Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Внедряване на фамилното компостиране в Община Пловдив

Сходни презентации


Презентация по темата: "Внедряване на фамилното компостиране в Община Пловдив"— Препис на презентация:

1 Внедряване на фамилното компостиране в Община Пловдив
Гергана Василева Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Община Пловдив Тел. 032/

2 Национална законодателна и стратегическа рамка за управление на биоотпадъците
Закон за управление на отпадъците (Обн., ДВ, бр. 53 от г.); НАРЕДБА за разделно събиране на биоотпадъци и третиране на биоразградимите отпадъци (Приета с ПМС № 20 от г., обн., ДВ, бр. 11 от г.); Национален план за управление на отпадъците г.;   Национален стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране;

3 Закон за управление на отпадъците
Законът за управление на отпадъците регламентира управлението на отпадъците с цел да се предотврати, намали или ограничи вредното им въздействие върху човешкото здраве и околната среда. По смисъла на ЗУО, кметът на общината организира управлението на дейностите по отпадъците, образувани на нейна територия. Кметът на общината отговаря за разделното събиране и съхраняването на битови биоразградими отпадъци, в т.ч. определя местата за разполагане на необходимите елементи на системата за разделно събиране на отпадъците и предаването им за компостиране или анаеробно разграждан - чл. 19, ал. 3 т.10; Чл. 31, ал. 1, т.2 указва, че най-късно до 31 декември 2020 г. чрез системите за разделно събиране, повторна употреба, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци като минимум трябва да бъде изпълнена целта за ограничаване на количеството депонирани биоразградими битови отпадъци до 35 на сто от общото количество на същите отпадъци, образувани в Република България през 1995 г.

4 Закон за управление на отпадъците (2)
Чл. 34, ал. 1 регламентира, че биоотпадъците от поддържане на обществени площи, паркове и градини трябва да се събират разделно. Според ал. 2 на чл. 34 биоотпадъците по ал. 1, както и отпадъците от зелените площи към търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради трябва да се третират чрез компостиране или анаеробно разграждане, по начин, който осигурява висока степен на защита на околната среда. Кметът на община разработва и изпълнява програма за управление на отпадъците, като неразделна част от нея е програмата за предотвратяване образуването на отпадъците.

5 Изисквания към общинските системи за разделно събиране на биоотпадъци;
Наредбa за разделно събиране на биоотпадъци и третиране на биоразградимите отпадъци С наредбата се определят изискванията към дейностите по разделно събиране на биоотпадъците и подходящите за оползотворяване биоотпадъци и други биоразградими отпадъци; