Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Експертно-консултантската дейност – реалности и предизвикателства Ангелина Ставрева НБ “Иван Вазов“ Пловдив XXІX Национална конференция на тема: "Библиотеките.

Сходни презентации


Презентация по темата: "Експертно-консултантската дейност – реалности и предизвикателства Ангелина Ставрева НБ “Иван Вазов“ Пловдив XXІX Национална конференция на тема: "Библиотеките."— Препис на презентация:

1 Експертно-консултантската дейност – реалности и предизвикателства Ангелина Ставрева НБ “Иван Вазов“ Пловдив XXІX Национална конференция на тема: "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето"  София - 6 и 7 юни 2019 г.

2 Дейността на Методичните отдели и методистите от Регионалните библиотеки е регламентирана в Закона за обществени библиотеки, в сила от година, в Чл. 27. (1) т.6 „Регионалните библиотеки извършват координационна, експертно-консултантска и квалификационна дейност за библиотеките от региона“. XXІX Национална конференция на тема:  "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето"  София - 6 и 7 юни 2019 г.

3 Към настоящия момент в страната във всички Регионални библиотеки има методисти или други експерти, изпълняващи методически функции. XXІX Национална конференция на тема:  "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето"  София - 6 и 7 юни 2019 г.

4 В годините преди Прехода /10 ноември 1989 година/, работата на методичните отдели е имала инструктивно-директивен характер, в последващите години тя претърпява трансформация, и посоката в която се развива е помощ и посредничество за обществените библиотеки.

5 Методистите са посредници между органите на общинска власт и обществените библиотеки в своя регион, те подпомагат и двете страни с информация и услуги. XXІX Национална конференция на тема:  "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето"  София - 6 и 7 юни 2019 г.

6 Основни дейности на методичните отдели:
Контакти с ръководствата на наблюдаваните библиотеки, с други библиотеки и институции и сродни организации, в контекста на целите и задачите на отдела. Събиране, обработване, анализиране и предоставяне на заинтересованите лица и институции информация за библиотеките от общините и мрежите. Поддържане на архив от база данни за библиотеките и разпространяване на добрите библиотечни практики. XXІX Национална конференция на тема:  "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето"  София - 6 и 7 юни 2019 г.

7 Основни дейности на методичните отдели:
Изследвания и проучвания, свързани с развитието на библиотеките. Помощ за уреждане на нова и реорганизиране на вече създадена библиотека. Оценяване на качеството и ефективността на дейността на отделна библиотека или на отделни библиотечни дейности при поискване от ръководствата на библиотеките. Предоставяне, в писмен вид, констативен материал и препоръки – за взимане на управленски решения. Оценка на библиотечния персонал в Пловдивска област при поискване и предоставяне на заинтересованите страни на експертно мнение за неговата ефективност. Консултиране на подготовката и участие в конкурси за заемане на библиотечна длъжност. Въвеждане в работата на новоназначени библиотекари, чрез посещения на място и/или консултация в отдела. Осъществяване на комплексни проверки на библиотеки при поискване от страна на библиотечните ръководства. XXІX Национална конференция на тема:  "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето"  София - 6 и 7 юни 2019 г.

8 Основни дейности на методичните отдели:
Предлагане на нормативни и инструктивни документи и стандарти в областта на библиотечното дело. При покана от заинтересованите страни даване на експертна оценка, при разпределянето на държавната субсидия за читалищата, неразделна част от които са читалищните библиотеки. Оказване на експертна помощ при изготвяне на проекти на библиотеки.  Консултиране библиотеките по всички направления на библиотечно- информационната дейност, чрез посещение на място и/или консултация в отдела. Консултиране на библиотеките при осъществяване на културни дейности /срещи с писатели, изложби, тематични лекции и пр./.  Изготвяне на методически документи, подпомагащи библиотечната дейност и участие с експертно мнение при изработване на националната нормативна уредба на страната. XXІX Национална конференция на тема:  "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето"  София - 6 и 7 юни 2019 г.

9 Квалификационни дейности:
Оказване на експертна помощ за повишаващите образователната си степен библиотечни специалисти. Осъществяване на контакти с УниБИТ, СУ, ВТУ - /Специализирани катедри/ за определяне на образователната политика при обучението на бъдещите библиотечни специалисти. Осъществяване на поддържащата квалификация на библиотечните специалисти: работни срещи съвещания практикуми /тренинги, делови игри/. курсове за придобиване на библиотечна правоспособност. организиране на курсове на ЦПОБ- изнесено обучение в Пловдив. Вътрешна квалификация на методистите. Изработване на тематични библиографски справки по материали от библиотековедския печат. XXІX Национална конференция на тема:  "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето"  София - 6 и 7 юни 2019 г.

10 Работните срещи, които методистите провеждат по общини, са форма за обсъждане на актуални въпроси от библиотечната теория и практика. XXІX Национална конференция на тема:  "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето"  София - 6 и 7 юни 2019 г.

11 През последните години се увеличава броят на учащите библиотекари в специализираните катедри при СУ, ВТУ и УниБИТ. Организират се курсове за среднисти, за придобиване на трета степен професия „библиотекар“, към ЦПО на УниБИТ и чрез ББИА. XXІX Национална конференция на тема:  "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето"  София - 6 и 7 юни 2019 г.

12 БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО !
Методистите помагат на тези библиотеки, които искат да се развиват. Така се постига съгласуваност и единство в рамките на библиотечната система по отношение на използването на едни и същи правила за работа и технологии, въвеждат се единни норми и стандарти. БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО !


Изтегли ppt "Експертно-консултантската дейност – реалности и предизвикателства Ангелина Ставрева НБ “Иван Вазов“ Пловдив XXІX Национална конференция на тема: "Библиотеките."

Сходни презентации


Реклама от Google