Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

БАСНЯТА КАТО МОРАЛЕН УРОК

Сходни презентации


Презентация по темата: "БАСНЯТА КАТО МОРАЛЕН УРОК"— Препис на презентация:

1 БАСНЯТА КАТО МОРАЛЕН УРОК
Наталия Иванова Манолова VI a Жан дьо Лафонтен

2 СЪДЪРЖАНИЕ - ЕЛЕНЪТ, КОЙТО СЕ ОГЛЕЖДАЛ ВЪВ ВОДАТА + РАЗСЪЖДЕНИЕ КЪМ БАСНЯТА - ПЧЕЛИТЕ И СТЪРШЕЛИТЕ + РАЗСЪЖДЕНИЕ КЪМ БАСНЯТА - МАГАРЕТО, ОБЛЕЧЕНО В ЛЪВСКА КОЖА + РАЗСЪЖДЕНИЕ КЪМ БАСНЯТА - ГАРВАНЪТ И ЛИСИЦАТА + РАЗСЪЖДЕНИЕ КЪМ БАСНЯТА - ЛИСИЦАТА И ГРОЗДЕТО + РАЗСЪЖДЕНИЕ КЪМ БАСНЯТА

3 ЕЛЕНЪТ, КОЙТО СЕ ОГЛЕЖДАЛ ВЪВ ВОДАТА
Един млад и красив елен оглеждал отражението си в бистрата вода на един извор. Гледал красивите си рога и им се възхищавал. Но не си харесвал краката,защото му се стрували прекалено тънки. - Колко са грозни ! Каква хубава глава имам и какви ужасни крака ! Отвратително е ! Рогата ми са разкошни и достигат короните на дърветата, а краката ми са толкова грозни, че чак ме е страх от тях. Тъкмо си мислел това и неочаквано върху него се нахвърлило едно ловджийско куче, което било надушило дирите му. Втурнал се еленът в гъстата гора, за да се спаси. Но рогата му непрекъснато се закачали в клоните на дърветата и храстите и му пречели да бяга по – бързо. Сега животът му зависел само от краката. Бягал той, но рогата му се опрели в едни клони и кучето го настигнало. Разбрал еленът кое е по – ценно за него, но вече било късно.

4 РАЗСЪЖДЕНИЕ КЪМ БАСНЯТА
Поуката в баснята е че – “ Красотата понякога е недостатък. Трябва да уважаваме и да ценим не само нея, но и практичното – онова, което ти е необходимо и от което имаш полза ” ! Това означава, че не трябва да разчитаме чак толкова на външния вид, защото някой ден ако изпаднем в опасност, той няма да може да ни помогне, а нашите качества, това от което имаме полза ! Героят от творбата олицетворява днешната суетност, алчност, егоизъм, себелюбие и глупост. Поуката ни учи на добро, в живота тя може да бъде много полезна. Независимо преди колко време е написана една басня, тя винаги може да намери своето място !

5 ПЧЕЛИТЕ И СТЪРШЕЛИТЕ Стършелите намерили в един храст няколко пити с мед. Той бил толкова вкусен, че решили да си го присвоят и да казват, че е техен. Долетели пчелите, на които бил медът. - Махайте се от питите ни ! – рекли те на стършелите. - Стига глупости ! Те са наши ! – бил отговорът. Осата имала славата на строг, но справедлив съдия в околността. Пчелите и стършелите отишли при нея, за да отсъди на кого са питите. Осата се затруднила. Тя самата била забелязала някой да бръмчи около питите с меда, но не можела да каже точно кой, тъй като пчелите и стършелите много си приличали. Тогава една мъдра пчела предложила: - Нека покажем тук, пред съдията, как се събира мед и така ще се види на кого е той. - Не, ние сме много почтени и държим да се вярва на думата ни – рекли стършелите. Засмяла се осата и отсъдила: - Трябва да се вярва не на думите, а на делата. Медът е на пчелите.

6 РАЗСЪЖДЕНИЕ КЪМ БАСНЯТА
Поуката на баснята се съдържа в самата нея и означава, че винаги има хора, които могат да излъжат, лъжата не е тайна, затова не винаги се вярва на думата, но делата са доказващ факт, те не могат да измамят. Затова и пчелите успяват да докажат, че питите са техни. Те отстояват позицията си и не се предават ! Стършелите в баснята олицетворяват егоизма, алчността, глупостта и наглостта. Също може да се каже и кражбата. Пчелите представляват искреността, увереността и труда, а осата мъдростта - този, който е най - уважаван и най – търсен.

