Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

СОФИЯ, “ПРАКТИКА-О.К.” ООД

Сходни презентации


Презентация по темата: "СОФИЯ, “ПРАКТИКА-О.К.” ООД"— Препис на презентация:

1 СОФИЯ, 03.04.2014 “ПРАКТИКА-О.К.” ООД
Преобразуване на Висшия ислямски институт Откриване на Български ислямски университет - София РЕЙТИНГОВА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ (Професионално направление “Религия и теология” и „Педагогика на образованието по ....“) СЪСТОЯНИЕ, ПРОБЛЕМИ И ПЕРСПЕКТИВИ СОФИЯ, “ПРАКТИКА-О.К.” ООД

2 ВОДЕЩА НОВИНА: 31 януари 2014 год.
ИЗЛЕЗЕ НОВОТО ИЗДАНИЕ НА РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА В БЪЛГАРИЯ ЗА 2013 ГОДИНА ПРОЕКТ BG051PO „РАЗВИТИЕ НА РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА” Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз

3 За неизбежността на рейтинговите системи
Засиленият интерес към рейтингите във висшето образование и създаването на все повече и разнообразни рейтинги са неизбежен резултат от радикалните промени, очертали се в сферата на висшето образование във всички страни по света : Масовизирането на висшето образование; 2. Ориентирането към висшите училища на все по-разнообразен контингент от студенти; 3. Засилването на конкурентността както вътре в националните системи за висше образование, така и в международен мащаб; 4. Комерсиализацията на висшето образование и навлизането на пазарни механизми в нея. „Ако рейтингите не съществуват, някой ще ги измисли.” Филип Алтбах Център за изследване на висшето образование, Бостън Колидж (2011)

4 Кому са нужни рейтинговите системи?
Потенциалните клиенти на висшите училища – студентите и техните семейства, работодателите – търсят информация, за да могат по-добре да се ориентират сред многообразието от предлаганите програми и да направят във възможно най-голяма степен информиран избор. Всяко висше училище се нуждае от обективни възможности (общоприети критерии и показатели) за съизмерване с останалите висши училища, за да е в състояние да намери своето специфично място на пазара на образователни услуги. Необходимостта от сравнителен поглед върху начина на функциониране на различните висши училища се чувства остро и на политическо ниво при обосноваването и разработването на конкретни политики в областта на висшето образование. „Отрицанието на рейтингите няма да ги премахне. Конкуренцията, необходимостта от съизмерване и неизбежната логика на глобализацията ги прави постоянна част от академичния живот през 21-ви век” - Филип Алтбах

5 Българската рейтингова система
Европейската комисия смята, че рейтингите трябва да се отнасят не само до научните постижения, но също и до другите мисии (на висшите училища), които представляват интерес за различните заинтересовани страни (стейкхолдери) и особено за студентите. Поради тази причина Европейската Комисия финансира проект, който да разработи модел за класифициране на европейските висши училища на основата на многообразието от профили и мисии . Комисията също стартира изследване за разработване на глобален многоизмерен рейтинг, базиран на тази класификация, който ще позволи сравняването на сходни институции и няма да завърши с представянето на обща листа на университетите. По-скоро, потребителите ще могат да правят „индивидуални рейтинги”, основани на смятаните от тях за приоритетни измерения и индикатори. Разработената българска рейтингова система е изцяло в унисон с тази постановка

6 Подкрепа за Българската рейтингова система
Впечатляваща е подкрепата, която идеята за създаване на рейтинг на българските висши училища получава – като “изключително необходима” или “по-скоро необходима” я оценяват: 82 % от преподавателите, 80 % от бакалаврите, 57 % от магистрите, 78 % от завършилите, 79 % от работодателите, 70 %от общественото мнение. Разработването на рейтинговата система се основава на разбирането, че „качеството на една дейност зависи от цялостната структура и организация на тази дейност”. Затова реалното и забележимо подобряване на качеството на нашето висше образование е възможно само чрез промяна на цялостния начин на неговото управление.

