Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ “ПРОУЧВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА Р. ДУНАВ”

Сходни презентации


Презентация по темата: "ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ “ПРОУЧВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА Р. ДУНАВ”"— Препис на презентация:

1 ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ “ПРОУЧВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА Р. ДУНАВ”
ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ “ПРОУЧВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА Р. ДУНАВ” Статус на проекти по Оперативна програма “Транспорт” г. Георги Георгиев Изпълнителен директор

2 Обща информация Приоритетна ос IV – “Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища” на ОПТ г. Оперативно споразумение № С-9/ Проекти: 1. „Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р. Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене” 2. „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав”

3 Б ъ л г а р и я Цел на проекта:
„Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р. Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене” Цел на проекта: Основната цел на проекта е да с еосигурят препоръчителните параметри на фарватера (да се подобрят условията за корабоплаване) в два от най-критичните участъци на р. Дунав. Това ще гарантира безопасността на корабоплаването и ще осигури транзитното преминаване на плавателните съдове през цялата година. Б ъ л г а р и я Проектът ще бъде изпълнен по р. дунав, която е част от TEN-T коридор 7/приотитетна ос 18 (Рейн-Майн-Дунав), в рамите на общия българо-румънски участък на р. Дунав.

4 Проектът включва: Речни буни за контролиране посоката на течението;
„Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р. Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене” Проектът включва: Речни буни за контролиране посоката на течението; Брегоукрепване, което ще допринесе за насочване на водното течение и предотвратяване на ерозията Дънни прагове, които ще намалят оттичането на водния поток в страничните ръкави. Това ще допринесе за максимален контрол върху общото водно количество в участъците, където е предвидено установяването на фарватера, като се постигне по-висока скорост на водния поток и ефект на самопрочистване на коритото; Драгажни дейности за удълбочаване на коритото, разширяване на фарватера и увеличаване радиуса на кривата.

5 Проектна готовност по ОПТ
„Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р. Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене” Проектна готовност по ОПТ Проектът е във фаза „Предварителни проучвания” и доклад за ОВОС Те се осъществяват в рамките на румънски проект по ИСПА с наименование „Техническа помощ за подобряване условията за корабоплаване в общия румъно- български участък на р. Дунав и съпровождащите проучвания” (проект ИСПА 2005 RO 16 P PA 002). В част І на този проект проучванията обхващат общия българо- румънски участък на р. Дунав, включително посочените в проекта по ОПТ райони- Батин и Белене.

6 Значение на румънския проект по ИСПА по отношение на ОПТ
„Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р. Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене” Значение на румънския проект по ИСПА по отношение на ОПТ Този проект замества етапа на предварителните проучвания за проекта по ОПТ (предвидени в началото при определяне на дейностите ни по ОП „Транспорт” г.). ИАППД е задължена да използва резултатите от румънските проучвания, без разчети за разходи за друго подобно проучване, което може да бъде счетено като двойно финансиране по европейски програми. Проектът е трансграничен и ползите за Р. България и Румъния ще бъдат взаимни при осъществяване на мерките за подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък.

7 Цели на предварителните проучвания
„Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р. Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене” Цели на предварителните проучвания Идентифициране на съществуващите критични участъци; Изработване на общ хидравличен (математически) модел; представяне на проектни решения за всеки критичен участък в три варианта, като се посочи най- удачния за изпълнение от технико икономическа гледна точка; ОВОС; изготвяне на документация за кандидатстване за финансиране.

8 Предвиждани работи за изпълнение на проекта:
„Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р. Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене” Предвиждани работи за изпълнение на проекта: укрепителни мероприятия на брегове и острови, включващи защитни и направляващи строителни съоръжения; работи по оформяне и стабилизиране на речното дъно, включително чрез дънни прагове; преодоляване на плитчини и дънни наноси чрез драгиране.

