Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Стопански и практико-приложни аспекти на промените в климата

Сходни презентации


Презентация по темата: "Стопански и практико-приложни аспекти на промените в климата"— Препис на презентация:

1 Стопански и практико-приложни аспекти на промените в климата
Стопански и практико-приложни аспекти на промените в климата

2 Растениевъдството в Европа във време на климатични промени

3 Какво е климат? важен природен компонент и ресурс определя формирането и изменението на останалите природни компоненти (води,почви,растителност и др.) особеностите му определят струк-турата и териториалната организация на земеделието

4 Атмосферни Географски Радиационни Антропогенни Фактори Елементи Температура Атм. налягане Ветрове Валежи Влажност на въздуха

5 Глобалното затопляне и промените в климата:
повишаване на температурите повишаване на нивото на Световния океан промяна в количеството и честотата на валежите зачестяване на природните бедствия (наводнение,суши,урагани и др.) отдръпване на ледниците…

6 Климатични промени,глобално затопляне…
…какво предстои?

7 Прогнозирани влияния на промените в климата в различните райони на ЕС

8 Как изменението на климата влияе върху земеделието?
Глобалното затопляне ще доведе до намаляване на реколтата и променливи добиви от земеделска продукция в районите с ниска надморска височина. Негативното влияние ще се засили и от по-честите природни бедствия (наводнения, горещини и суша). Очаква се това да увеличи риска от глад, особено в Африка.

9 По-голяма част от влиянието на климатичните промени върху земеделието се дължи на ограничаването на валежите. Недостигът на вода ще окаже огромно влияние върху селскостопанската продукция и природата в Европа. Земеделието трябва да използва по-ефективно водните ресурси и да създаде нови по-сухоустойчиви сортове.

10 Ще се увеличи разпространението и количеството на вредителите,болестите и плевелите,дължащо се на високите температури и влажността. Тези въздействия ще бъдат специфични за всеки отделен регион и отглеждането на някои земеделски култури може да се измести от типичните за тях сега региони към по-северни географски ширини.

11 Различни влияния на изменението на климата върху регионите на Европа
Южна Европа и Средиземноморието ще изпитат ефекта на голямо повишаване на температурите и намаляване на валежите. По-уязвими са планинските области, особено Алпите, в които снежната граница се изкачва във височина и намалява периода на снегозадържането.

12 Поради влиянието на метеорологичните условия върху растителните култури се наблюдават ефекти като по-ранни периоди на цъфтеж на дърветата, удължаване на сезона за отглеждане на лози и промени в другите природни цикли при растенията.Промените в календара на земеделските дейности (сеитба, жътва, и т. н.) предполагат адаптиране към новите климатични условия.

13 Изменението на климата ще бъде най-забележимо през лятото, като броят на горещите дни ще се увеличи с До средата на XXI век, в страни като Полша и Унгария, броя на горещите дни с температури над 30°С може да се изравнят с тези в Испания или Сицилия.

14 Повишаването на температурите оказва ефект върху бързото топене на ледниците и намаляване на снеговете през зимните месеци. Много държави вече страдат от наводнения през зимата и от суши в летните месеци. В Югоизточна Европа ще изпитват сериозен недостиг на водни ресурси,най-вече питейни води.

15 Най-пострадали ще са Южна и Централна Европа
Испания, Португалия, Италия, Гърция и България ще са от най-засегнатите от глобалното затопляне страни. Негативно влияние още има във всички сектори, като заради сушата земеделската продукция ще намалее с до 25%. За разлика от тях северните страни могат да извлекат полза. Северна Европа ще бъде единствената, която ще има полза от климатичните промени. Печалбите на Дания, Швеция, Финландия, Естония, Литва и Латвия ще достигнат 0,5%-0,7% годишно, главно благодарение на силното положително влияние върху земеделието.

16 В България затоплянето основно ще се отрази на вегетационния период на растенията,в резултат на което добива на двете основни селскостопански култури за страната намалява – царевицата с около 23%,а при зимната пшеница с 15-17%. Спада на добива през 2006 г. е 2,7 % а очаквания - през 2036г. е 3.1%.

17 Южните части на Румъния също са заплашени да се превърнат в пустинна територия в близките 20 години заради затоплянето на климата. Производството на зърнени храни ще намалее с 40%. Южната част на Олтеница и Добруджа имат сух климат, подобен на гръцкия, но унищожаването на зелените зони и напоителните системи също оказват вредно въздействие.

18 Климатичните промени предизвикват бум на винопроизводството в Англия
Някои от страните в Европа се възползват от глобалното затопляне - в Англия започва лозаро-винарска революция. Лозята сега не са само на юг, с винопроизводство се занимават и в областите, които са разположени в северната част на страната. До 2080 г. вино ще може да се произвежда в планините на Шотландия и дори по крайбрежието.

19 Нетрадиционни култури в България !?
Ако климатът продължи да се променя, тук в България ще стане все по-трудно да отглеждаме зеле, дини, тикви, изобщо плодове и зеленчуци, които изискват много поливане. На тяхно място ще отглеждаме култури, виреещи в по-сухи почви, например киви, лимони, бадеми, маслини. Нещо, което вече се случва в Сандански и Петрич.

20 За пръв път у нас ще се отглеждат маслини
За пръв път у нас ще се отглеждат маслини. Фиданките ще се разсадят край Кърджали, Крумовград и в Източните Родопи. Сортът е испански и е устойчив на минусови температури до 20 градуса, маслодаен е и от него се добива отличен зехтин.

21 „Ноев ковчег“ на семената в Норвегия
На остров от арктическия архипелаг Шпицберген е построено хранилище на всички зърнени култури. Задачата е да ги запази при евентуални световни катастрофи, породени от глобално затопляне. Мястото може да побере 4,5 млн. семена, което позволява подновяването на производството на храни след евентуална глобална катастрофа.

22 Изменението на климата влияе върху много сектори, най-вече върху земеделието. Това влияние засяга всеки в Европа, защото земеделската земя и горите заемат приблизително 90 % от земната повърхност. Промяната на климата от година на година е една от главните причини за колебанията в реколтата и за рисковете, присъщи на земеделието.

23 Източници : http://www.ecomedia.bg/ http://agrosaveti.com/

24 ПМГ “Св.Климент Охридски” , гр.Силистра
Изготвили: Кремена Димитрова Доростела Славова Даяна Илова уч-ки от XI г клас ПМГ “Св.Климент Охридски” , гр.Силистра


Изтегли ppt "Стопански и практико-приложни аспекти на промените в климата"

Сходни презентации


Реклама от Google