7 Необходимост от визия за развитието на висшето образование и от утвърждаване на нов модел на управление на системата за висше образование и на отделните висши училища Как следва да се съчетава мисията на висшите училища да предават и създават ново знание със задачите им да подготвят студентите за успешна професионална реализация в конкретните социални условия и да допринасят за социално-икономическото развитие на обществото? Рейтинговата система може да функционира като полезен инструмент при правенето на политики във висшето образование само ако е налице ясно дефиниране на неговите цели, приоритети и основни предизвикателства.

8 НОВОТО ИЗДАНИЕ НА РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА – ТРЕТО ПО РЕД
В новото си издание Рейтинговата система сравнява представянето на 51 висши училища (28 университета) по 52 професионални направления на основата на над 70 индикатора, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа на висшите училища и реализацията на завършилите на пазара на труда. За формиране на индикаторите в системата е използвана информация от висшите училища, Националната агенция за оценяване и акредитация, Информационната система на Министерството на образованието и науката, Националния осигурителен институт, международни библиографски бази данни, както и от анкетни проучвания сред студенти, преподаватели, работодатели и служители във висшите училища.

9 КАКВО НОВО? За първи път в новото издание на рейтинговата система е публикувана информация за най-често срещаните професии и длъжности сред завършилите различните професионални направления в различните висши училища. Уеб-порталът на системата е с изцяло обновен дизайн и допълнително разширени функционалности, които позволяват на потребителите да правят различни по обхват и вид класации и сравнения между висшите училища и професионалните направления, както и да проследяват промените и тенденциите в тяхното развитие през годините. В допълнение системата дава достъп до богата информация за специалностите на различни образователно-квалификационните степени, по които отделните висши училища предоставят обучение.

10 ИНФОРМАЦИЯ С ОБЩ ХАРАКТЕР?
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА ИНФОРМАЦИЯ С ОБЩ ХАРАКТЕР? Според обновените данни в системата за 2013 година близо 25% от завършилите висше образование в България през последните 5 години не се осигуряват в страната. Делът на безработните сред завършилите е 4,15 %, а средният им осигурителен доход е близо 868 лева. По-малко от половината (46%) наети висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование. Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) се наблюдава сред завършилите в професионалните направления Медицина, Фармация, Стоматология и Военно дело. Студентите в тези направления, наред със студентите по Право, имат и най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование (над 5,30).

11 ИНФОРМАЦИЯ С ОБЩ ХАРАКТЕР?
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА ИНФОРМАЦИЯ С ОБЩ ХАРАКТЕР? Сред завършилите най-масовото професионално направление Икономика (с над 60 хиляди студенти) безработицата достига 4,5%, делът на заемащите позиции, за които се изисква висше образование е 37 %, а средният осигурителен доход е 871 лева. Среден месечен осигурителен доход над 1000 лева имат завършилите 10 професионални направления, сред които: Военно дело, Информатика и компютърни науки, Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, Математика, Обществено здраве, Медицина, Комуникационна и компютърна техника, Политически науки, Металургия, Електротехника, Електроника и автоматика.

12 РЕЙТИНГОВА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА РЕЙТИНГОВА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Рейтинговата система на висшите училища в България подпомага потребителите на образователни услуги в избора на висше училище. Актуализираното издание на системата за 2013 година съдържа информация за 51 акредитирани висши училища в България, които предлагат обучение по специалности, разпределени в 52 професионални направления. С оглед на индивидуалните интереси на потребителите системата дава възможност да бъдат правени различни по обхват и вид сравнения и класации на висшите училища по всяко едно от съществуващите професионални направления.

13 СТАНДАРТИЗИРАНИ КЛАСАЦИИ
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА СТАНДАРТИЗИРАНИ КЛАСАЦИИ Това са класации на висшите училища по избрано професионално направление, изработени от експертен екип на базата на предварително селектирани индикатори. При стандартизираните класации броят на индикаторите и тяхната значимост при определяне на оценката за висшите училища са предварително фиксирани и потребителите не могат да ги променят. Преди да направят този тип класации експертите проучват значимостта на отделните индикатори за различните групи потребители и се съобразяват с качеството на събраната информация и броя и взаимовръзката между подбраните индикатори.