7 МАГАРЕТО, ОБЛЕЧЕНО В ЛЪВСКА КОЖА
На магарето му писнало да се отнасят към него като към нищожество и колкото и да било глупаво, му хрумнала умната идея да се преоблече като лъв. Взело то една лъвска кожа и я облякло. Всяко животно, което срещнело предрешеното магаре, изтръпвало от страх и прекланяло глава пред него. Но за беда едното ухо на магарето се подало изпод лъвската кожа и животните разбрали измамата. Ядосани, те взели тояги и се нахвърлили върху измамника. Останалите животни, които не схванали какво се е случило, наблюдавали с отворени уста как някакви си беззащитни техни събратя прогонват с криваци страшния цар на животните.

8 РАЗСЪЖДЕНИЕ КЪМ БАСНЯТА
Поуката в баснята е, че – “ Често безлични и нищожни хора имат претенции да бъдат нещо повече от това, което са, само заради поста, който заемат, или заради положението им в обществото ”. Това означава, че днес за повечето хора важен е поста, а не истинската същност на човека, това което е отвътре. Така безличните и нищожни хора, се повлияват от външния вид и лукса, като без да се замислят, имат претенции да бъдат нещо повече от това, което са. Героят в творбата представлява: суетността, глупостта, наглостта и алчността.

9 ГАРВАНЪТ И ЛИСИЦАТА Един гарван бил кацнал на клона на едно дърво и стискал в човката си парче сирене. Видяла го лисицата и привлечена от апетитната миризма на сиренето, спряла под дървото и рекла на гарвана: - Добър ден, благороден гарване ! Колко си красив ! На гарвана, който не очаквал такива похвали, му станало много приятно. А лисицата продължавала да сипе похвали: - Ако гласът ти е толкова великолепен, колкото са блестящи твоите пера, ти несъмнено си най – достойното за възхищение същество в цялата гора. Моля те, изпей ми нещо, за да се насладя на чудесния ти глас. - Гааа – опитал се да запее опияненият от ласкателства гарван. Но щом отворил човката си, сиренето паднали на земята. Лисицата мигом го изяла и казала: - Хвана се на въдицата ! Но нека ти е за урок: Ласкателят говори приятни неща и сипе похвали само за да има полза от това.

10 РАЗСЪЖДЕНИЕ КЪМ БАСНЯТА
Самата поука се съдържа в баснята, или по точно в думите на лисицата. Под тях, тя има предвид, че само истинските приятели биха говорели искрено с теб и не биха ти завидели за притежанието ти. На тях можеш да се довериш несъмнено, но ако някой не ти е истински приятел, то ти не бива да се доверяваш на всяка негова дума и трябва да знаеш, че за да ти говори лъжи, трябва да има полза от това. Гарванът в баснята изразява: наивността, глупостта и лекомислието, а лисицата хитростта, ловкостта и мъдростта.

11 ЛИСИЦАТА И ГРОЗДЕТО Премаляла от глад лисица минала под една лозница, която била отрупана с огромни гроздове. Узрелите едри зърна изглеждали толкова апетитни и вкусни, че стомахът на лисицата съвсем се свил от желанието й да ги вкуси. - Страхотно грозде ! - казала си тя. – Сега с един скок ще си откъсна от него и ще утоля глада си. Лисицата подскочила, но гроздовете били толкова нависоко, че тя дори не успяла да докосне някой от тях. Опитала още няколко пъти, но пак не могла. Ядосала се лисицата, ала нямала какво да стори. Затова само навирила нос и рекла: - Това грозде е кисело ! Изобщо не си струва да му обръщам внимание.

12 РАЗСЪЖДЕНИЕ КЪМ БАСНЯТА
Поуката в баснята е, че - “ Много често, когато нещо е недостижимо за нас, ние се утешаваме с лъжи “. Това означава, че в живота винаги има пречки, и често ние се предаваме, отказваме се от желанието да успеем. И тъй като няма какво друго да направим, ни остава само да се утешаваме с лъжи. Но аз честно мисля, че това не е наша хубава страна, а обратното, показва че сме слаби, трябва да не се предаваме и дори да не успеем, не трябва да се лъжем, защото щом да лъжеш някой е лошо, то представете си какво е да лъжеш себе си. Лисицата в баснята е: слаба и безволева.

13 КРАЙ


Изтегли ppt "БАСНЯТА КАТО МОРАЛЕН УРОК"

Сходни презентации


Реклама от Google