Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА “ПРОФЕСОР ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ” -

Сходни презентации


Презентация по темата: "ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА “ПРОФЕСОР ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ” -"— Препис на презентация:

1 ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА “ПРОФЕСОР ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ” -
ГР. ПЛОВДИВ Е НА 70 ГОДИНИ !

2 В началото на 1949 г. излиза Министерско постановление за разкриване на Народна механо-електротехническа гимназия. Със заповед № 2061 от 18 март 1949 година е назначен първият директор Любомир Величков Калев. През 1952 година училището према името Техникум по машиностроене и приборостроене. През 1958 г. училището става известно под името Техникум по механотехника. През 1960 година техникумът приема името на Михаил Калинин. За 50-годишнината си училището се преименува в Професионална гимназия по механотехника "Професор Цветан Лазаров", на името на изобретателя на самолетите ЛАЗ и ДАР. Малко от историята …

3 Прием по специалности от направление “Компютърни науки” в ПГМТ “Професор Цветан Лазаров”

4 Традицията датира от учебната 2008 / 2009 година, когато в училището е приета първата паралелка от професионално направление “Компютърни науки” със специалност “Системно програмиране”. До момента са завършили шест випуска с тази специалност и голяма част от учениците са намерили реализация или продължават обучението си в областта на информационните технологии. Нашите ученици са търсени специалисти от водещите IT фирми в региона и намират добра реализация на пазара на труда. Специалност : „Приложно програмиране” Професия: „Приложен програмист” Професионално направление: 481 „Компютърни науки”

5 4810301 „Приложно програмиране” Професия: 481030 „Приложен програмист”
От 2017 / 2018 учебна година училището започва прием по специалността “Приложно програмиране”. През учебната 2019 / 2020 година започва обучение в две паралелки от направление “Компютърни системи” със специалности: “Приложно програмиране” “Програмно осигуряване” В учебния план са заложени съвременни езици и технологии в областта на програмирането, бази и структури от данни, интернет програмиране. Специалност : „Програмно осигуряване” Професия: „Програмист” Професионално направление: 481 „Компютърни науки” Специалност: „Приложно програмиране” Професия: „Приложен програмист” Професионално направление : код 481 „Компютърни науки”

6 Обучение в специалностите от направление “Компютърни науки”
СПЕЦИАЛНОСТ „ПРИЛОЖНО ПРОГРАМИРАНЕ“ През периода на обучение учениците се запознават детайлно със създаването на алгоритми, организация и поддръжка на структури от данни чрез съвременни езици и технологии. Изучават се програмни продукти в сферата на интернет програмирането и WEB дизайна. Създадени са клубове за допълнителни занимания по програмиране и графичен дизайн, в които активно работят няколко групи ученици.

7 Ресурсно осигуряване на специалностите от направление “Компютърни науки
Училището разполага с оборудвани компютърни кабинети и квалифицирани преподаватели, както и с програмно осигуряване, необходими за усвояване на знания и умения в професията.

8

9 СПЕЦИАЛНОСТ: код „Мехатроника”  ПРОФЕСИЯ: код „Мехатроника”    ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: код 521 „Машиностроене, металообработване и металургия” Специалността е съобразена със световните тенденции в развитието на най-перспективните и иновативни области на инженерните науки, защото съчетава методите на механиката, електрониката и информационните компютърни технологии за създаване на машини от ново поколение. Учениците придобиват знания и умения в областта на механиката, електрониката, микропроцесорната техника, информатиката и компютърното управление, които са неделима част от машините, уредите и системите във всички области на съвременното производство

10 Интересно е в час по „Мехатроника“ и за настоящите, и за бъдещите ученици…
Господин Ангел Белчилов преподава много увлекателно и знае как да привлече вниманието на учениците в час …

11 Абитуриентите Вяра и Стоян за пореден път спечелиха призово място на Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние“ във Варна

12 АВТОМАТИЗИРАНИ СИСТЕМИ ПРОФЕСИЯ: МОНТЬОР ПО АВТОМАТИЗАЦИЯ
СПЕЦИАЛНОСТ : код „Автоматизирани системи” ПРОФЕСИЯ: код „Монтьор по автоматизация” ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: код 523 АВТОМАТИЗИРАНИ СИСТЕМИ ПРОФЕСИЯ: МОНТЬОР ПО АВТОМАТИЗАЦИЯ Обучението по една от най-съвременните специалности се състои в съчетаване на фундаментални знания по електротехника, аналогова и цифрова схемотехника, електрически измервания. Специфичната професионална подготовка включва: Технически средства за автоматизация, Основи на теорията на автоматичното регулиране, Микропроцесорни управляващи системи, Автоматизация и управление на дискретните производства, Автоматизация на електрозадвижванията, Проектиране на системи за автоматизация. Практическото обучение е насочено към изграждане, изследване и експлоатация на различни по сложност технически средства и системи за автоматично управление, създаване на технически умения и навици. Автоматизираните системи намират широко поле на изява в различни сфери на индустрията, енергетиката, транспорта, банковото дело, комуникациите.