14 СОБСТВЕНИ КЛАСАЦИИ / СРАВНЕНИЕ
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА СОБСТВЕНИ КЛАСАЦИИ / СРАВНЕНИЕ Системата дава възможност на всеки потребител да направи собствена класация с оглед на индивидуалните си приоритети и интереси. Потребителят има възможност сам да избере индикаторите, по които иска да сравни висшите училища в дадено професионално направление и сам да определи значимостта (тежестта) на всеки от тях при формирането на крайната класация СРАВНЕНИЕ Рейтинговата система позволява да правите сравнения не само между висшите училища в избрано професионално направление, но и между различните професионални направления в рамките на българското висше образование, включително и с оглед на реализацията на завършилите на пазара на труда.

15 РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА
ВИСШИ УЧИЛИЩА В секцията "Висши училища" може да получите информация за избрано висше училище, за застъпените в него професионални направления и специалности, както и за образователните степени, по които то предоставя обучение. Наред с това можете да получите информация за отделните индикатори, отнасящи се до избраното висше училище и за всяко едно от предлаганите от него професионални направления.  Тук ще намерите информация и за развитието на висшето училище по отделните индикатори в различните издания на Рейтинговата система от 2012 година насам.

16 РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА
МЕТОДОЛОГИЯ В Рейтинговата система са събрани и обобщени данни за над 70 индикатори, които измерват различни аспекти от дейността на висшите училища, включително: Учебния процес, Учебната среда, Социално-битовите и административни услуги, Научната работа, Престижа, Реализацията на завършилите на пазара на труда. Тези индикатори са формирани на базата на статистически данни, събрани от различни източници, включително и чрез социологически проучвания. 

17 РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА
ИНДИКАТОРИ Рейтинговата система използва 77 различни индикатори, по които могат да се правят сравнения между висшите училища. Индикаторите са формирани на базата на статистически данни, събрани от различни източници, включително и от социологически проучвания. Индикаторите са разделени в 6 групи: Учебен процес; 2. Научни изследвания; 3. Учебна среда; 4. Социално-битови и административни услуги; 5. Престиж; 6. Реализация и връзка с пазара на труда. 

18 РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА
КЛАСАЦИИ В рамките на Рейтинговата система могат да се правят стандартизирани и собствени класации на висшите училища в избрано професионално направление. Класациите се формират на базата на избрани индикатори и придадена им тежест (значимост), с която те участват при формиране на крайната оценка в дадена класация. При стандартизираните класации броят на индикаторите и тяхната значимост при определяне на оценката за висшите училища са предварително фиксирани и потребителите не могат да ги променят. При собствените класации потребителят има възможност сам да избере индикаторите, по които иска да сравни висшите училища в дадено професионално направление и сам да определи значимостта на всеки от тях при формирането на крайната оценка.  

19 КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ РЕЗУЛТАТИТЕ
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА КАК СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ РЕЗУЛТАТИТЕ При изготвянето на рейтинга се използват индикатори в различни мерни единици (брой, оценка по скала, процент, лева и т.н.). Затова се налага стандартизиране на стойностите им по статистическа процедура, наречена z-точки, която ги привежда в един мащаб и едновременно с това запазва наредбата и пропорциите между тях. Стандартизирането се извършва по класически метод, който използва средна претеглена стойност и стандартно отклонение. В класациите крайната оценка за всяко висше училище е представена като резултат по скала от 0 до 100.

