Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ОПОЗНАЙ РОДИНАТА, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!

Сходни презентации


Презентация по темата: "ОПОЗНАЙ РОДИНАТА, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!"— Препис на презентация:

1 ОПОЗНАЙ РОДИНАТА, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!

2 Природни и културни забележителности на България Речник: - природните забележителности представляват защитени редки, красиви и ценни за науката природни обекти, запазени в естествен вид. Те са част от живата или неживата природа; - културните забележителности са обекти, свързани с историята на нашия народ – манастири, черкви, крепости, обществени сгради, къщи, паметници на известни личности или посветени на важно събитие.

3 Реши задачата и открий обекта! 2 . 35 + 34 = ?
Реши задачата и открий обекта! = ?

4 Добринище Добринище е град, балнеолечебен и зимен курорт в Югозападна България. Заобиколен е от три планини – Рила, Пирин и Родопите.

5 Добринище е крайна ЖП гара на единствената в България работеща теснолинейка (теснопътна железопътна линия).

6 Добринище крие единствената по рода си в България градина за еделвайси на Иван Парин. Това е мястото в страната ни, от което можете да си закупите пирински еделвайс: жив или хербаризиран.

7 Реши задачата и открий обекта! 320 : 4 – 11 = ?
Реши задачата и открий обекта! 320 : 4 – 11 = ?

8 Дяволското гърло – пещера – мистерия
Дяволското гърло – пещера – мистерия! Дяволското гърло се намира в южната част на Родопите, на 1,5 км северно от село Триград и представлява един от феномените на Триградското ждрело.

9 Най-голямата загадка в тази пещера се оказва подземната река
Най-голямата загадка в тази пещера се оказва подземната река. В пещерата върху скалата се вижда фигурата на Орфей в човешки размер.

10 Реши задачата и открий обекта! 1000 – (700 + 7 . 7)=?
Реши задачата и открий обекта! – ( )=?

11 Несебър Несебър е град, разположен в Югоизточна България
Несебър Несебър е град, разположен в Югоизточна България. Един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години.

12 Културното наследство на Несебър е запазено в пет музейни експозиции
Културното наследство на Несебър е запазено в пет музейни експозиции. В старата част на града е имало около 42 църкви. Музей – Старинен Несебър и Археологически музей

13 Вятърната мелница – Несебър Вятърната мелница е вид съоръжение, предназначено за производство на механична енергия, използвайки силата на вятъра.

14 Христос Пантократор е православна църква в Несебър
Христос Пантократор е православна църква в Несебър.Тя е част от Архитектурно-историческия резерват в града, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО и един от 100-те национални туристически обекта.

15 Реши задачата и открий обекта! Х – 35 = 70 Х = ?
Реши задачата и открий обекта! Х – 35 = 70 Х = ?

16 Етнографски музей на открито „Етър“, или Етъра, е музей на открито в едноименния квартал на Габрово. Той е първият по рода си музей в България. Открит е на 7 септември 1964 г.

17 В "Етър" се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра.

18 Занаятчийската чаршия – различни работилници, представящи занаяти като тъкачество, дърворезбарство, бакърджийство, иконопис, грънчарство, ножарство и др.

19 Реши задачата и открий обекта! 60 : 3 + 22 = ?
Реши задачата и открий обекта! 60 : = ?

20 Крепостта Перистера Крепостта Перистера се намира на север от град Пещера. Името на крепостта произхожда от гръцки и означава „гълъб“.

21 Хълмът, на който е разположена крепостта, е известен като Света Петка
Хълмът, на който е разположена крепостта, е известен като Света Петка. В най-високата част на възвишението са групирани камъни с различна големина, от които един е с формата на гълъб. Този факт дава основание да се предположи, че мястото е било известно като свято още на траките, които са го превърнали в светилище.

22

23 Реши задачата и открий обекта! 2 . 50 – 47 = ?
Реши задачата и открий обекта! – 47 = ?

24 Пещера „Снежанка“ - Разположена в Баташката планина в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера. Името си „Снежанка“ пещерата получава заради оприличени пещерни форми наподобяващи приказната героиня. Богата е на сталагмити(наслоено върху пода на пещерите образувание, разположено на място, където капе вода), сталактити(висящо от тавана на пещерите образувание), сталактони(образувание, което се сформира при сливането на сталактит и сталагмит).

25

26 В средата на пещерата има кръгли огнища
В средата на пещерата има кръгли огнища. Траките са я ползвали като убежище от врагове. Снежанка“ се състои от няколко красиви зали: Голямата зала, Музикалната зала, свързани със Срутището, над което минава мост. Във Вълшебната зала, покрита със снежнобели кристални образувания, природата е създала фигурка, оприличавана на приказната героиня.

27

28 Реши задачата и открий обекта! Х + 306 = 335 Х = ?
Реши задачата и открий обекта! Х = 335 Х = ?

29 Бачковският манастир „Успение Богородично“ е вторият по големина български манастир след Рилския. Манастирът е основан през 1083 г. от Григорий Бакуриани. Бачковският манастир е сред Стоте национални туристически обекта.

30 Главна черква „Успение на Пресвета Богородица“

31 Църква „Св. Архангели“ и църква „Св. Никола“

32 Червената стена е името на най-големия биосферен резерват (строго охранявана територия с уникална флора и фауна и други природни ценности с голямо значение) в Родопите, България.

33 Червената стена е разположен в долината на Чепеларската река
Червената стена е разположен в долината на Чепеларската река. В близост до резервата се намират Бачковският манастир и Асеновата крепост. На територията на Червената стена са установени 645 вида висши растения, като 38 от тях са включени в Червената книга на България.

34 Реши задачата и открий обекта! 2 . 150 + 94 = ?
Реши задачата и открий обекта! = ?

35 ВАРНА - град в североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро. Той е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие.

36 В града се съхранява златно съкровище, за което се смята, че е най-старото златно съкровище в света и е дало име на т.нар. Култура Варна.

37 Най-южната и централната част на града се свързват през Аспаруховия мост. Той е най-дългият мост в България - 2 километра.

38 Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина в град Варна. Открит е на 11 август 1984 година. Пълни се с морска вода чрез специална помпена система от Черно море.

39 Дворецът „Евксиноград“ се намира от северната страна на Приморския парк на град Варна. Една от най-красивите страни на Евксиноград е неговият парк.

40 „Свето Успение Богородично“ е най-голямата църква във Варна
„Свето Успение Богородично“ е най-голямата църква във Варна. На 22 август 1880 година, княз Александър I Български полага основния камък на църквата.

41 Благодаря на всички участници в опознаването на нашата красива родина
Благодаря на всички участници в опознаването на нашата красива родина! Изготвил: Т. Мандевска


Изтегли ppt "ОПОЗНАЙ РОДИНАТА, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!"

Сходни презентации


Реклама от Google