Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Тема № 3: Управление на торовите маси

Сходни презентации


Презентация по темата: "Тема № 3: Управление на торовите маси"— Препис на презентация:

1 Тема № 3: Управление на торовите маси
ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СТАРА ЗАГОРА АГРАРЕН ФАКУЛТЕТ Тема № 3: Управление на торовите маси доц. д-р инж. Ваня Димова

2 Tоровата маса от производствените сгради в животновъдната ферма е ценен продукт, който може и трябва да се използва за увеличаване плодородието на почвата. Тя обаче е един от трудните за управление продукти и ако не бъде правилно почиствана и съхранявана в подходящите за целта съоръжения, районът около сградите ще се замърсява и ще възникнат недопустими екологични и технологични проблеми. Ето защо, преди да пристъпи към изграждане на съоръжение за складиране на торовата маса, фермерът трябва да е добре запознат с критериите за избор и насоките при проектиране на цялостна система за почистването, съхраняването, третирането и оползотворяването ѝ (система за управление на тора).

3 Критерии за избор на торова система
Разработването на добра торова система за дадена ферма изисква при избора й да се вземат предвид факторите: необходими инвестиции, труд, комфорт, естетичност, регулация; тип и свойства на почвата, топография на района, отстояние на фермата до съседите; конкретни предпочитания на собственика на фермата; подходяща налична собствена площ за изграждането й; уточнени източници на тор и отпадни води; налични обработваеми площи за наторяване; възможни технико-технологични решения за отглеждане на животните; възможни идейни проекти за ново строителство или за модернизация на сградовия фонд; всяка възможна бъдеща промяна в технологичния процес; как и къде ще се съхранява и стопанисва получената торова маса; възможности за наемане или купуване на необходимото оборудване.

4 Функционирането на торовата система следва:
да запазва животните и местата за почивка и движение чисти и сухи; да предотвратява замърсяването на водоизточниците и водоемите (езера, потоци, извори и кладенци) в близост до фермата; да продуцира възможно най-малки количества неприятна миризма; да позволява максимално използване на тора за подхранване посевите на полето; да минимизира рисковете за здравето и сигурността на животните, обслужващия ги персонал и посетителите във фермата; да бъде икономична (да спестява труд и енергия при операциите по почистване, съхраняване, третиране и оползотворяване на тора).

5 Системата трябва да работи безотказно при промяна на атмосферните условия и състоянието на обработваемите площи, да позволява изпразване на торохранилището в регламентираните срокове и годишни сезони. От значение е познаването на добрите фермерски практики, което може да се осъществи чрез посещения на елитни животновъдни ферми в страната и чужбина, консултации със специалисти в областта на технологиите за отглеждане на селскостопанските животни (преподаватели от Тракийски университет - Стара Загора, консултанти от Областните служби за съвети в земеделието, ветеринарни лекари от РВМС и др.). Според консистенцията торът може да се класифицира като сух (твърд) - със сухо вещество 16% и повече, полусух (полутечен) - със сухо вещество от 12 до 16% или течен - със сухо вещество 12% или по-малко.

6 Системи за почистване на тора в говедовъдните сгради:
А – трактор с булдозерна лопата; Б – скреперна инсталация; Б – дълбоки канали под скаров под; Г- измиване на тора с водна струя

7 Насоки при проектиране на торова система
Проектиране. Идейният проект трябва да включва: Обективна преценка на фермата, бъдещото ѝ развитие, източниците на торова маса и кое е по-изгодно за фермера - повече експлоатационни разходи за автоматизация на процесите или за труд. Вземане на решение къде и кога да се влага съхраняваната торова маса. Отчита се влиянието ѝ върху почвата, наклона на терена, очакваната реколта, размера на наличната земя, времетраенето и разхода на труд. Отчитане на възможните приложими системи за почистване, съхранение и третиране на торовата маса според използваните технологии за отглеждане на животните, възможностите за сепариране на торовите фракции, производството на биогаз или други варианти за оползотворяване на тора (брикетиране, компостиране). Разработване на резервни варианти в случаите на прекъсване на работа при много студено време, отпуски или заболявания на обслужващия персонал. Избягване използването на механизация с ограничени възможности.

8 Избор на ефективна система за почистване, съхраняване и третиране на тора като се има предвид, че:
голямото количество постеля е подходящо при управление на сух тор, а ограниченото количество или липсата на постеля - при течен тор; разпръснатите слама и сено, сламата от рулонни бали и други материали с голяма дължина възпрепятстват движението на скреперните инсталации при системи за почистване на течен тор, особено изпомпването му; инвентарът и механизмите за изравняване на пясъка за постеля (където се използва) и металните скрепери за почистване на торовите пътеки полират (излъскват) бетонната настилка; гравитачната хидравлична система за почистване на тора е по-просто решение от механичното му почистване със скрепери, но изисква повече манипулиране; притикването и изнасянето от сградата на течен тор с булдозерна лопата следва да се избягва;

9 разходът на труд и механизацията за товарене и разтоварване на складирания тор са най-големи и концентрирани през определен период от годината; разпръскването на тора на полето след изпразване на торохранилището трябва да става с приоритет върху обработваеми площи преди сеитба. Проектирането на торова система изисква: Да се изучат добре различни възможни торови системи, законовите разпоредби и сполучливите и несполучливи решения в тази насока на фермери в областта. Да се оценят използваните в практиката начини за почистване, съхранение и третиране на тора във фермата, като се предвидят бъдещите й нужди (при разширение, промяна на технологичното решение, евентуална модернизация и др.). Да се определят видът и количеството на тора, който ще се събира, пренася, складира, разтоварва, транспортира и разпръсква на полето и да се реши къде ще се съхранява.

