Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТЯХ

Сходни презентации


Презентация по темата: "КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТЯХ"— Препис на презентация:

1 КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТЯХ
СТИХИЙНИ БЕДСТВИЯ КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТЯХ

2 Стихийни бедствия Земетресения Наводнения Пожари Вулкански изригвания
Цунами Урагани

3 Земетресение Не можем да предскажем кога ще има земетресение. Но е важно да знаем: Ако си на закрито място по време на земетресението, запази спокойствие – скрий се под маса или бюро. Стой далече от стъкла, прозорци или нещо, което може да падне върху теб. Не напускай сградата, освен ако не можеш да го направиш за около 10 секунди.

4 Земетресение Ако си на открито място по време на земетресението, стой далече от сгради, стълбове на улични лампи и открити проводници.

5 Земетресение Ако около теб в помещението има много хора – не отивай към вратата – всеки ще тръгне натам и има опасност да те избутат на земята. Най-добре се скрий под тежка мебел.

6 Земетресение Не използвай асансьор – токът може да спре и да заседнеш в него! При земетресение най-опасни са: Балконът Стълбището Асансьорите

7 Наводнения За разлика от земетресението ние можем да разберем предварително за предстоящо наводнение. Ако не можеш да излезнеш от сградата, качи се на горни етажи. Напомни на възрастен да изключи тока. При силен дъжд не стой под мостове и в подлези.

8 Пожари По статистика в света на всяка пета минута избухва пожар! През последните години среднодневно възниква по един пожар, причинен от детска игра с огън. Човекът е по-силен от огъня. Но понякога се случва беда и огънят става неуправляем.

9 Пожари Какво може да причини пожар?
Най-честите причини за възникване на пожар са: игра с кибрит, запалки неправилно използване на различни уреди – печки, котлони, ютии, фритюрници и др. игра с пожароопасни вещества – спирт, разредители, бензин, нафта, вестници, дрехи и др. - палене и хвърляне на бенгалски огън, фойерверки, конфети, пиратки.

10 Пожари Ако видиш, че гори твоя любима играчка не забравяй, че твоя живот е по-важен от някакви си вещи. При пожар е по-опасен димът – бягай от задимени помещения, сложи мокра кърпичка или плат на носа и устата си и дишай през нея. Ходи ниско до земята, където димът е по-малко.

11 Пожари Какво НЕ бива да правиш:    При възникване на пожар не се крий под легла, в гардероби или сандъци – това може да затрудни пожарникарите, които те търсят. РОДИТЕЛИ: Приучвайте децата от малки да не играят с огън и кибрит! Не ги оставяйте сами в къщи! Кибритът, газта, нафтата и други леснозапалими и горими течности дръжте нанедостъпни за тях места! Не им възлагайте работа, свързана с използването на различни огнеизточници!

12 СТИХИЙНИ БЕДСТВИЯ Край на ПЪРВА ЧАСТ Автор: Десислава Миленкова
Източници: "Национална служба "Гражданска защита“ Internet


Изтегли ppt "КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТЯХ"

Сходни презентации


Реклама от Google