Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ УСЛОЖНЕНА ЗИМНА ОБСТАНОВКА

Сходни презентации


Презентация по темата: "ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ УСЛОЖНЕНА ЗИМНА ОБСТАНОВКА"— Препис на презентация:

1 ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ УСЛОЖНЕНА ЗИМНА ОБСТАНОВКА
ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ УСЛОЖНЕНА ЗИМНА ОБСТАНОВКА Бързата промяна на метеорологичната обстановка е характерна за зимния сезон. Интензивният снеговалеж, заледяванията и снегонавяванията са често явление за нашата страна през декември и януари, но могат да се проявят и през останалите зимни месеци. Водят до нарушаване на въздушните и жп. комуникации, блокиране на пътищата и е възможно да поставят в рискова ситуация живота на много хора. Децата и възрастните хора са най-застрашени.

2 Обилните снеговалежи парализират живота в градовете
Обилните снеговалежи парализират живота в градовете. Натрупването на снежна покривка блокира достъпа до малки населени места и туристически хижи. В такава тежка зимна обстановка цели села и махали остават изолирани за дни, без електричество, транспорт, медицинско обслужване, хранителни продукти и вода. От тежестта на снега има много прекършени клони, повалени дървета и дори електрически стълбове. Обилният сняг в планините може да доведе до лавини. Продължителните студове могат да причинят замръзването р. Дунав и да затруднят корабоплаването. Заледените пътищата са сериозен проблем за транспорта и придвижването до работните места, училищата, болниците и др. институции е затруднено. Бурният вятър и ниските температури, придружаващи виелиците, създадат опасност от измръзвания, затрупване на хора и до така наречената “бяла смърт”.

3 Снежните бури са най-чести в планините – там силните ветрове и снежната покривка са обичайни явления. Снежните бури представляват силен вятър, придружен с обилен снеговалеж и могат да образуват големи преспи, да доведат до прекъсване на електропроводите и да затруднят транспорта, като затрупат или затворят пътищата. В Северна България снежните виелици по-често вилнеят, отколкото в Южна, но от равнинната част на страната най-благоприятни условия за снежни бури има в Добруджа. Снежните виелици и заледявания водят до разрушаване на въздушните комуникации, блокиране на пътищата и е възможно да поставят в рискова ситуация живота на много хора. При ниски температури, когато времето е много студено и вали сняг или дъжд се образува заледяване. В планините лавините възникват най-често по склоновете със специфичен наклон и неравна повърхност. Напомнят гигантски водопад, а скоростта на снежните маси може да надхвърли 300 км. в час. Лавинната снежна вълна е в състояние да помете всичко по пътя си.

4 Поледица, обледяване Поледицата обикновено се образува като отлагане от леден дъжд, ръмеж или мъгла. Поледица може да се образува дори когато околната температура е няколко градуса над точката на замръзване на водата. Обледяването се случва, когато водните капки във въздуха замръзнат върху предметите, с които влязат в контакт. Това е особено опасно за въздушния транспорт. Върху проводници или съоръжения може да се получи отлагане и на скреж. При проводниците е възможно и натрупване на мокър сняг. Обледяването може да бъде сериозен проблем при много от техническите съоръжения, като далекопроводи, железопътни стрелки, телекомуникационни антени, при метеорологични наблюдения и т.н. През последните години обледяването е основен фактор при проектирането и функционирането на вятърни генератори.

5 Какво трябва да направим при усложнена зимна обстановка?
Какво трябва да направим при усложнена зимна обстановка? Необходимо е да се следи метеорологичният бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания. Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и храна в чантата си. Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, носете мобилен телефон и следете прогнозата за времето. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Поставете вериги на гумите. Изберете първокласните пътища и автомагистралите, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета. Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби. Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на тел. 112 местонахождението си.

6 Ако затънете в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодично. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани. Окажете помощ на изпаднали в беда хора. Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място. Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки. В населените места се обърнете към административните власти, структурите на МВР или Пътните служби. Потърсете помощ на телефон 112. Избягвайте придвижването по заледени участъци. Същите трябва да се обработват с пясък и сол. Не преминавайте под стрехи, улуци и водосточни тръби с образувани ледени висулки – съществува опасност от откъртването им, особено с покачването на температурата над 0 градуса.

7 В планината задължително трябва да се спазват основни изисквания:
В планината задължително трябва да се спазват основни изисквания: Преди тръгване на поход в планината трябва да се информирате за състоянието на снежната покривка и особено за вятъра. Ако има вероятност за лавинна опасност, отложете похода. При мъгла е възможно да попаднете в лавина, дори на места, където при ясно време това може да се избегне. Тръгнете на поход с опитен водач-планинар. Водачът на групата трябва да съобщи предварително точния маршрут на близки, хижари и на Планинската спасителна служба. Излизането в планината сам е равно на самоубийство. Не проявявайте излишна смелост. Поведението на групата трябва да е подчинено на правилата за сигурност. Спазвайте указанията на водача на групата и наложената от него дисциплина. Той преценява условията и взема решения, които са задължителни за всички. Не се отделяйте от групата.

8 При съмнение, че сте попаднали в лавинообразен район, променете маршрута или своевременно се върнете на изходния пункт. Всеки член на групата подбира дрехи, обувки, лавинен шнур, ски и щеки, за използване при възникване на лавина. Задължително е да се носят резервни дрехи, които могат да помогнат при измокряне или преохлаждане на тялото. ЗАПОМНЕТЕ! Ниските температури могат да бъдат опасни, ако не сте облечени подходящо! Следете редовно метеорологичните бюлетини. Ограничете излизането навън, пеша или с автомобил, ако не се налага.

9 ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ЗВЪНЕТЕ НА:
Единния Европейски телефон за спешни повиквания телeфон 112. Изготвили: група ПДиДФ в сектор ПКиПД на отдел ПКД при СДПБЗН 2017г.


Изтегли ppt "ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ УСЛОЖНЕНА ЗИМНА ОБСТАНОВКА"

Сходни презентации


Реклама от Google