Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Първият български епископ, проповядващ старобългарския език

Сходни презентации


Презентация по темата: "Първият български епископ, проповядващ старобългарския език"— Препис на презентация:

1 Първият български епископ, проповядващ старобългарския език
Климент Охридски Първият български епископ, проповядващ старобългарския език

2 Свети Климент Охридски е средновековен учен, роден около 840 г
Свети Климент Охридски е средновековен учен, роден около 840 г. Предполага се, че Климент е българин роден в Югозападна Македония.

3 Безспорно Климент участва в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. След смъртта на Кирил в Рим през 869, той се връща с Методий в Панония и Великоморавия.

4 След като Методий почива (пролетта на 885 г
След като Методий почива (пролетта на 885 г.), Климент, заедно с избрания от Методий за негов наследник Горазд, оглавяват продължаващите спорове с германския клир и новия моравски княз във Великоморавия.

5 След като Климент е хвърлен за определено време в затвора,с Наум и други ученици е изгонен от страната и в края на 886 преплува на сал „от три липови дървета“ Дунав и пристига в тогава граничещата с Моравия България, заедно с Наум Преславски,Сава,Ангеларий и може би Горазд.

6 Началникът на крайграничната крепост в Белград, е известен за тяхното идване. Приема ги радушно и ги отпраща подобаващо при цар Борис I. Там той им възлага обучението на бъдещите свещеници на старобългарски език. Ангеларий скоро умира и в Плиска остават само Климент и Наум, за които се предполага, че е възможно и да са родни братя.

7 Наум, може би като по-старши, остава в столицата и поставя основите на Преславската книжовна школа, а Климент е изпратен през 886 г. в областта Кутмичевица да основе вторият главен книжовен център в държавата.

8 На 27 юли Климент умира в Охрид.
След това заминава за Охрид, където създава Охридската книжовна школа, първия славянски университет. За седем години ( ) той обучава на глаголица, близо ученици. На 27 юли Климент умира в Охрид.

9 Произведения : Житие на нашия блажен отец и учител Методий.
Из живота на Методий. Из трипесници на Рождество Христово. Похвално слово на свети Димитър. Похвално слово за възкресение Лазорово. Наставление за празници. Поучения за Преоблажение Господине. Молитва преди изповед. Пространно житие за Константин – Кирил. Пространно житие за архиепископ Методий.

10 Повече за живота му е написано в
I. Делото на Климента Охридски акад. Иван Снегаров II. Пространно житие на Климент Охридски от Теофилакт и III. Кратко житие на Климент Охридски от Димитрий Хоматиан.

11 Със слова наставил си народите към Божествения и безпечален живот,
просиял с чудеса пред пристъпващите към тебе, със знамения преславно си озарил мрачината. Заради това, Клименте, славим Божествената твоя памет.

12 Твоят храм, свети, преславно духовно лекарство се показа
на пристъпващите с вяра, защото всички от различни болести избавя и всякакви душевни страсти приспива. Ето защо, всеблажени, топло те назоваваме застъпник."

13 ОБОБЩЕНИЕ Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език. Той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. 13

14 В „Краткото житие“ се казва, че той „измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил“. Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, кръстена на учителя му Кирил.

15 Портрети

16 На 25.11.2009 , Основно училище ” Св. Климент Охридски ” в град Пазарджик става на 100 години.

17 Основно училище ” Св. Климент Охридски ” в град Пазарджик е създадено през 1909 г. в сградата до моста на река Марица, наричана "Щаба". Първи директор е Петко Иванов. През 1929г – училището се премества в сградата на днешното ІІІ ОУ "Професор Иван Батаклиев" гр. Пазарджик.

18 1939г - Ново преместване в сградата на настоящето СОУ "д-р Петър Берон" гр. Пазарджик в 10 класни стаи и 240 ученика в шест паралелки от V до VІІ клас. 1955г - Слива се с отделенията на началното училище "Васил Левски" гр. Пазарджик.

19 1977г- Нанася се в настоящата нова сграда като преминава в ОУ
1977г- Нанася се в настоящата нова сграда като преминава в ОУ. Директор е Никола Иванчев. 1989г - Откриват се музикалните паралелки с изучаване на пиано, цигулка и акордеон. 1991г - С тържествен водосвет е възстановено името "Св. Климент Охридски". Директор на училището е Роза Панайотова.

20 1999г - Своя 90-годишен юбилей, училището посреща с 35 паралелки, 783 ученика и 56 учители.
2004г - "Св. Климент Охридски" гр. Пазарджик е вече на 95 години. В него учат 684 ученика, разпределени в 30 паралелки. Педагогическият екип е от 47 висококвалифицирани учители.

21 В часовете по български език и литература учим и творим
В часовете по български език и литература учим и творим. Пишем есета, приказки, разкази, стихотворения. Участваме в конкурси и заемаме призови места. Публикуваме наши творби във вестници и списания.

22 Изявяваме се в най – различни спортове като футбол, волейбол и баскетбол. Печелим много медали и награди.

23 Участваме в групите по стандартни и латиноамерикански танци
Участваме в групите по стандартни и латиноамерикански танци. При нас е забавно и интересно. Печелим много награди и медали, като по този начин доказваме себе си.

24 Открояваме се в областта на математиката, литературата, музиката и изобразителното изкуство.

25 С призови места се открояват учениците ни в различни литературни конкурси: “ Творци на бъдещето”, “ Вълшебствата на зимата”, “ Не бъди безразличен”, Орфей - моята мечта” и публикации на ученически творби в рубриката “ Млада муза” във вестник “Труд”

26 Никой ученик не може да забрави своето първо училище, първите учители и първите оценки. Там ние за първи път чухме първия ни училищен звънец .

27 Климент и съвременността
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (известен със съкращението СУ) е най-старото висше учебно заведение в България. Той е създаден на 1 октомври 1888 г. с решение на Народното събрание като висш педагогически курс.

28 Изготвили Стоичко Въргов Видьо Нориев Иван Караджов Симеон Марков от
VI “в’’ клас

29 За връзка със Стоичко За връзка със Симеон Ул. 3 № 9
Телефон : с. Добровница За връзка със Стоичко Ул. Димчо Дебелянов №14 Ап. 20 ет. 7 Телефон: Гр. Пазарджик

30 Преподавател по БЕЛ : Цветана Павлова
Преподавател по БЕЛ : Цветана Павлова Телефон: Преподавател по Информационни технологии: Вълчо Вълчев


Изтегли ppt "Първият български епископ, проповядващ старобългарския език"

Сходни презентации


Реклама от Google