20 Професионално направление: Религия и теология
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Професионално направление: Религия и теология Висше училище Град Образователна степен Резултат 1 Софийски университет "Св. Климент Охридски" София бакалавър, магистър 44 2 Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" Шумен бакалавър, магистър, доктор 43 3 Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" Велико Търново 37 4 Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" Пловдив, Кърджали 35 Класация по рейтинг към година

21 Индикатори за направление "Религия и теология"
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА РЕЙТИНГОВА СИСТЕМА (2014) за направление "Религия и теология Индикатори за направление "Религия и теология" Учебен процес 1.1. Участие в стажове 1.2. Интензивност на обучението 1.3. Международна мобилност 1.4. Брой студенти в професионалното направление 703 1.5. Среден брой студенти по направление 176

22 Индикатори за направление "Религия и теология"
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Индикатори за направление "Религия и теология" 2. Научни изследвания 2.1. Участие на студенти в НИД 2.2. Съотношение докторанти/студенти 3. Престиж 3.1. Среден успех от дипломата за завършено средно образование 3.2. Удовлетвореност от избора 3.3. Чуждестранни студенти

23 Индикатори за направление "Религия и теология"
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Индикатори за направление "Религия и теология" 4. Реализация и връзка с пазара на труда 4.1. Осигурителен доход на завършилите 4.2. Безработица сред завършилите 4.3. Приложение на придобитото висше образование 42.78 4.4. Принос към осигурителната система 4.5. Съотношение на осигурителния доход на завършилите спрямо средната заплата за областта 4.6. Очакване за нарастване на нуждата от кадри Няма данни 4.7. Очакване за намаляване на нуждата от кадри Няма данни 4.8. Оценка за теоретичните знания на завършилите Няма данни 4.9. Оценка за прилагането на придобитите знания и умения на практика Няма данни

24 Направление "Религия и теология" 1. Група «Учебен процес» 25.00%
ПОДРОБНО РАЗБИВАНЕ ПО ИНДИКАТОРИ 1. Група «Учебен процес» 25.00% Акредитационна оценка 15.00% (60.00%) Теоретична подготовка 0.50% (2.00%) Практическа подготовка Участие в стажове Преподаване Оценяване 0.25% (1.00%) Интензивност на обучението Международна мобилност 0.75% (3.00%) Специалности за обучение на бакалаври 1.25% (5.00%) Специалности за обучение на магистри Регулирани специалности Ексклузивност на преподавателския състав 2.50% (10.00%) Значимост на учебния процес за преподавателите Интензивност на преподаването

25 Направление "Религия и теология" 2. Група «Научни изследвания» 20.00%
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Направление "Религия и теология" ПОДРОБНО РАЗБИВАНЕ ПО ИНДИКАТОРИ 2. Група «Научни изследвания» 20.00% Индекс на цитируемост на висшето училище (Scopus) 0.20% (1.00%) Индекс на цитируемост на висшето училище (Web of Knowledge) Индекс на цитируемост по научна област (Scopus) 2.00% (10.00%) Индекс на цитируемост по научна област (Web of Knowledge) 4.00% (20.00%) Индекс на цитируемост без автоцитирания по научна област (Scopus) 3.00% (15.00%) Среден брой цитирания на документ (Scopus) Среден брой цитирания на документ (Web of Knowledge) Документи, цитирани поне веднъж (Scopus) 0.60% (3.00%) Документи, цитирани поне веднъж (Web of Кnowledge)

26 Направление "Религия и теология" 2. Група «Научни изследвания» 20.00%
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Направление "Религия и теология" ПОДРОБНО РАЗБИВАНЕ ПО ИНДИКАТОРИ 2. Група «Научни изследвания» 20.00% Статии в научни списания (Scopus) 0.50% (2.50%) Статии в научни списания (Web of Кnowledge) Участие на студенти в НИД 0.40% (2.00%) Докторски програми в професионалното направление 2.00% (10.00%) Докторски програми във висшето училище 0.20% (1.00%) Съотношение докторанти/студенти Общо средства за НИД на студент 1.00% (5.00%) Привлечени средства за НИД на студент Значимост на научните изследвания за преподавателите 0.25% (1.25%) Интензивност на научната работа 0.15% (0.75%) Ползваемост на научни продукти и услуги от работодатели

