Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ДЕЦАТА И БИБЛИОТЕКАТА – ЕДНО ПОЛЗОТВОРНО ПАРТНЬОРСТВО

Сходни презентации


Презентация по темата: "ДЕЦАТА И БИБЛИОТЕКАТА – ЕДНО ПОЛЗОТВОРНО ПАРТНЬОРСТВО"— Препис на презентация:

1 ДЕЦАТА И БИБЛИОТЕКАТА – ЕДНО ПОЛЗОТВОРНО ПАРТНЬОРСТВО

2 “ Библиотеките са феномен в човешката цивилизация и култура
“ Библиотеките са феномен в човешката цивилизация и култура. В различните страни те се появяват в различни периоди от време, но въпреки това имат общи цели и задачи. Основните функции на библиотеката се свеждат до подпомагането на човешкото развитие в сферите на образованието, информацията и културата.“ Така казват Ваня Грашкина, Анета Дончева и Александър Димчев в книгата си “ Насоки за развитие на обществената библиотека “. И всичко това е точно така – библиотеката е едно хранилище, събрало в себе си знание и мъдрост, които трябва да насочим най – вече към децата. Те са тази част от обществото, която е най – отворена за знания и която най - емоционално и искрено възприема всичко ново и непознато. Те се влияят от всичко, което виждат, чуват и не на последно място прочитат. Това определя голямото влияние, което би оказала срещата им с литературата или , казано по друг начин , посещението в библиотеката. Ще повлияе върху детските им мисли, самосъзнание, морално развитие, въображение и култура. Детето винаги търси литература, която отговаря на неговите интереси и е най – близо до емоционалния му свят. И тъй като учителите са най – близо до децата, това води до необходимостта от едно целенасочено партньорство между училището, детската градина и библиотеката. Провеждането на съвместни интерактивни уроци и беседи има идеята да бъдат изпълнени следните цели :

3 Цели : Да се върнат децата в библиотеката Да се придобиват умения и мотивация за четене Да се формира отношение към книгата Да се допълва учебният процес Да се разпространява информация Да се представят нови книги и да се популяризират техните автори Наши партньори в начинанията ни са : СОУ “ Патриарх Евтимий “ СОУ “ Паисий Хилендарски “ ОУ “ Душо Хаджидеков “ СУ “ Васил Левски “ ЦДГ “ Люляк “ ЦДГ “ Бисер “, с. Труд Люба Маркова – издател на помагала за предучилищна възраст и начален курс Мария Атанасова – издател на списание “ Изворче “ Мария Петрова – учител в ОУ “ Райна Княгиня “ Стюарт Маккълок – автор на проекта “ Голямата книга “

4 СОУ “ Патриарх Евтимий”
С децата от това училище започнахме сътрудничеството си преди няколко години, а поводът за срещата ни беше един чудесен празник за завършване на първи клас. На тази среща ние ги запознахме с “Молбата на книгата” и им връчихме първите читателски карти. Оттам насетне сме провели множество уроци и занимания.

5 Първият урок, който проведохме, беше за Васил Левски
Първият урок, който проведохме, беше за Васил Левски. Целта ни беше да допълним знанията, получени в училище, по един атрактивен начин, и да ги запознаем с множеството книги притежание на библиотеката, разказващи за великия българин. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Ако сте решили правилно кръстословицата, в оцветените квадратчета ще получите името на велик българин.

6 Проведохме урок за Астрид Линдгрен
Проведохме урок за Астрид Линдгрен. В този квадрат от букви търсихме главните герои в “ Пипи Дългото чорапче “. След като се забавлявахме , проведохме една викторина. И накрая говорихме за авторката на книгата. Така децата неусетно научиха доста интересни факти от живота на авторката. П И А М Й Т С О Г Ч К Е Я Д Ф Ц З Х У Н Б Р Ш Л Ж В

7 Проведохме урок за Баба Марта
Проведохме урок за Баба Марта. Разказахме легендата за мартеницата, обяснихме на какво е символ и като за край на срещата ни всички направихме по една мартеница или картичка за пролетта. Целта на урока беше да разкажем за традициите и обичаите, свързани с този български празник .

8

9 Уъркшоп, посветен на Деня на Земята и много други
С тези деца сме провели още много уроци и беседи, посветени на различни автори и теми, допълващи учебния материал. Взеха участие в : Българската Коледа Урок за Братя Грим Уъркшоп, посветен на Деня на Земята и много други

10 Нашата съвместна дейност и партньорство не свършват дотук
Нашата съвместна дейност и партньорство не свършват дотук. След честите посещения в библиотеката децата започнаха да се чувстват все по – добре при нас. И един ден решиха да си направят свой кът. През есента на 2010 година се роди идеята за Коледен благотворителен концерт, като средствата, събрани от него, те да подарят на библиотеката. Така децата събраха 268 лева, подариха ни ги и сега всички наши читатели се радват на чудесната ни придобивка.

11 СОУ “ Паисий Хилендарски “
С тях проведохме урок “ На лист от тетрадка “ - урок по родолюбие. Посветен е на Паисий Хилендарски и неговата “ История славянобългарска “. Тъй като тази история е писана на различни листове от тетрадки , озаглавихме така нашия урок. Децата бяха впечатлени от множеството интересни факти, които научиха за патрона на своето училище. Този урок беше повод те сами да станат автори на няколко стихотворения, посветени на Паисий Хилендарски.

12 Направихме среща и с пловдивската писателка Величка Настрадинова
Направихме среща и с пловдивската писателка Величка Настрадинова. Тя мина чудесно. Децата се запознаха с известен автор, а авторката от своя страна намери нови читатели и идеи за следващи приказки.