9 Актуално състояние на изпълнението на предварителните проучвания
„Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р. Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене” Актуално състояние на изпълнението на предварителните проучвания Проектни решения за всеки критичен участък в три варианта (ЕЕА1, ЕЕА2, ЕЕА3) Мултикритериен анализ Оптимизирана алтернатива да се намали стойността на най-надеждната до този момент – ЕЕА1 да бъде намалено въздействието върху околната среда

10 Посещения на места по поречието на р. Дунав ДОВОС
„Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р. Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене” Дейности по ОВОС Посещения на места по поречието на р. Дунав ДОВОС Обществени обсъждания

11 Срок за завършване на румънския проект:
„Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р. Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене” График Януари 2011 г. – Технико-икономическо проучване Февруари 2011 г. – ДОВОС Март – Април 2011 г. – Обществени обсъждания Срок за завършване на румънския проект: 31 август 2011 г.

12 „Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р
„Подобряване на корабоплаването в българо- румънския участък на р. Дунав от км 530 до км 520 – Батин и от км 576 до км 560 – Белене” Резултати на проекта: Повишена безопасност за корабоплаването и по-добри навигационни условия Намаляване до минимум на престоя на плавателните съдове по време на ниски водни нива Намаляване на разходите на корабособствениците, поради съкратеното време за транспорт Увеличаване на възможностите за използване на комбиниран транспорт Увеличаване на капацитета на транспортен коридор VII

13 „ Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав”
Проектът е предложен за изпълнение и е одобрено неговото включване в обхвата на ОПТ г. на VIII заседание на Комитета за наблюдение на програмата (юни 2010 г.) Цел на проекта Проектът цели подобряване на системите за навигация, които са важен елемент при осигуряването на безопасност на корабоплаването по вътрешните водни пътища.

14 „ Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав”
Компоненти на проекта Компонент 1: Създаване на GPS геодезична мрежа на българския бряг на р. Дунав и свързването й с EUREF Предвижда се проектиране и изграждане на GPS геодезична мрежа по българския бряг на р. Дунав.

15 Компонент 2: Модернизиране на системите за навигация в
„ Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав” Компонент 2: Модернизиране на системите за навигация в българската част на р. Дунав Проектиране и изработване на 200 бр. плаващи знаци Доставка на оборудване за соларно осветление и сензори за контрол на плаващи и брегови знаци по българския бряг Позициониране на плаващите и брегови знаци в съответствие с изградената GPS геодезична мрежа SB-138 P SB-98 P

16 Компонент 3: Доставка на оборудване
„ Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав” Компонент 3: Доставка на оборудване Доставка на оборудване за модернизирането на постоянни хидрометрични станции. Проектиране и доставка на 1 специализиран плавателен съд за топохидрографски и хидроложки проучвания. Доставка и инсталиране на хардуер и софтуер за дигитална картография. Доставка и инсталиране на специализиран мулти-модулен софтуер за CBDM.

17 Актуално състояние на дейностите по подготовка на проекта
„ Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав” Актуално състояние на дейностите по подготовка на проекта Технически спецификации - финална фаза. Изработени са картни материали със схематично разположение на геодезичната мрежа в компонент 1 от проекта по българския бряг на р. Дунав. Уведомления за инвестиционно предложение за геодезичната мрежа - до 22 общини в Р. България засегнати от проекта, както и до МОСВ. За инвестиционното ни намерение бяха информирани и 7 областни управители.

18 Уведомени са ключови ведомства, организации, имащи отношение
„ Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав” Уведомени са ключови ведомства, организации, имащи отношение към изграждане, контрола и ползването на геодезичната мрежа: Агенция по геодезия, картография и кадастър; Военна топографска служба към Министерство на отбраната; Главна дирекция „Гранична полиция” към Министерство на вътрешните работи). Проведени са консултации с ДНСК и Агенцията за обществени поръчки.

19 - подготовка на тръжна документация и стартиране на тръжни процедури;
„ Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав” Следващи стъпки: - подготовка на тръжна документация и стартиране на тръжни процедури; - подготовка и подаване на формуляр за кандидатстване по ОПТ Срок за изпълнение: до края на 2012 г.

20 БЛАГОДАРЯ ЗА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ!
website:


Изтегли ppt "ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ “ПРОУЧВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА Р. ДУНАВ”"

Сходни презентации


Реклама от Google