27 Направление "Религия и теология" 3. Група «Учебна среда» 5.00%
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Направление "Религия и теология" ПОДРОБНО РАЗБИВАНЕ ПО ИНДИКАТОРИ 3. Група «Учебна среда» 5.00% Оценка на материалната база 0.50% (10.00%) Учебен график 0.25% (5.00%) Оценка на библиотечния фонд Оценка на преподавателите за материалната база 0.05% (1.00%) Стопански инвентар Оборудване 1.25% (25.00%) Библиотечен фонд на студент Ползваемост на библиотечния фонд Информационно обезпечаване 0.75% (15.00%) Учебна площ 0.45% (9.00%) Значимост на учебната среда за преподавателите

28 Направление "Религия и теология"
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Направление "Религия и теология" ПОДРОБНО РАЗБИВАНЕ ПО ИНДИКАТОРИ 4. Група «Социално-битови и административни услуги» 5.00% Стипендии 1.25% (25.00%) Удовлетвореност от социално-битовите условия 0.75% (15.00%) Оценка на администрацията за социално-битовите условия 0.05% (1.00%) Оценка на студентите за административното обслужване 0.50% (10.00%) Самооценка на администрацията във ВУ Подкрепа за кариерното развитие 0.35% (7.00%) Студентски общежития 1.75% (35.00%) Оценка на преподавателите за административното обслужване Значимост на социално-битовите и административни услуги за преподавателите 0.25% (5.00%)

29 Направление "Религия и теология" 5. Група «Престиж» 10.00%
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Направление "Религия и теология" ПОДРОБНО РАЗБИВАНЕ ПО ИНДИКАТОРИ 5. Група «Престиж» 10.00% Среден успех от дипломата за завършено средно образование 4.50% (45.00%) Чуждестранни студенти 1.00% (10.00%) Престиж сред студентите Първи избор 0.10% (1.00%) Удовлетвореност от избора 0.15% (1.50%) Престиж сред работодатели 1.50% (15.00%) Престиж сред преподавателите Значимост на престижа за преподавателите 0.25% (2.50%)

30 Направление "Религия и теология"
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Направление "Религия и теология" ПОДРОБНО РАЗБИВАНЕ ПО ИНДИКАТОРИ 6. Група «Реализация и връзка с пазара на труда» 35.00% Приложение на придобитото висше образование 7.00% (20.00%) Осигурителен доход на завършилите 10.50% (30.00%) Безработица сред завършилите 12.25% (35.00%) Принос към осигурителната система 3.15% (9.00%) Съотношение на осигурителния доход на завършилите спрямо средната заплата за областта 1.75% (5.00%) Регионална значимост 0.11% (0.30%) Значимост на реализацията за преподавателите 0.25% (0.70%)

31 1. Учебен процес Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 1. Учебен процес 7.62 7.04 7.44 5.60 Акредитационна оценка 8.07 9.90 7.33 7.92 Теоретична подготовка 6.76 9.60 5.09 7.47 Практическа подготовка 44.64 78.57 35.00 40.91 Участие в стажове 7.75 9.84 8.24 8.29 Преподаване 6.91 9.92 7.55 8.34 Оценяване 30.82 38.64 24.55 25.00 Интензивност на обучението 21.51 0.00 Международна мобилност 1.00 2.00 Специалности за обучение на бакалаври 10.00 3.00 Специалности за обучение на магистри Регулирани специалности 92.57 85.86 81.68 91.65 Ексклузивност на преподавателския състав 30.07 31.71 30.75 34.07 Значимост на учебния процес за преподавателите 20.27 24.82 23.43 20.82 Интензивност на преподаването РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА

