Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

1. Обща информация Площадката в квартал “Враждебна”, по-известна като депо “Враждебна” е мястото, където се приема и третира почти цялото количество строителни.

Сходни презентации


Презентация по темата: "1. Обща информация Площадката в квартал “Враждебна”, по-известна като депо “Враждебна” е мястото, където се приема и третира почти цялото количество строителни."— Препис на презентация:

1 Рециклиране на строителни отпадъци – добрите практики на площадка Враждебна

2 1. Обща информация Площадката в квартал “Враждебна”, по-известна като депо “Враждебна” е мястото, където се приема и третира почти цялото количество строителни отпадъци, генерирани на територията на град София и региона. Оператор на площадката е “Софинвест” ЕООД. Теренът е бивша кариера за инертни материали и подлежи на рекултивация, за което има одобрен проект. Годишно на площадката постъпват средно т. СО, образувани от строителни и монтажни работи и от премахване на строежи, като преобладават смесените СО, бетонът и асфалтът.

3 2. Дейности с отпадъци На площадката се извършват дейности R5, R10, R12 и R13 2.1 R5 – оползотворяване (рециклиране или възстановяване на други неорганични материали). На площадката тази дейност се извършва с помощта на инсталация за сортиране и рециклиране, т.нар. „трошачна инсталация“. Инсталацията е верижна, има трошач, сита за различните фракции, магнитен сепаратор за улавяне на металите и система за отвеждане на натрошения материал. Инсталацията може да преработва около тона СО (бетон и тухли) за месец.

4 2. 2 R10 обработване на земната повърхност
Следва повърхностно запечатване – полагане на глина и покриване с почвен слой.

5 2. 3 R12 Размяна на отпадъците за оползотворяване
Инсталацията се състои от: магнитен и балистичен сепаратор, чрез които се отделят пластмаса, хартия и дърво Мобилна преса за балиране на хартия и пластмаса Кабина за ръчна сепарация

6 2. 4 - R13 временно съхраняване на отпадъци

7 3. Методи и технологии 3.1. Бетонов отпадък
Полученият на площадката бетонов отпадък се преработва чрез инсталацията за сортиране и рециклиране – т.нар. “трошачна инсталация”. Бетонът се троши и пресява, а магнитен сепаратор улавя металите.

8 При трошенето се образуват три фракции трошен бетон, които са годни за употреба като добавъчни (рециклирани) материали за хидравлично свързани и несвързани смеси за използване в пътното строителство, както и за влагане в обратни насипи. С влагането на този трошен бетон се изпълняват цели, заложени в ПУСО за влагане на продукти от оползотворяване на СО и СО, оползотворени за обратни насипи. Строителите могат да закупят необходимото им количество от “Софинвест” ЕООД.

9 Арматурното желязо, получено чрез магнитната сепарация, се предава за последващо оползотворяване.
Ръчно се отделят бордюри, плочки и т.н материали годни за “повторна употреба” . Чрез тези дейности – трошене, ръчно и машинно сепариране количеството на бетоновия отпадък значително намалява, тъй като по-голямата част от него се използва отново в различни процеси.

10 3.2 Тухли, плочки, керемиди и друга керамика - Ръчно се отделят тухли, керемиди и т.н. материали “годни за повторна употреба”. - Останалият отпадък се троши и пресява, а получените фракции се използват за изпълване на свободни обеми. Наблюдава се значително намаляване на количеството отпадък, за сметка на материалите, който са годни за последващо използване.

11 3.4 Смесени строителни отпадъци
Огромната част от постъпващите на площадката във Враждебна отпадъци са смесени. Това затруднява рециклирането им. 3.4 Смесени строителни отпадъци

12 След приемането на смесените отпадъци се предприема ръчно сортиране и отделяне на материали за повторна употреба, както и на големите парчета бетон, тухли и т.н., които се натрошават чрез инсталацията и получената фракция се използва в различни обекти.

13 Останалият отпадък се преработва през сепариращата инсталация /трошене и пресяване/. Чрез въздушна сепарация се отделят хартиите и найлона, които се предават за последващо третиране Чрез ръчна сепарация се отделят немагнитните метали, пластмаси и др., които също се предават за рециклиране.

14 3.5 Стъкло Стъклото се приема на площадката като сортиран отпадък от строителство и разрушаване или се получава при сепарирането на смесения отпадък. След отделянето на нежеланите компоненти стъклото се натрошава и преминава през сито 10 мм. Получените стъклени трошки се предават за по-нататъчна употреба. Проучвания На площадката са проведени проучвания за различни приложения на получената фракция. Направени са проби и са получени сертификати за използването и в различни дейности.

15 Приложение на третиран отпадък от стъкло: - За бетонови изделия Подготвена е пробна партида от тротоарни плочи за монтаж пред 7-мо ДКЦ. Създадени са мостри на облицовъчни панели за фасади. - За абразив – направени са проби за пясъкоструйно бластиране на настилки, метални елементи, облицовки. По този начин беше почистен площада пред НДК през лятото на 2016г. Към настоящия момент доставяме абразивен материал за нуждите на ОП “Паркове и градски градини” - Извършват се проби за приложение на фракциите за покриване на сметища и филтри за пречиствателни станции.

16 3.6. Дървесен отпадък Дървесният отпадък постъпва на площадката или се получава при преработката на смесените отпадъци. След натрошаване може да се използва при производството на плочи от дървесни частици. Към момента специалистите на “Софинвест” ЕООД разработват стратегия за съвместна работа с предприятие за такова производство, като се предвижда използването на рециклираната дървесина. По този начин ще се намалява количеството на отпадъците на площадката, както и на сечта в горите.

17 Благодаря за вниманието! Мария Алексиева – еколог на „СОФИНВЕСТ“ ЕООД


Изтегли ppt "1. Обща информация Площадката в квартал “Враждебна”, по-известна като депо “Враждебна” е мястото, където се приема и третира почти цялото количество строителни."

Сходни презентации


Реклама от Google