. 1.Предвидените за изпълнение дейности и мерки за повишаване на енергийната ефективност да гарантират постигането на енергийни спестявания и издаването на сертификат за енергийна ефективност, съответстващ най-малко на изискванията за издаване на сертификат категория Б. 2.Предвидените за изпълнение мерки за повишаване на енергийната ефективност да бъдат изпълнени с материали, съответстващи на изискванията на Закона за техническите изисквания към продуктите. 3.Предвидения в ЕСКО договора срок на изплащане на инвестицията за енергийни спестявания да бъде по –малък от 10години. 4.Включените в предмета на договора с гарантиран резултат възстановителните и/или съпътстващите дейности, които гарантират експлоатационната годност на мерките за повишаване на енергийната ефективност, не подлежат на финансиране

10 Сгради общинска собственост подходящи за финансиране чрез ЕСКО договори в североизточен район
93 сгради – общинска собственост, са подходящи за сключване на ЕСКО договори От базата данни на АЕЕ бяха подбрани 93 сгради общинска собственост подходящи за ЕСКО договори, чийто изпълнение ще доведе до годишна икономия на енергия 4,8 mln.lv/year, спестени емисии СО2 13,5 kt/year, необходими инвестиции 24 mln.lv. годишна икономия на енергия 4,8mln.lv/year спестени емисии СО2 13,5 kt / year необходими инвестиции 24 mln.lv.

11 Ползи за собствениците и ползвателите на сградите
След изпълнени енергийно ефективни услуги по ЕСКО договори: значително повишен комфорт за обитателите разходи за енергийно потребление не по-високи от досегашните до изплащане на проекта и значително по ниски след това допълнителна възможност за доставка на енергийни продукти на по-ниски цени красив външен вид на сградата социален ефект и повишено самочувствие на жителите на населеното място В резултата на изпълнение на енергийно ефективни услуги по ЕСКО договори собствениците и ползвателите на сградите получават: - значително повишен комфорт за обитателите и красив външен вид на сградата - разходи не по-високи от досегашните до изплащане на проекта и значително по ниски след това - социален ефект и повишено самочувствие на жителите на населеното място.

12 Време за въпроси и дискусия
Благодаря за вниманието! Лидия Костова Главен експерт “ Анализи” Агенция по енергийна ефективност Телефон:


Изтегли ppt "Финансиране чрез ЕСКО договори"

Сходни презентации


Реклама от Google