10 Да се сравнят различни възможни решения за изграждане на торова система и да се избере най-подходящото в зависимост от технологията за отглеждане на животните във фермата. Избраната торова система да позволява лесно поддържане, манипулиране на тора и подобрение на почвеното плодородие; Да се определят необходимите инвестиции и тяхната възвръщаемост, като се спазват изискванията за енергийна ефективност. Подпомагане. За да получи помощ при проектиране на торова система в своята ферма фермерът може да потърси съвет от: специалистите в аграрните факултети и колежи; службите за съвети в земеделието; специалистите на фирмите, предлагащи торово оборудване; аграрни инженери, зооинженери, ветеринарни лекари и агрономи, обслужващи фермата; специалисти по оценки на почвите и качеството на водите; консултанти, упражняващи контрол върху строителните работи и др.

11 Нормативни изисквания
Таблица 1. Общини в България, попадащи в „нитратно уязвима зона” А Д Л Р У Аврен Две Могили Летница Раковски Угърчин Аксаково Димитровград Ловеч Родопи Антоново Добрич Лозница Роман Х Асеновград Добрич, село Лом Хайредин Долен Чифлик С Хасково Б Дряново М Садово Хисаря Белоградчик Дългопол Марица Самуил Бойчиновци Мездра Свищов Ц Болярово Е Минерални бани Севлиево Цар Калоян Братя Даскалови Елхово Монтана Симеоновград Ценово Брегово Ситово Брезово З Н Сливен Ч Брусарци Златарица Никола Козлево Сливо поле Чипровци Бяла Нова Загора София Чирпан И Ново Село Средец В Иваново Стара Загора Ш Велики Преслав Исперих О Стражица Шабла Ветово Опака Стралджа Шумен Видин К Опан Стрелча Враца Каварна Суворово Вълчедръм Кайнарджа П Сухиндол Карлово Павликени Г Карнобат Пазарджик Т Габрово Каспичан Перущица Твърдица Горна Оряховица Книжа Полски Тръмбеш Тополовград Крушари Попово Троян Кубрат Провадия Тунджа Кърджали Първомай Търговище

12 Според предписанията на ЕС и прилаганите в Европа и у нас добри земеделски практики могат да се обобщят няколко основни изисквания, особено към фермите в нитратно уязвимите зони (отнасят се за 94 общини в България, разположени на територията на цялата страна – таблица 1.): да имат капацитет за съхраняване на твърд оборски тор за 6 месеца или за течен тор - за 4 месеца; да изключват риск от изтичане на отпадни води и торова течност от торохранилището.

13 Съществуват няколко прости правила, чрез съблюдаването на които фермерът ще спази законовите разпоредби и нормативните изисквания: Торовата маса от животновъдната ферма да се съхранява върху собствен имот, далече от източниците на питейна вода, като мястото на съхранението ѝ да е съобръзено с преобладаващите в района въздушни течения. Торовата маса да се събира и съхранява далеч от обществените пътища. Хранителните вещества в торовата маса трябва да се запазят максимално при съхраняването й, за да могат да се използват за наторяване на обработваемите площи. Правилно съхранената торова маса да се използва за увеличаване на органичните вещества и подобряване плодородието на почвата. Да се ограничат до минимум възможностите за разпространение на неприятната миризма, отделяна от торовата маса. Да се защитят животните и хората от потенциални инциденти, като за целта торохранилището се загради с предпазна ограда.

14 Съоръжения за съхраняване на тора в животновъдните ферми
Безопасност на труда. собственикът на фермата (или упълномощено от него техническо лице) трябва да създаде необходимата организация на работа, да осигури квалифицирани и инструктирани по безопасност и хигиена на труда и пожарна безопасност работници по рисковите дейности и да следи за стриктното спазване на инструкциите. За всички машини и съоръжения стриктно трябва да се спазват инструкциите, изискванията и предписанията на доставчика или производителя на оборудването, които провеждат първоначалното обучение на персонала при доставката му. Задължително цялото оборудване трябва да е заводски обезопасено и да притежава сертификат за качество и безопасност по време на работа. Съоръжения за съхраняване на тора в животновъдните ферми Предназначението на тези съоръжения (торохранилища) е временно да съхраняват тора от животновъдните сгради във фермата. Капацитетът на торохранилищата за сух и полусух тор трябва да е достатъчен за съхранение най-малко 6 месеца, а за течен тор - 4 месеца.

15 Складиране на полусух (полутечен) тор
Таблица 2. Съоръжения за складиране на торова маса Складиране на сух тор Складиране на полусух (полутечен) тор течен тор ежедневен превоз и складиране на полето ежедневен превоз и разпръскване на полето натрупване върху бетонирана площадка - полувкопано торохранилище със земно-насипни стени и бетонирано дъно полувкопано торохранилище (лагуна) със земно-насипни стени и бетонирано дъно полувкопано земно-насипно торохранилище (лагуна) надземен силоз или правоъгълен резервоар* надземен силоз или подподов правоъгълен резервоар (скаров под) торохранилище с плачещи стени покрито торохранилище с вертикални стени дълбока сламена постеля анаеробна лагуна вкопан резервоар *при използване на дренажна система за отпадните води торът може да се третира като полусух

16 СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ПОЧИСТВАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ТОРОВАТА МАСА В МЛЕЧНИТЕ ГОВЕДОВЪДНИ ФЕРМИ

17 Под почистване на торовата маса следва да се разбира събирането и изнасянето й извън сградите, в които са настанени животните Системата за събиране и почистване на тора в млечната говедовъдна ферма зависи основно от технологията за отглеждането на животните.

18 БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО!


Изтегли ppt "Тема № 3: Управление на торовите маси"

Сходни презентации


Реклама от Google