Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Търсене на информация в Интернет

Сходни презентации


Презентация по темата: "Търсене на информация в Интернет"— Препис на презентация:

1 Търсене на информация в Интернет

2 1. Какво е URL? URL (съкращение от Uniform Resource Locator) е стандартизиран адрес на даден ресурс, например документ или страница, в Интернет или друго пространство. Всяка страница в World Wide Web има URL, който я идентифицира уникално. В разговорния език, термина URL, се е наложил като синоним на “име на сайт”, “адрес на сайт”.

3 2. Машини за търсене (търсачки)
– осигуряват начин за едновременно търсене в съдържанието на милиони уеб-страници -“Информационна магистрала”- огромен брой станции с всякаква информация. Търсещи машини (Search engines)- помагат на потребителите по- лесно да намират информацията, която търсят.

4 3. Компоненти “Робот” или “спайдер” - периодично обхожда хиляди Уеб сървъри в събиране на сведения за нови информационни ресурси и на изменения на съществуващите. Индекс - база-данни, съдържаща копие от всяка страница (пълния текст или сведения за заглавие, ключови термини и др. информация), обходена от робота. Механизъм за търсене – по ключови думи, въведени от потребителя.

5 4. Принцип на събиране и каталогизиране на страници
Като проследява съдържанието на една страница (индексира), роботът проследява всички хипервръзки в самата страница, открива новите страници и процедира с тях по същия начин. Така за кратко време роботът успява да събере огромен брой страници. Вероятността да намерят даден сайт е по-голяма, ако много други сайтове съдържат връзки към него.

6 5. Ключови думи Търсенето се осъществява с ключови думи (keywords).
Подборът на ключови думи има голямо значение за намиране на информацията.

7 6. Правила за търсене В кавички се търси фраза, указана точно както е в кавичките; Знака минус пред дума указва, че тази дума не трябва да присъства в страницата, която търсим; Знака плюс пред дума указва, че тази дума задължително трябва да присъства в страницата, която търсим;

8 6. Популярни търсещи системи
Чуждестранни Български

9 Практически задачи Заредете Internet Explorer;
Заредете търсачката Намерете информация за произхода на името на град Кърджали; Проверете броя на намерените резултати; Пробвайте със следните ключови думи: Кърджали името на Кърджали “Името на Кърджали” Кърджали име

10 Практически задачи Разгледайте резултатите;
Отворете в нов прозорец връзката Подробни страници; Отворете в нов прозорец връзката Кеширана.

11 Благодаря за вниманието!


Изтегли ppt "Търсене на информация в Интернет"

Сходни презентации


Реклама от Google