32 2. Научни изследвания РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА 43.00
9.00 4.00 14.00 Индекс на цитируемост на висшето училище (Scopus) 10.00 2.00 13.00 Индекс на цитируемост на висшето училище (Web of Knowledge) 3.00 0.00 Индекс на цитируемост по научна област (Scopus) Индекс на цитируемост по научна област (Web of Knowledge) Индекс на цитируемост без автоцитирания по научна област (Scopus) 0.38 Среден брой цитирания на документ (Scopus) Среден брой цитирания на документ (Web of Knowledge) Документи, цитирани поне веднъж (Scopus) Документи, цитирани поне веднъж (Web of Кnowledge) 27.00 1.00 Статии в научни списания (Scopus) 8.00 Статии в научни списания (Web of Кnowledge) 55.36 42.86 25.00 45.45 Участие на студенти в НИД Докторски програми в професионалното направление 153.00 39.00 44.00 61.00 Докторски програми във висшето училище Съотношение докторанти/студенти 401.81 187.80 75.28 424.07 Общо средства за НИД на студент 363.40 161.28 53.50 399.86 Привлечени средства за НИД на студент 23.43 19.58 20.39 22.39 Значимост на научните изследвания за преподавателите 14.53 10.25 12.61 15.08 Интензивност на научната работа 36.36 7.25 6.30 5.67 Ползваемост на научни продукти и услуги от работодатели

33 3. Учебна среда РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА
Софийски университет "Св. Климент Охридски" Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 3. Учебна среда 6.77 9.57 4.89 7.69 Оценка на материалната база 6.25 9.43 8.72 8.47 Учебен график 7.73 9.29 7.58 7.81 Оценка на библиотечния фонд 6.54 9.19 6.52 7.48 Оценка на преподавателите за материалната база 32.03 96.86 25.54 29.45 Стопански инвентар 374.39 135.55 450.97 Оборудване 121.98 42.53 31.81 23.64 Библиотечен фонд на студент 18.81 24.71 11.61 5.52 Ползваемост на библиотечния фонд 13.00 5.00 6.00 23.00 Информационно обезпечаване 1.50 6.32 4.24 3.74 Учебна площ 10.94 16.19 13.54 12.05 Значимост на учебната среда за преподавателите

34 4. Социално-битови и административни услуги
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Софийски университет "Св. Климент Охридски" Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 4. Социално-битови и административни услуги 449.82 246.30 399.56 321.43 Стипендии 5.77 8.28 6.14 8.31 Удовлетвореност от социално-битовите условия 4.60 5.67 4.77 6.02 Оценка на администрацията за социално-битовите условия 7.16 8.81 6.86 7.80 Оценка на студентите за административното обслужване 4.92 5.96 4.78 5.44 Самооценка на администрацията във ВУ 2.75 5.52 3.30 6.15 Подкрепа за кариерното развитие 37.36 17.10 20.29 6.27 Студентски общежития 7.65 9.28 7.51 7.53 Оценка на преподавателите за административното обслужване 8.84 11.55 10.04 8.08 Значимост на социално-битовите и административни услуги за преподавателите

35 5. Престиж РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА
Софийски университет "Св. Климент Охридски" Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 5. Престиж 4.60 4.85 4.27 4.55 Среден успех от дипломата за завършено средно образование 2.42 3.08 0.68 0.00 Чуждестранни студенти 22.00 2.97 29.67 4.64 Престиж сред студентите 39.29 92.86 45.00 72.73 Първи избор 67.86 65.00 77.27 Удовлетвореност от избора n/a Престиж сред работодатели 54.62 6.69 21.12 8.58 Престиж сред преподавателите 12.79 10.71 9.04 9.93 Значимост на престижа за преподавателите

36 6. Реализация и връзка с пазара на труда
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Софийски университет "Св. Климент Охридски" Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" 6. Реализация и връзка с пазара на труда 657.48 567.21 583.12 656.61 Осигурителен доход на завършилите 7.32 5.19 7.09 15.00 Безработица сред завършилите 45.70 41.41 33.77 51.52 Приложение на придобитото висше образование 62.20 74.81 57.45 63.33 Принос към осигурителната система 0.83 0.89 0.92 Съотношение на осигурителния доход на завършилите спрямо средната заплата за областта 48.21 21.43 30.00 72.73 Регионална значимост 13.93 10.26 16.24 13.48 Значимост на реализацията за преподавателите

