Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

Сходни презентации


Презентация по темата: "БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ"— Препис на презентация:

1 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
РОЛЯ И МЯСТО НА БЧК ПРИ ПОДГОТОВКАТА НА НАСЕЛЕНИЕТО ЗА АДЕКВАТНА РЕАКЦИЯ ПРИ БЕДСТВИЯ доц. д-р Красимир Гигов Л. Каракановски София, г.

2 NATURAL DISASTER MAN MADE DISASTER

3 БЕДСТВИЯ В ЕВРОПА - 2010 година
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ БЕДСТВИЯ В ЕВРОПА година

4 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
МИСИЯ И ЗАДАЧИ НА БЧК Автономна организация, която подпомага държавата в хуманитарната област, в подготовката за действия при военно положение, военни конфликти и бедствия; Единствена национална организация, която осъществява своята дейниост на територията на РБ; Съвместно с държавните, общински и неправителствени организации извършва дейности по подготовка и оказване помощ на населението при бедствия; Подкрепя уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации, чрез своята мощна мрежа от доброволци.

5 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Национално законодателство в сферата на бедствията Закон за защита при бедствия - в сила от г. - урежда осигуряването на защитата на живота и здравето на населението, опазването на околната среда и имуществото при бедствия; Закон за Българския Червен кръст (обн. ДВ, бр.87, от г., посл. изм г.)

6 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
От Стратегия на БЧК до г. ЦЕЛ: Подготовка на БЧК да изпълнява спомагателната си роля на партньор на държавата за адекватна реакция при БАК на национално и местно ниво и намаляване на рискивете и последствията от тях, за съхранение и опазване на живота, функционирането и възстановяването на начина на живот на общностите и най – уязвимите слоеве на населението. ЗАДАЧИ: 1. Доизграждане и усъвършенствуване на капацитетните възможности на организацията за своевременна реакция при БАК (нормативна база, развитие на човешките ресурси, подобряване на материалната база за БАК и системата за комуникации). 2. Формализирани партньорски отношения и съвместни действия с държавната и местната власт за реализиране на спомагателната роля на организацията при БАК, както и с международните червенокръстки структури за координирани действия с ясни позиции и отговорности. 3. Намаляване на риска от бедствия на общностно ниво.

7 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ НА БЧК:
ПОЛИТИКА НА БЧК ПО УПРАВЛЕНИЕ НА БЕДСТВИЯ; СТРАТЕГИЯ НА БЧК ПО УПРАВЛЕНИЕ НА БЕДСТВИЯ ( ); УСТАВ НА БЧК; ВЪТРЕШНО - НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ НА БЧК.

8 ЗА ПОСТИГАНЕ НА СВОИТЕ ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ БЧК
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ ЗА ПОСТИГАНЕ НА СВОИТЕ ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ БЧК води ефективно планиране; поддържа постоянна готовност; създава организация за своевременна реакция; работи за повишаване готовността на населението; подготвя и обучава формирования по първа помощ, първа психологична помощ и психосоциална подкрепа; привлича и повишава броя на доброволците; създава и обучава екипи за действие при бедствия; изгражда и поддържа складови бази; осъществява взаимодействие и координация с партньорите; превенция на риска; изпращане на ранни предупреждения; събиране на информация в реално време; осъществява следене на заплахите; своевременно подготвя апели до МФЧК/ЧП; обединява и споделя опит; подпомага други държави и национални дружества; осъществява ефективно изразходване на финансовите средства.

9 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Участие на БЧК в Националния план за защита при бедствия - създава доброволни формирования за оказване на помощ на населението при бедствия; - създава и поддържа резерв на имущество от първа необходимост за първоначално подпомагане на пострадалите; - поддържа централна и междуобластни складови бази с резерв от имущество за бедстващи; - поддържа радио - комуникационна мрежа на КВ и УКВ честоти; - осъществява взаимодействие и координация с правителствени и неправителствени структури, участващи в провеждане на спасителни работи при възникване на бедствия; - поддържа връзка и координация с МФЧК/ЧП и др. национални дружества за привличане, получаване и разпределяне по установен ред на международна помощ при необходимост. - събира и разпределя вътрешна и международна помощ за населението в пострадалите райони.

10 Капацитет на БЧК - Човешки ресурси
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ Капацитет на БЧК - Човешки ресурси - на национално ниво един Национален екип за работа при бедствия– състав 20 д.; - на областно ниво Доброволни вкипи за работа при бедствия- 9 екипа всъстав д.; - Младежки аварийни екипи -14 екипа – състав д.; - Планинска СС работи с 600 добр. и 42 щатни пл.спасители, организирани в 32 отряда; - Специализирана група от ПСС за ликвидиране на последствия при бедтвия от 31 д.; - Екипи от спасители от ПСС за издирване на пострадали под развалини и спасяване по алпийски способи с 14 спасителни кучета; - на национално ниво - екип за действие при наводнения – 10 д. от Водно спасителната служба и 6 звена на областно ниво; - 7 души обучени за работа с инсталация за пречистване на вода; Регионален екип за действие при бедствие от 7 души – към МФЧК/ЧП; Екипи от психолози за оказване на ППсП и ПСП - Щатни структури на БЧК за работа в бедствена ситуация: дирекция “Мениджмънт на бедствията” и експерти към Областните съвети на БЧК; При необходимост се сформират допълнително доброволци за участие в акциите по набиране на помощи и подпомагане на пострадало население.

