Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ПРОЕКТ № DIR „Интегриран проект за изграждане на ПСОВ – гр

Сходни презентации


Презентация по темата: "ПРОЕКТ № DIR „Интегриран проект за изграждане на ПСОВ – гр"— Препис на презентация:

1 ПРОЕКТ № DIR „Интегриран проект за изграждане на ПСОВ – гр. Костинброд и доизграждане и модернизиране на канализационната и водопроводната мрежи и съоръженията по тях за гр.Костинброд”

2

3 Финансираща програма: ОП „Околна среда 2007-2013 г.“
Приоритетна ос 1: „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места с над 2000 екв.ж. и в населени места с под 2000 екв. ж., попадащи в градски агломерационни ареали”; Процедура с референтен №: BG161PO005/10/1.11/02/16 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации над е.ж.” Бенефициент: Община Костинброд Договор за безвъзмездна финансова помощ: № DIR C044 от г. Срок за изпълнение на дейностите по проекта: г. Срок за изпълнение на договора: г.

4 Място на изпълнение на проекта:
Република България Югозападен район Софийска област Община Костинброд Обща стойност на проекта: лв. Кохезионен фонд: лв. Национално съфинансиране: лв. Общинско съфинансиране: лв. Недопустими разходи: лв. (възстановим ДДС от НАП)

5 ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Обща цел на проекта е подобряване и развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в гр.Костинброд, подобряване, запазване и възстановяване на естествената околна среда в града, развитие на екологичната инфраструктура. Основната цел е изграждане на модерна пречиствателна станция, която ще пречиства битовите отпадъчни води от гр.Костинброд до изискванията на приемника – р. Блато. С реализирането на проекта ще се подобри и качеството на водите и на р. Белица, която се влива в р. Блато. Проектът предвиждаше удълбочаване на речните корита на р. Блато и р. Белица, включващо понижаване на дъното на р. Блато и нейния приток р. Белица в землището на града за осигуряване на гравитачно заустване на дъждоотливни тръби на преливници в съответния водоприемник.

6 Стратегически цели: Да се подобри екологичната обстановка на градската среда, условията на бит и отдих на населението; Да се подобри ефективността при използване на водния ресурс; Да се подобрят качеството и надеждността на подаването на питейна вода за всички потребители; Да се намалят разходите на енергия и разходи по поддръжка и ремонт на водопроводната и канализационна мрежа.

7 ДЕЙНОСТИ ПО ПРОЕКТА Дейност 1: Проучване и проектиране Поддейност 1.1.: Проучване и проектиране преди кандидатстване Извършено бе пълно прединвестиционно проучване на града, направени са хидроложки и инженерно-геоложки доклади, сравнени са възможните варианти като технико-икономическа приемливост и рентабилност, проучени са проектните технологични разработки и бе предложен оптимален вариант за проектно решение и реализация на ПСОВ и ВиК мрежите. По процедура за техническа помощ, преди настоящият проект, бяха финансирани: Подробно прединвестиционно проучване; Инвестиционна програма и програма за управление на утайките от ПСОВ;

8 Идеен проект за изграждане и реконструкция на канализационна мрежа;
Идеен проект за реконструкция и доизграждане на главен довеждащ канализационен колектор; Идеен проект за изграждане на ПСОВ с необходимия капацитет и с извънплощадкови съоръжения и мрежи; Изготвяне на оценка за съответствие на инвестиционните проекти в идейна фаза. Изготвяне на Анализ разходи-ползи, оценка на риска, както и оценка на съответствието на инвестиционните проекти. Коригиране на стойностите на инвестиционните елемeнти на АРП с финансово икономически анализ; В рамките на настоящия проект от "НИНКА-ХМ" ЕООД бе изготвен идеен проект за направа на открит отливен канал на територията на гр.Костинброд.

9 Поддейност 1.2.: Проучване и проектиране след кандидатстване
Изготвяне на работен проект за ПСОВ - Изпълнител: "Аква Пауър Инжeнеринг" ДЗЗД, по договор за Инженеринг “Изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води-гр. Костинброд”; Изготвяне на работен проект за В и К мрежи , включително направа на открит отливен канал - Изпълнител: Консорциум "Костинброд Конструкшън Груп 99", по договор за Инженеринг “Доизграждане и модернизиране на канализационната и водопроводната мрежи и съоръженията по тях за гр.Костинброд”; Комплексни доклади за оценка на съответствието към изискванията на строежите за работните проекти на ВиК мрежите и ПСОВ - Изпълнител: "НТСС/ Т7 Консулт" ОЗЗД.

10 Дейност 2: Строително-монтажни работи
Поддейност 2.1.: Изграждане на ПСОВ с довеждащи комуникации: Изпълнител: "Аква Пауър Инжeнеринг" ДЗЗД; Поддейност 2.1. включваше: Изпълнение на СМР по изграждане наПСОВ; Изготвяне на екзекутивна документация и кадастрални заснемания; Обучение на персонала; Проби след завършване; Отстраняване на дефекти. Местоположението на площадката за изграждане на пречииствателната станция е съобразено с всички хигиенни изисквания и нормативи за отстояния от регулацията на града.