37 Направление "Религия и теология"
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Направление "Религия и теология" Според обновените данни в системата за 2013 година близо 63,86 % (25 %) от завършилите висше образование в България в направление "Религия и теология" през последните 5 години не се осигуряват в страната. Делът на безработните сред завършилите е 7,53  (4,15) %, а средният им осигурителен доход е близо 622,13 (868,00) лева. По-малко от половината - 42,68 (46) %, наети висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование. Съотношението на осигурителния доход на завършилите спрямо средната заплата за областта, в която работят, е 0,85. Делът на студентите завършили висше образование в направление “Религия и теология” е 0,27 %. Само 23 направления имат дял по-голям от единица. Най-голям е делът на студентите н напрпавление “Икономика” – около 25 %.

38 РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА
Професионално направление: Педагогика на образованието по Висше училище Образователна степен Резултат 1 Софийски университет "Св. Климент Охридски" бакалавър, магистър 55 2 Национална спортна академия "Васил Левски" 51 3 Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" бакалавър, магистър, доктор 46 4 Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" професионален бакалавър, бакалавър, магистър, доктор 45 5 Русенски университет "Ангел Кънчев" 44 6 Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" 43 Югозападен университет "Неофит Рилски" 7 Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство 42 Класация по рейтинг към година

39 Професионално направление:
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Професионално направление: Педагогика на образованието по 1. Учебен процес Участие в стажове 46.86 Интензивност на обучението 30.62 Международна мобилност 10.19 Брой студенти в професионалното направление 9 037 Среден брой студенти по направление 822 2. Научни изследвания Участие на студенти в НИД 43.01 Съотношение докторанти/студенти 1.69 3. Престиж Среден успех от дипломата за завършено средно образование 4.57 Удовлетвореност от избора 72.14 Чуждестранни студенти 1.56

40 Професионално направление:
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Професионално направление: Педагогика на образованието по 4. Реализация и връзка с пазара на труда Осигурителен доход на завършилите 652.16 Безработица сред завършилите 6.44 Приложение на придобитото висше образование 35.51 Принос към осигурителната система 65.39 Съотношение на осигурителния доход на завършилите спрямо средната заплата за областта 0.90 Очакване за нарастване на нуждата от кадри 33.08 Очакване за намаляване на нуждата от кадри 2.85 Оценка за теоретичните знания на завършилите 7.89 Оценка за прилагането на придобитите знания и умения на практика 7.40

41 Професионално направление: Педагогика на образованието по ...
Софийски университет "Св. Климент Охридски" Национална спортна академия "Васил Левски" Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" Русенски университет "Ангел Кънчев" Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" Югозападен университет "Неофит Рилски" Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство 1. Учебен процес 8.56 10.00 9.39 9.07 9.00 9.33 8.89 9.32 Акредитационна оценка 7.89 8.50 8.40 9.47 7.42 8.76 8.80 Теоретична подготовка 6.46 7.13 7.74 8.81 9.17 5.82 8.49 7.57 Практическа подготовка 30.65 51.19 41.28 77.23 47.97 28.24 52.94 38.36 Участие в стажове 7.84 8.20 8.51 8.21 9.23 7.08 8.60 8.63 Преподаване 6.90 6.64 7.75 8.15 6.31 8.98 8.29 Оценяване 30.21 26.80 30.07 37.35 43.30 25.69 29.24 33.15 Интензивност на обучението 24.25 1.23 0.00 29.28 34.03 0.93 8.44 Международна мобилност 12.00 1.00 26.00 14.00 5.00 13.00 2.00 Специалности за обучение на бакалаври 8.00 3.00 6.00 4.00 Специалности за обучение на магистри Регулирани специалности 92.57 95.18 91.65 85.86 88.18 81.68 87.42 97.97 Ексклузивност на преподавателския състав Професионално направление: Педагогика на образованието по ...