13 “Автотранспортна техника”
“Автомобилна мехатроника”

14 ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ:
СПЕЦИАЛНОСТ : код „Автотранспортна техника” ПРОФЕСИЯ: код „Техник по транспортна техника” ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: код 525 „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства” СПЕЦИАЛНОСТ : код „Автомобилна мехатроника” ПРОФЕСИЯ: код „Техник по транспортна техника” ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: код 525„Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства”

15 Къде да прочетем повече? - http://mon.bg
Учебната практика по управление на моторно превозно средство (МПС) се организира и провежда индивидуално за всеки ученик. Обучението може да започне и в ХI клас при спазване на нормативните изисквания за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория В. Учебната и производствена практика в ХI клас и в ХII клас се провеждат във фирмите – партньори на ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров“ и са едни от водещите в бранша. Къде да прочетем повече? -

16 Отборът на ПГМТ „Професор Цветан Лазаров“
Традиционно е класирането на първите места в Националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС”. Тази учебна година 2018/2019 – спечелихме почти всички медали на Регионален кръг. Класирани са момчетата и за Националния кръг в София.

17 Най-добрия млад водач на МПС – Драгомир Тодоров от ХI клас

18 Напрегнати моменти от състезанието 2019 година

19 Връчване на наградите

20 Специалност: Машини и системи с ЦПУ (дуална система на обучение)
Специалност: Машини и системи с ЦПУ (дуална система на обучение) ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА МОДЕРНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И НУЖДИ НА ОБЩЕСТВОТО Професия: Машинен техник

21 ДУАЛНА СИСТЕМА НА ОБУЧЕНИЕ
СПЕЦИАЛНОСТ: код „Машини и системи с ЦПУ” ПРОФЕСИЯ: код „Машинен техник” ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: код 521 „Машиностроене, металообработване и металургия” Къде да прочетем повече? -

22 Така преминават часовете по практика по шлосерство и ….

23 Старши учителят по практическо обучение инж
Старши учителят по практическо обучение инж. Васил Букорещлиев посреща с удоволствие гости на г. в деня на отворените врати в ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров“.

24 ДУАЛНА СИСТЕМА НА ОБУЧЕНИЕ
Обучение чрез работа ДУАЛНА СИСТЕМА НА ОБУЧЕНИЕ Практическото обучение в реална работна среда се провежда в предприятието под ръководството на наставник, определен от работодателя и на учител по професионална подготовка. Практическото обучение в реална работна среда се провежда по учебни програми, разработени в съответствие с резултатите от ученето, определени в Държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по професия „Машинен техник“. Учебните програми се разработват съвместно от учителите и наставниците и се утвърждават от директора на ПГМТ «Професор Цветан Лазаров» след съгласуване с работодателя. Практическото обучение в реална работна среда на ученици в XI и XII клас се организира и осъществява през цялата учебна година по график за разпределение на учебното време, в зависимост от възможностите на партньора/партньорите и на ПГМТ «Професор Цветан Лазаров», но не по-малко от 2 (два) дни в седмицата за ХІ клас и 3 (три) учебни дни в седмицата за XII клас. Графикът се разработва съвместно от ПГМТ «Професор Цветан Лазаров» и работодателя и се утвърждава от работодателя/ите и директора на професионалната гимназия. Наредба №1 за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа (дуално обучение) Чл. 2. Обучението чрез работа (дуална система на обучение) e специфична форма на професионално обучение за придобиване на професионална квалификация, което се организира въз основа на партньорство, включително въз основа на договор между един или няколко работодатели и институция в системата на професионалното образование и обучение, с изключение на центровете за информация и професионално ориентиране.

25 Първият ХI клас по Проект ДОМИНО
ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА МОДЕРНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И НУЖДИ НА ОБЩЕСТВОТО За фирмите в машиностроенето е все по-трудно да намират подготвени кадри. В цеховете има нови поколения машини. Служителите, които работят с машини с ЦПУ, често обслужват по две, като задават програма и наблюдават изпълнението. Родителите и учениците, трябва да бъдат убедени, че във фирмите ситуацията и машините са променени и тази специалност е с голямо бъдеще.

26 Благодарим за вниманието!


Изтегли ppt "ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА “ПРОФЕСОР ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ” -"

Сходни презентации


Реклама от Google