11 Поддейност 2.2.: Доизграждане и реконструкция на канализационна мрежа, реконструиране на водопроводната мрежа: Изпълнител: Консорциум "Костинброд Конструкшън Груп 99", по договор за Инженеринг “Доизграждане и модернизиране на канализационната и водопроводната мрежи и съоръженията по тях за гр.Костинброд” (включително подобект „Осигуряване на заустване на дъждоотливни тръби от преливници в р.Блато и р.Белица”) Поддейност 2.2. включваше: Изпълнение на строително-монтажни работи по изграждане на водоснабдителна и канализационна мрежа; Изготвяне на екзекутивна документация и кадастрални заснемания; Проби след завършване; Отстраняване на дефекти.

12 Дейност 3: Доставка на машини и съоръжения за ПСОВ
Изпълнител: "Аква Пауър Инжeнеринг" ДЗЗД, по договор за Инженеринг “Изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води - гр. Костинброд” Разработената технологична схема на пречистване на отпадъчната вода на гр. Костинброд е съставена от три етапа. Първи етап: механичното пречистване на отпадъчната вода. Той се осъществява в началото на технологичния процес и представлява отстраняването на грубите отпадъци и минерални примеси от отпадъчната вода. Втори етап: биологичното пречистване на отпадъчната вода. Процесите протичат в:

13 Биобасейн със симултанна денитрификация, нитрификация и химично отстраняване на фосфор;
Вторичен радиален утаител за избистряне на пречистената вода и отделяне на активна утайка; UV дезинфекция на пречистената вода. Трети етап: обработването на утайките. Процесите на третиране на утайката целят нейното стабилизиране, обезводняване и транспортирането ѝ извън площадката на ПСОВ.

14 Дейност 4: Техническа помощ за организация и управление на проекта
Поддейност 4.1.: Изготвяне на документации за възлагане на обществени поръчки във връзка с осъществяването на проекта Изпълнител: „Лиан Консулт Сървисис” ЕООД Във връзка с реализиране на проекта, бяха изготвени документации за провеждане на процедури по ЗОП, както следва: Избор на изпълнител за извършване на проектиране и строителство (инженеринг), с две обособени позиции: Инженеринг “Изграждане на ПСОВ - гр. Костинброд” – I етап и Инженеринг “Доизграждане и модернизиране на канализационната и водопроводната мрежи и съоръженията по тях за гр.Костинброд” – II етап;

15 Избор на консултант за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор при реализацията на проекта; Избор на изпълнител за осъществяване на консултантски услуги по осигуряване на управление и публичност на проекта; Определяне на изпълнител за извършване на одит по изпълнение на дейностите и отчитане на разходите по проекта. Поддейност 4.2.: Управление на проекта С цел осигуряване на ефективно и качествено изпълнение на проекта и ясно разделение на функциите, задачите и отговорностите, свързани с провеждането на обществени поръчки, верификация на разходите, осчетоводяване и разплащания, мониторинг и докладване, осигуряване на информация и публичност, в Община Костинброд се

16 сформира Звено за изпълнение на проекта (ЗИП)
сформира Звено за изпълнение на проекта (ЗИП). Определянето на състава на екипа за управление на проекта се извърши със Заповед №838/ г. на Кмета на община Костинброд за целия срок на изпълнение на проекта. Подписани бяха граждански договори с членовете на ЗИП: Ръководител проект - инж. Станка Илиева; Координатор на проекта - Колю Колев; Финансист на проекта - Анита Златкова; Служител, отговарящ за съхранението на документацията на проекта и лице по нередности - Снежа Трендафилова; Представител на Асоциирания партньор „ВиК” ЕООД-София – инж.Росица Итова; Служител мониторинг - инж. Венета Ангелова, от г. инж. Пламен Боев.

17 С цел ефективното и качествено изпълнение на проектa, общината предвиди ЗИП да бъде подпомагано от външна техническа помощ, възложена по реда на Закона за обществените поръчки, която да осигури професионална подкрепа за управлението и изпълнението на проекта, без да се допуска дублиране на конкретни дейности от страна на звеното и външната консултантска помощ. Изпълнител на дейността е ДЗЗД „АРКонсулт”. По време на изпълнението на проекта бе осъществено ефективно взаимодействие между Звеното за изпълнение на проекта и експертите на външната техническа помощ. Поддейност 4.3.: Публичност Изпълнител: ДЗЗД „АРКонсулт”

