Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ

Сходни презентации


Презентация по темата: "ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ"— Препис на презентация:

1 ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ

2 Традиционна рамка – договор за строителство
Традиционна рамка – договор за строителство Нормативна уредба Закон за задълженията и договорите – Обн. - ДВ, бр. 275 от г.; в сила от г., последно изменение - ДВ бр. 50 от г., в сила от г. Закон за устройство на територията – Обн. ДВ, бр. 1 от г.; в сила от г., последно изменение ДВ бр. 13 от г. Закон за обществените поръчки Обн. - ДВ, бр. 13 от г., в сила от г.; доп., бр. 34 от г. Наредба № 3 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството Обн. - ДВ, бр. 72 от г., последни изменения изм. и доп., бр. 65 от г., в сила от г.

3 Традиционна рамка – договор за строителство
Традиционна рамка – договор за строителство Задължен ли е възложителят да осигури и да предаде на изпълнителя проекта, необходимите разрешителни и да му предостави строителната площадка? Чл. 258 от ЗЗД С договора за изработка, изпълнителят се задължава на свой риск да изработи нещо, съгласно поръчката на другата страна, а последната - да заплати възнаграждение. Чл Изпълнителят е длъжен да предупреди веднага другата страна, ако даденият му проект или доставеният му материал е неподходящ за правилното изпълнение на работата …….

4 Традиционна рамка – договор за строителство
Традиционна рамка – договор за строителство Възложител е собственикът на имота, лицето, на което е учредено право на строеж в чужд имот, и лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на закон. Възложителят или упълномощено от него лице осигурява всичко необходимо за започване на строителството – чл. 161 от ЗУТ осигури провеждането и завършването с влезли в сила административни актове на процедурите по устройствено планиране на съответната територия, включително одобряване на съответни устройствени планове, промяна на предназначението на територията, осигуряване на водоснабдяване и електрозахранване и транспортен достъп за съответните имоти; осигури провеждането на необходимите процедури по екологичното законодателство, включително ЗООС и подзаконовите нормативни актове по неговото приложение, Закон за водите, Закон за биологичното разнообразие осигури необходимите съгласувания и разрешителни, включително с доставчиците на комунални услуги, органите за пожарна безопасност и защита на населението, с компетентните органи по Закона за културното наследство, компетентните органи по Закона за здравето, компетентните органи по Закона за движение по пътищата, компетентните органи по Закона за пътищата; осигури изработването на инвестиционен проект в съответствие с изискванията на ЗУТ и подзаконовите нормативни актове, както и извършването на оценка за съответствие осигури одобряването на инвестиционния проект и получаване и влизане в сила на разрешение за строеж – чл.148, ал. 4 ЗУТ Осигури одобрение от общината на план за управление на строителните отпадъци в случаите, когато се изисква по Закона за управление на отпадъците и план за безопасност и здраве – чл. 157 а ЗУТ

5 Традиционна рамка – договор за строителство
Традиционна рамка – договор за строителство Възложителят носи отговорност и за (чл. 161 ЗУТ):   осигуряване на необходимите документи по чл. 142, ал. 5, т. 7 и 8 от ЗУТ и предоставянето им на проектанта и на лицето, извършващо оценка за съответствие на инвестиционния проект, за отразяване в комплексния доклад за оценка на съответствието, с изключение на случаите, в които с договор тези задължения са възложени на консултанта;   започване на строеж със сключен договор за строителен надзор, когато такъв се изисква;   започване на строеж със сключен договор за строителство, когато такъв се изисква;   започване на строеж с договор за строителство със строител, който е регистриран по чл. 3, ал. 2 от Закона за Камарата на строителите за съответната група и категория строеж, в случаите, когато регистрацията е задължителна.   започване на строеж със сключен договор за авторски надзор на обекта. Възложителят като собственик или носител на вещни права или оправомощен да строи в чужд имот по силата на специален закон притежава владението върху строителната площадка и трябва да го предаде на изпълнителя, но при спазване на изискванията за започване на строежа по смисъла на чл. 157 ЗУТ и Наредба № 3. Договорната свобода разрешава да бъде уговорено задълженията, свързани с изработването на инвестиционен проект и осигуряване на необходимите разрешителни да са отговорност на изпълнителя, но това няма да промени качеството на страните в рамките на административните процедури.

6 Традиционна рамка – договор за строителство
Традиционна рамка – договор за строителство Законът за обществените поръчки не поставя специфични изисквания към възложителя. Възможно е както инвестиционното проектиране, така и осигуряването на разрешителните да бъде възложено на изпълнителя при запазване на качеството на страните в рамките на административните процедури. Нормално практика е и инвестиционното проектиране да се прави чрез възлагане на обществена поръчка, ако не е възложено на изпълнителя. ЗОП поставя конкретни изисквания към техническите спецификации при обществени поръчки за строителство – § 54 от ДР на ЗОП.