11 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Капацитет на БЧК - Човешки ресурси Централа на национално ниво 28 областни структури 270 общински структури 2 738 дружества доброволци членове

12 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Централна складова база – ЛОЗЕН; Междуобластни складови бази – РУСЕ, ДОБРИЧ, БУРГАС, к-н АНДРЕЕВО. Поддържа складова наличност за осигуряване на нуждаещо се население в съответствие с Националния план за защита при бедствия.

13 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Централна складова база – Лозен за съхранение на бедствен резерв и хуманитарни помощи;   Междуобластни складови бази – Русе , Добрич и Бургас, к-н Андреево; Радиокомуникации на КВ и УКВ; Мобилна радиокомуникационна система с цифров обхват. Женева МФЧК/ЧП Междуобластни складове 13

14 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Капацитет на БЧК Материални ресурси Транспортни средства– товарни автомобили, оперативни лекотоварни и леки автомобили, полеви кухни, електро и мотокари. В процес на изграждане на автоматизирана GPS система даваща инфо за моментно местонахождение и състояние на транспортното средство (техн. параметри на двигателя, скорост на движение, разход на гориво), видеонаблюдение на товара,информация за здравното състояние на водача. 14

15 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Процедури на БЧК за привличане на помощ при бедствия Обществени кампании в България; Апел в страната и чужбина (чрез Международната федерация на Червения кръст / Червения полумесец ); Споразумение за трансгранично сътрудничество в случай на бедствия, подписано от Националните дружества на Червения кръст / Червения полумесец от балканския регион; Двустранни споразумения за сътрудничество с над 20 Национални дружества; Сътрудничество с агенции на ООН, международни организации и правителствени агенции в Р.България – UNHCR, IOM, USAID, ADA, Caritas и др.; Мобилизиране на ресурси от местния бизнес/ корпоративния сектор; Работа с българските общности и дипломатически представителства на Р.България в чужбина - фондонабирателни кампании и обмен на информация.

16 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Процедури на Червенокръсткото движение за отговор при бедствия Мрежа и система за координация на международно ниво - Секретариат на Международната федерация на Червевения кръст / Червения полумесец в Женева, Зонални офиси, Регионални представителства, Делегации в държавите; Делегати по бедствия в най – горещите точки в света; Електронна онлайн система за обучение и обмен на информация в случай на бедствия - DMIS /disaster management information system/; Система за отговор при бедствия - “Процес на изготвяне на международен апел” DREF /наличен фонд за незабавно подпомагане при бедствия/; Наличие на резерв от имущество от първа необходимост за незабавно подпомагане; Наличен допълнителен персонал;

17 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Правила за получаване на хуманитарни помощи в БЧК Правилник за получаване на хуманитарни помощи Правилник за разпределение на хуманитарни помощи БЧК не приема храни, дрехи и лекарства от населението поради необходимостта от сертифицирането им във връзка с изискването на санитарния контрол и власти (Член 11, член 12 от Правилник за получаване на хуманитарни помощи)

18 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Опит и нормативна база Експертиза в сферите на водно спасяване, планинско спасяване, издирвания, подпомагане на бежанци и мигранти; Система за обучение на кадри и доброволци; Професионална организация за набиране на хуманитарни помощи при бедствия; Правила за получаване и разпределение на хуманитарни помощи; Процедура за незабавно подпомагане на граждани; Система за финансова отчетност и одит, система за вътрешен контрол; Фонд за незабавно подпомагане.

19 Информационна система за управление при бедствия – МФЧК/ЧП

20 БЧК е съставна част от тази система, така изглежда нащата страница
БЧК е съставна част от тази система, така изглежда нащата страница.При липса или недостиг на необходимо имущество или оборудване, примерно какъвто е случая със системата за пречистване на вода, същата може да бъде осигурена за кратко време от съседно НД или МФЧК/ЧП с капацитет л. дневно.

21

22 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Проведена кампания, съвместно и съгласувано с държавните институции за пострадалите от наводненията в Хасковска област Откриване на специална банкова сметка на БЧК; Он-лайн дарения чрез интернет страницата на БЧК; Сайтове за колективно пазаруване; Разкриване на единен кратък SMS номер; Фиксиран телефон на VIVACOM; Организирани благотворителни концерти и театрални постановки; Участия в телевизионни и радио предавания; Редица инициативи на областно ниво; Дарения от различни институции, организации, групи и индивидуални дарители от страната и чужбина.

23 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

24

25 БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Благодаря за вниманието! бул. "Джеймс Баучер" 76, 1407 София


Изтегли ppt "БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ"

Сходни презентации


Реклама от Google