18 В бюджета на проекта бяха предвидени разходи за дейностите за информация и публичност за инвестиционния проект и за популяризиране приноса на ЕС, които включваха: Организиране на 2 пресконференции (начална и заключителна) и 3 публични събития (официални церемонии); Изготвяне на информационни материали (1000 брошури, листовки, информационни бюлетини и 120 бр. информационни стикери), информационна табела (1 бр.) билбордове (3 бр.) – поставени на подходящи места, като дизайнът на билбордовете е съгласуван с МЗ на ОПОС; постоянни обяснителни табели (3 бр.) - поставени на мястото на билбордовете, след тяхното демонтиране;

19 Дейност 5: Одит Изпълнител: "Финанс одит" ДЗЗД Цели на одита: Да анализира и установи доколко изпълнените дейности в рамките на проекта са законосъобразни, точни, коректни и обосновани; Да провери цялата документация, издадена за целите на изпълнение на дейностите по проекта, включително искания за средства (в т.ч. искания за авансово, междинни и окончателно плащане, периодични справки и доклади за напредък (месечни, тримесечни, годишни и окончателен); Да удостовери доколко отчетените разходи във връзка с проекта са верни, надеждни, допустими за финансиране и обосновани с адекватни разходооправдателни документи и че са извършени по целесъобразен и законен начин.

20 Дейност 6: Надзор по време на строителство
6.1. Строителен надзор Изпълнител: "НТСС/ Т7 Консулт" ОЗЗД Обхватът на дейността включва: упражняване на строителен надзор по време на строителството на обектите, в т.ч.: законосъобразно започване на строежа; пълното и правилно съставяне на актовете и протоколите по време на строителството; изпълнение на строежите, съобразно одобрените проекти; контрол по спазване условията на безопасност на труда, съгласно проекта за организация на строителството;

21 опазване на околната среда по време на изпълнение на строежа;
качество на влаганите строителни материали и изделия и съответствието им с нормите за безопасност; недопускане увреждане на трети лица и имоти следствие на строителството; правилно изпълнение на строително-монтажни работи; годност на строежа за въвеждане в експлоатация. изготвяне на технически паспорт на обектите съгласно нормативната уредба.

22 6.2. Авторски надзор Авторският надзор бе част от обществената поръчка за инженеринг за ПСОВ с довеждащ колектор и ВиК мрежа, включително направа на открит отливен канал, с цел осигуряване на заустване на дъждоотливни тръби от преливници в р.Блато и р.Белица. За обект ПСОВ изпълнението на авторски надзор се осъществяваше от "Аква Пауър Инжeнеринг" ДЗЗД. За обект ВиК мрежа, включително направа на открит отливен канал изпълнението на авторски надзор се осъществяваше от Консорциум "Костинброд Конструкшън Груп 99".

23 РЕЗУЛТАТИ В хода на Проект № DIR бе постигнато следното: Новоизградена ПСОВ - гр. Костинброд с капацитет екв.ж. Включени жители към новоизградена ПСОВ – Включени екв. жители към новоизградена ПСОВ – Изградена/реконструирана канализационна мрежа – 43,32 км; Изградени/подменени СКО – 5,886 км; Присъединени съществуващи СКО – бр.; Изградена/реконструирана водопроводна мрежа – 40,85 км; Изградени/подменени СВО – 14,565 км. Издадено е Разрешение за ползване № СТ / г. от ДНСК за подобекти: I.Изграждане на ПСОВ - гр. Костинброд

24 II.Доизграждане и модернизиране на канализационната и водопроводната мрежи и съоръженията по тях за гр.Костинброд III.Осигуряване на заустване на дъждоотливни тръби от преливници в р.Блато и р.Белица Реализирането на настоящото проектно предложение дава възможност присъединеността на населението към канализационната мрежа да достигне реалните 80 %. Течовете и инфилтрацията на външни води в канализационната мрежа ще спаднат до допустимия минимум. Това ще подобри жизнените условия за населението и ще увеличи привлекателността на гр. Костинброд, което е предпоставка за неговото развитие. Предприетите мерки ще гарантират опазване на околната среда и ще намалят опасността от замърсяване на водоснабдяващите община Костинброд подземни източници и от разпространение на зарази.

25 Инвестиционните мерки за третиране на отпадъчните води чрез доизграждане и реконструкция на съществуваща канализационна система увеличават броя на свързаните домакинства на 80 %, намаляват течовете и инфилтрацията и се осигурява екологосъобразно пречистване на отпадъчните води в новоизградената модерна пречиствателна станция за отпадни води в съответствие с Директива 91/271/ЕИО за пречистването на градските отпадъчни води. Чрез реализираните инвестиционни мерки се постига намаляване на загубите на питейна вода, осигурява се снабдяване на населението с много добра по качество и количество питейна вода и силно се ограничават загубите във водопроводната система. Повишената ефективност на водоснабдителната система на града ще допринесе за опазване на водните ресурси – главна цел на политиката в сектор „Води” и на приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Околна среда г.”

26

27 „Костинброд, вие сте шампиони!”

28 БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО
Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда г.“.


Изтегли ppt "ПРОЕКТ № DIR „Интегриран проект за изграждане на ПСОВ – гр"

Сходни презентации


Реклама от Google