13 ОУ “ Душо Хаджидеков “ С децата от това училище проведохме урок за будителите. Присъстваха учениците от целия начален курс. Ние подготвихме презентация, с която представихме будителите на българската нация, а децата презентираха материали за Душо Хаджидеков. В края на заниманието ни завършихме с викторина , обхващаща всичко, за което сме говорили.

14 Следващият ни урок с тези деца беше – “Българското народно поетично творчество.” Идеята беше под формата на игра да научим повече за поетичното творчество. Разместихме буквите в думите на поговорките, търсихме смисъла на вече подредените пословици и поговорки и така , въпреки че не бяхме в класната стая, а в библиотеката, научихме доста неща. Обяснихме какво е пословица и какво поговорка. Има ли разлика между тях. Не остана за нас загадка и какво е и гатанка, като за финал отгатнахме няколко.

15

16 С децата от това училище проведохме среща с автора Борко Бърборко – Борислав Ганчев. Той им чете много стихотворения и както и при другата ни среща завършихме с гатанки.

17 СУ “ Васил Левски” С тях сме провеждали много уроци. Идеята за съвместната ми дейност дойде от страна на учителката им по литература. Като начало при първото им посещение дадохме свободно да разглеждат фонда на библиотеката. Показахме им енциклопедиите и книгите, свързани със спорта ( първата беше албумът на Христо Стоичков ) , и така спечелихме тяхното внимание. На втората ни среща слушахме запис на изучавано от тях произведение и тази идея доста им допадна като форма на запознаване с текста. При следващата ни среща вече имахме сериозна тема – “Античният театър”. Бяхме подготвили маски, много нагледен материал от енциклопедии и обширен разказ за театъра в миналото. Така спечелихме техния интерес към библиотеката и сега голяма част от тях са ни читатели и ни посещават редовно.

18

19 ОУ “ Драган Манчов “ С тях също сме провеждали множество уроци и срещи. Най –атрактивната от тях беше посветена на Коледа. В нея българските традиции, свързани с този красив празник , оживяха. Децата бяха разделени на отбори и всеки отбор възпроизвеждаше определен ритуал. В това своеобразно състезание победители бяхме всички, тъй като всеки беше научил по нещо ново.

20 ЦДГ “ Люляк “ Те са малки, но партньорството ни с тях е много ценно. Срещите ни са чести, а поводите различни. Първите ни срещи се базираха само на тяхната любознателност. На тях им бяха необходими много и различни интересни книжки – а ние ги имахме. Впоследствие започнахме да четем приказки при нас в читалнята , а те ги илюстрираха. Последваха и изложбите, но те не бяха всичко. Като се запознавахме с приказките и ги илюстрирахме, се зароди идеята да правим и драматизации по тях. На нашата сцена оживяха героите от “Житената питка”, от “Копче за сън” и от приказки на Андерсен. Провеждали сме срещи, посветени на Радой Киров и Дядо Пънч ( на тези срещи ние бяхме гости в градината ). Заедно сме участвали и в телевизионно предаване по пловдивска телевизия, в което освен че те демонстрираха знания и умения, подчертахме колко е важно сътрудничеството ни . Чрез него възпитаваме любовта на децата към книгата и разширяваме техния светоглед. А сега, тъй като идва лято и настроението ни е ваканционно, ще излъчим Мис и Мистър “ Люляк “.

21 ЦДГ “ Бисер “ С тях също съживихме българските коледни традиции.

22 Люба Маркова Тя е пловдивска издателка на литература за предучилищна възраст и начален курс. Ползата от сътрудничеството с нея е взаимно. Тя използва нашите книги и създава чудесни помагала, а ние пък от своя страна има какво да предложим на учители и родители за тази възраст.

23 Мария Атанасова Издател на списание Изворче. С нея работим вече три години. Чрез нас тя намира читатели на списанието, материали, които да публикува, и не на последно място участници в конкурсите, които организира. Ние пък си обогатяваме периодичните издания и успяваме да попълним таблото на конкурсите, което поддържаме в отдела. Голяма част от нашите читатели са печелили награди от това списание. Част от тях участват в изданието със свои произведения.

24

25 Мария Петрова Тя е учител по рисуване в училище “Райна Княгиня”. С нея се срещнахме заради една изложба. И оттогава вече четири години заедно редим изложби и организираме уъркшопи. Така нашите читатели стават все повече и повече. Идват , за да рисуваме и да се забавляваме, и попадайки в света на книгите, се захласват по тях. Уъркшоп за Деня на Земята

26

27 Българската Коледа С това си начинание станахме медийно популярни. Присъстваха репортери от няколко пловдивски телевизии и няколко вестника.

28 Нощ на музеите и галериите 2010

29 1 юни – Ден на детето

30 8 март

31 Международен ден на рисуването

32 Стюарт Маккълок Той е ирландски художник, работещ в сферата на community arts. С него и група деца – читатели на библиотеката осъществихме проекта “Голямата книга”. Това е pop – ups книга, изследваща детското светоусещане за Пловдив днес. Всеки участник има своя страница, на която оживяват любимите и значими за него места. Основните цели на проекта бяха да се даде възможност на децата за творческа изява, да се разшири разбирането им за изкуство и култура и да погледнат на библиотеката като важна и достъпна част от техния свят.

33

34 Така от години пишем приказката за връзката между децата и библиотеката и ще продължим и занапред.


Изтегли ppt "ДЕЦАТА И БИБЛИОТЕКАТА – ЕДНО ПОЛЗОТВОРНО ПАРТНЬОРСТВО"

Сходни презентации


Реклама от Google