Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Към теб, четвъртокласнико,

Сходни презентации


Презентация по темата: "Към теб, четвъртокласнико,"— Препис на презентация:

1 Към теб, четвъртокласнико,
Към теб, четвъртокласнико, Навлизането в света на литературата не е лек процес. Да се научиш да общуваш с литературната творба изисква специална подготовка, постоянство и търпение. Не бързай! Пътувай бавно, уверено,сигурно. С тези книги ще станеш по–любознателен, по-мъдър. Уверявам те!

2 Този час е твоето пътуване
с ...

3 За вълшебството на думите
Алеко Константинов Ниагарският водопад

4 Алеко Константинов - Щастливеца е български писател, общественик и основа- тел на организираното туристи-ческо движение в България.

5 По негова инициатива се създава първото туристическо дружество в България (начало на организиран туризъм — изкачването на Черни връх, 27 август 1895). Паметник на Щастливеца на Черни връх, Витоша

6 Биография Алеко Иваницов Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в семейството на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхождал от голямата видинска фамилия Шиш- манови).Учи и в Априловската гимназия в Габрово (1874–1877). По време на Руско-турската осво- бодителна война е писар в канцеларията на сви- щовския губернатор (1877).

7 Паметник на Алеко на лобното му място

8 Първата зряла творба на Константинов е „До Чикаго и назад“
Първата зряла творба на Константинов е „До Чикаго и назад“. В нея са предадени непосредствените впе- чатления на автора от пътуването му до Америка. Тя носи белезите на неговата ярка творческа индиви- дуалност — темперамент, артистичност, чувство за хумор. Познанието за далечната страна се съчетава с национално самопознание, с размисъла за настоя- щето на Родината и тревогата за нейното бъдеще.

9 Пътеписът е създаден през 1893 година след пътуването на Алеко в Новия Свят. Като самостоя- телно издание излиза през 1894 година. "До Чикаго и назад" е първият пътепис, който пресъздава пътува- не извън границите на България, и в който се заявя- ва отношението на автора към българската и чужда- та действителност. Това е произведение, което за първи път донася на автора литературна известност.

10 Местоположение

11 Ниагара е група масивни водопади на река Ниагара в източната част на Северна Америка, на границата между САЩ и Канада

12 Ниагарският водопад – от птичи поглед
Ниагарският водопад – от птичи поглед

13 ВЕЧЕР

14

15 За вълшебството на думите
За вълшебството на думите Епитетите са думи, които правят художественото описание по - образно. Най-често , те са прилагателни имена. При сравнението един предмет, лице или явление се сравнява с други.

16 З А Д А Ч И

17 За всяка дума изберете подходящия епитет
буреносен пеперуди пъстроцветни птички златокоса облак лекокрили есен

18 Образувайте сравнения и съставете с тях изречения:
пее като…………… бърз като………….. здрав като…………

19 За любознателните ... Американският водопад, „спрян“ при мероприятия за контрол на ерозията през 1969г.

20 Боби Лийч и неговото буре, след спускането
му по водопада Ниагара, 1911 През октомври 1829 Сам Пач, който сам се начича Скачача-янки, скача във водопада Хорсшу и става първия известен човек, оживял след такъв скок. Това поставя началото на дълга традиция на подобни безразсъдни опити. През годишната Ани Тейлър става първият човек, спуснал се по водопада в буре. Тя оцелява, практически без наранявания. От историческия скок на Тейлър 14 други хора се удавят или са тежко ранени. Оцелелите след такива номера са изправени пред съдебни обвинения и тежки глоби, тъй като опитите за спускане по водопада са незаконни. Илюзионистът Дейвид Копърфилд наскоро добавя името си в този списък, като успешно се спуска (или, може би, създава впечатление, че се спуска) по водопада през 1990. Други смелчаци си поставят за цел пресичането на водопада. Като се започне с успешното пресичане на Жан Франсоа „Блонден“ Гравле през 1859, въжеиграчите събират огромни тълпи зрители на подвизите си. Англичанинът Матю Уеб, първият човек, преплувал Ла Манша, се удавя през 1883 след неуспешен опит да преплува през водовътежите и бързеите под водопада.

21 Американската част на водопада в щата Ню Йорк

22 Милиони туристи посещават водопада всяка година

23

24 Надявам се, че ви беше интересно и приятно!


Изтегли ppt "Към теб, четвъртокласнико,"

Сходни презентации


Реклама от Google