42 Професионално направление:
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Професионално направление: Педагогика на образованието по Къде се намира професионално направление "Педагогика на обучението по..." всред останалите професионални направления в Република България Извършеното от нас търсене на учебна специалност "Педагогика на обучението по религия (Ислям)" показа, че такава учебна специалност не съществува в професионално направление "Педагогика на обучението по..." (Шифър: 1.3). Единствено в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ съществува магистърска специалност "Педагогика на обучението по психология и религия" (редовно и задочно). Съществува и специалност "Образование, култура и религии" в ОКС "бакалавър" и "магистър".

43 Професионално направление:
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Професионално направление: Педагогика на образованието по Според обновените данни в системата за 2013 година близо 65.39 % от завършилите висше образование в България в направление "Педагогика на обучението по..." през последните 5 години не се осигуряват в страната. Делът на безработните сред завършилите е 6,44 %, а средният им осигурителен доход е близо  лева. По-малко от половината (35.51 %) наети завършили направлението работят на позиция, за която се изисква висше образование. Съотношението на осигурителния доход на завършилите спрямо средната заплата за областта, в която работят, е 0.90. Средният успех от дипломата за завършено средно образование на студентите е 4.57.

44 Професионално направление
РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА Критерии Професионално направление Педагогика на обучението по ..... Религия и теология 1. Учебен процес Участие в стажове 46.86 47.67 Интензивност на обучението 30.62 30.00 Международна мобилност 10.19 11.38 Брой студенти в направление 9 037 703 Среден брой студенти по направление 822 176 2. Научни изследвания Участие на студенти в НИД 43.01 47.12 Съотношение докторанти/студенти 1.69 0.00 3. Престиж Среден успех от дипломата за завършено средно образование 4.57 4.54 Удовлетвореност от избора 72.14 72.97 Чуждестранни студенти 1.56 1.71

45 РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА
4. Реализация и връзка с пазара на труда Осигурителен доход на завършилите 652.16 622.13 Безработица сред завършилите 6.44 7.53 Приложение на придобитото висше образование 35.51 42.78 Принос към осигурителната система 65.39 63.86 Съотношение на осигурителния доход на завършилите спрямо средната заплата за областта 0.90 0.85 Очакване за нарастване на нуждата от кадри 33.08 Няма данни Очакване за намаляване на нуждата от кадри 2.85 Оценка за теоретичните знания на завършилите 7.89 Оценка за прилагането на придобитите знания и умения на практика 7.40

46 РЕЙТИНГОВАТА СИСТЕМА НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА
Сравнение на двете професионални направления, заявени от Учредителя за обучение в Българския ислямски университет, с водещите професионални направления по: - не са всред или близо до 10-те професионални направления със среден месечен осигурителен доход над 1000 лева и лева; - средният им осигурителен доход е доста далече от средния (868 лева) - съответно и лева; - не са всред, или близо до 10-те, професионални направления с най-ниска безработица (под 1 %) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90 %) - съответно 6.44 и 7.53 (над 1 %), и и (под 90 %); - делът на безработните сред завършилите е по-висок от средния за всички направления (4,15 %) - съответно 6.44 и 7.53; - много по-малко от наетите висшисти работят на позиция, за която се изисква висше образование - процентът е много по-нисък от средния (46 %) - съответно и 42.78; - не привличат студенти с висок среден успех от дипломата за завършено средно образование (студентите по Право, имат успех над 5,30) - съответно 4.57 и 4.54.

47 Имате ли въпроси ? ? ?

48 Информация за лекторите:
Тел. : 02/ GSM : 0888/ , 0888/989635

49 Благодаря за Вашето внимание !!!
КРАЙ Благодаря за Вашето внимание !!!


Изтегли ppt "СОФИЯ, “ПРАКТИКА-О.К.” ООД"

Сходни презентации


Реклама от Google