7 Традиционна рамка – договор за строителство
Традиционна рамка – договор за строителство Задължен ли е възложителят да оказва съдействие на изпълнителя за да осигури изпълнение на договора? Задължение за съдействие произтичащо от общите правила на гражданското право Всяка от страните по договора трябва да изпълнява задълженията си по него точно и добросъвестно, съобразно изискванията на закона и да не пречи на другата страна да изпълнява и тя своите задължения по същия начин – чл. 63 от ЗЗД Кредиторът е в забава, когато неоправдано не приеме предложеното му от длъжника изпълнение или не даде необходимото съдействие, без което длъжникът не би могъл да изпълни задължението си - Чл. 95 ЗЗД Конкретно задължение за съдействие по отношение на приемане на извършената работа - поръчващият е длъжен да приеме извършената съгласно договора работа – чл. 264 ЗЗД Задължението за съдействие е уговорено и в специалните закони, регулиращи извършването на строителството: съдействие при съставянето и подписването на актове и протоколи по време на строителство; осигуряването на разрешителни; осигуряването на строителни материали, ако е уговорено; осигуряването на строителен и авторски надзор;

8 ДОГОВОР ЗА ИНЖЕНЕРИНГ (ПРОЕКТИРАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО)
ДОГОВОР ЗА ИНЖЕНЕРИНГ (ПРОЕКТИРАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО) Задължен ли е възложителят да осигури на изпълнителя своевременно цялата информация, с която разполага, когато това е необходимо на изпълнителя, за да изпълни работите (както и да получи необходимите разрешителни), както и да му предаде строителната площадка ? Българското право не разграничава различните видове строителни договори, като общите правила за договорите за изработка се прилагат и към договорите за проектиране и строителство; Общите правила на гражданското право за добросъвестно изпълнение на задълженията и забава на кредитор са приложими - възложителят има задължение за предоставяне на информация, макар страните могат да уговорят всички задължения, които нормално са за възложителя да бъдат поети от изпълнителя; Доколкото качеството на възложител в рамките на административните процедури не се променя от договорното разпределение на задълженията, възложителят трябва да оказва съдействие за получаване на необходимите разрешителни; Задължението за предаване на строителната площадка – няма разлика с режима при класическия договор за строителство.

9 ДОГОВОР ЗА ИНЖЕНЕРИНГ (ПРОЕКТИРАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО)
ДОГОВОР ЗА ИНЖЕНЕРИНГ (ПРОЕКТИРАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО) Задължен ли е възложителят да оказва съдействие на изпълнителя за да осигури изпълнение на договора? Няма разлика в режима; Важи казаното относно традиционния договор за строителство.

10 BOT/DBFMO договори Как разгледаните до момента въпроси намират приложение при посочените видове договори? Специфични разпоредби относно такъв тип договори се съдържат в ЗК, ЗП (препраща към ЗК) и ЗПЧП; Основно ЗК дава възможност някои от формите на BOT и DBFMO договорите да намерят приложение в България - концесията за строителство (чл. 3 ЗК); ЗПЧП намира приложение за случаите, когато публичният партньор не може да осигури финансиране на дейността от обществен интерес и възлагането й не може да бъде осъществено чрез концесия – чл. 4 от ЗПЧП урежда такъв вид договори. Общите правила за договорите за строителство се прилагат и към посочените договори. Договорната свобода дава възможност да се уговори всяка от страните да поеме задълженията, свързани с изработване на проект, получаване на необходими разрешителни и осигуряване на необходимото за започване на строителството.

11 BOT/DBFMO договори Концесия за строителство като вид BOT/ DBFMO
Концесионерът е възложител на временните строежи, предвидени със специализирания подробен устройствен план. За всички останали строежи, свързани с изпълнението на концесионния договор, възложител е концедентът, като концесионерът го представлява на свой риск при изработване и одобряване на инвестиционни проекти, разрешаване и изпълнение на строителството и въвеждане в експлоатация на строежите (чл.161, ал. 3 ЗУТ) - прехвърляне на тези задълженията към концесионера, макар да се запазва ролята на възложител за концедента в рамките на административните процедури. При изпълнение на концесионния договор концесионерът има правата на възложител по смисъла на Закона за устройство на територията и в случаите, когато обектът на концесията и принадлежностите са собственост на държавата, общината или публичноправната организация (чл.67б ЗК) - за концедента да няма задължение за осигуряване на проект, разрешителни и дори за предоставяне на строителна площадка, тъй като концесионерът се явява упълномощен по силата на закона. В зависимост от обекта на концесията възложителят може да се задължи да осигури, вещни права, завършване на процедурите по устройствено планиране, като е възможно да осигурят и проектите и съответни разрешителни – подготвителни действия за концесията се извършват от концедента - чл. 8 ЗК и Чл. 13 (4) от ППЗК .

12 BOT/DBFMO договори Договор за ПЧП като вид BOT/ DBFMO
При изпълнение на договора за ПЧП частният партньор има правата на възложител по смисъла на Закона за устройство на територията и в случаите, когато дейността от обществен интерес се осъществява с обект, собственост на държавата, общината или публичноправната организация (чл.46 от ЗПЧП) - Задълженията за осигуряване на проект, разрешителни и дори за предоставяне на строителна площадка се прехвърлят към частния партньор, независимо от това чия е собствеността, тъй като частният партньор се явява упълномощен по силата на закона. Тази позиция не е прокарана докрай, а има възможност проектът да се предостави и от публичния партньор в зависимост от това кой извършва подготвителните действия, като ЗПЧП предвижда възможност да се осъществяват и от двете страни – чл. 28, чл. 29 и чл. 30 от ЗПЧП

13 Въпроси?

14 Бояна Милчева Благодаря Ви! Димитров, Петров & Ко.
Бул. Тодор Александров 28, ет. 7 София 1303, България Тел.: Факс: Website:


Изтегли ppt "ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ"

Сходни презентации


Реклама от Google