Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“

Сходни презентации


Презентация по темата: "Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“"— Препис на презентация:

1 Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“
инж. Василена Боянска гл. експерт в отдел „Разрешителни“

2 На г. влезе в сила изменение на Закона за опазване на околната среда, което засяга вписване на водовземните съоръжения в регистрите по чл. 118 г от Закона за водите. Измененията се отнасят както за вписване на кладенци за задоволяване на собствените потребности, така и тези, които могат да се използват за стопанска дейност.

3 Регистрационен режим на кладенци за задоволяване на собствените потребности на гражданите
Собствениците на кладенци за задоволяване на собствени потребности на гражданите, които до влизане в сила на изменението на ЗООС ( г.) не са подали заявление за вписване на съоръжението в регистъра по чл. 118г, ал. 3, т. 5 от Закона за водите, могат да го направят в срок до две години , а именно – до г. включително.

4 Съгласно разпоредбите на чл. 43 от Закона за водите и § 41, ал
Съгласно разпоредбите на чл. 43 от Закона за водите и § 41, ал. 1 от ПЗР към ЗООС, условията на които трябва да отговаря заявителят, за да бъде вписано съоръжението в регистъра са: Да е физическо лице, собственик или ползвател на имота; Недвижимият имот да бъде разположен в границите на населено място или селищно образувание; Да има свободен разполагаем ресурс на първото от повърхността подземно водно тяло. В Плана за управление на речните басейни се определят максималните водни обеми за землището на всяко населено място, които не могат да бъдат по-големи от 50 на сто от разполагаемите ресурси на първото от повърхността подземно водно тяло. Тази информация се обявява интернет страницата на басейновата дирекция. Водовземните съоръжения, да са изградени до 28 януари 2000 г. и такива изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и не са вписани в регистъра по чл. 118г, ал. 3 от ЗВ.

5 Ако са спазени всички от гореописаните условия, водовземното съоръжение се вписва в регистъра на кладенците за задоволяване на собствени потребности на гражданите и се издава Удостоверение за регистрирането му. Ако някое от посочените по-горе законни изисквания не е изпълнено, водовземното съоръжение не може да бъде регистрирано по реда на Закона за водите и не може да се извършва водовземане.

6 Заявлението за регистрация на водовземно съоръжение за собствени потребности на гражданите е необходимо да съдържа следната информация: трите имена на собственика на имота, в който е изграден кладенецът; тип на кладенеца (шахтов, сондажен); данни за поземления имот: идентификатор, адрес, трайно предназначение, начин на трайно ползване; дълбочина на кладенеца; диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци; начин на черпене на водата – с кофа или с помпа; цел, за която се ползва водата.

7 Към заявлението се прилагат следните документи:
Актуална скица на имота,в който е изграден кладенецът;

8 Забележка: водовземните съоръжения за подземни води, изградени до 23 декември 2016 г., за които няма издадени строителни книжа, са търпими строежи по Закона за устройство на територията.

9 Вписване в регистъра по чл. 118г, ал
Вписване в регистъра по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите на съоръжения за водовземане от подземни води, които могат да се използват за стопанска дейност. Съгласно § 41, ал.1 до ал. 6 от Преходни и Заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, собствениците на водовземни съоръжения за подземни води, изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и които не са вписани в регистър по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите, могат да подадат заявление за вписване в съответната басейнова дирекция, в срок до две години от влизането в сила на този закон.

10 Към Заявлението за регистрация на водовземно съоръжение за стопански цели се прилагат следните документи и данни: Документацията по чл. 118г, ал. 5, т. 3 от Закона за водите, а именно: а) за конструктивните характеристики на водовземното съоръжение и състоянието му, включително:

11 аа) диаметри и дълбочина на разполагане на прикриващите колони и филтрите, наличието и качеството на задтръбната циментация; бб) резултати от заснемане със сондажна камера на състоянието на ствола на съоръжението до пълната му дълбочина; вв) резултати от проведени за целите на вписването опитно-филтрационни изследвания; гг) пълен химичен анализ на подземните води по всички показатели, за които са определени стандарти за качество на подземните води, съгласно наредбата по чл. 135, ал. 1, т. 2, извършен за целите на вписването на съоръжението при акредитирано пробовземане в акредитирана лаборатория;

12 б) че водовземното съоръжение разкрива само едно водно тяло, включително геолого-хидрогеоложка колонка и геоложки профили; в) за местоположението на водовземното съоръжение, включително геодезически координати и надморска височина на устието на съоръжението или на характерни точки от линейните съоръжения;

13 2. Информация за оборудването на съоръжението за експлоатация.
3. Декларация за годината на изграждане на съоръжението. 4. Декларация за намеренията на собственика за ползване или консервиране на съоръжението; 5. Копие от документ за платена такса съгласно Тарифа за таксите, които се събират в системата на МОСВ. Съгласно Постановление № 57 от г. на Министерски съвет (чл. 11а от цитираната тарифа) за вписване на водовземно съоръжение в регистрите по чл. 118г от Закона за водите, се заплаща такса в размер на 250,00 лв. (двеста и петдесет лв.). Таксата следва да бъде заплатена по сметката на БД ЗБР, която може да бъде намерена на интернет страницата на дирекцията –

14 Водовземното съоръжение се вписва в регистъра, ако отговаря на следните условия:
разкрива само едно водно тяло; е с конструкция, която не позволява смесване на води от няколко водни тела или проникване на води от повърхността във водното тяло през задтръбното пространство на съоръжението, и е годно за експлоатация.

15 В срок до два месеца от подаване на заявлението, Директорът на басейнова дирекция проверява заявлението и приложените документи, описани по-горе, и при изпълнени и на трите условия, съоръжението се вписва регистъра по чл. 118г от Закона за водите. В случай, че не са изпълнени цитираните по-горе условия, директорът отказва вписване на съоръжението в регистъра по чл. 118 г. от ЗВ и предписва ликвидирането му. Водовземане от регистрираните водовземни съоръжения може да стане едва след издаване на съответното разрешително при условията и по реда на Закона за водите.

16 Благодаря за вниманието!


Изтегли ppt "Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“"

Сходни презентации


Реклама от Google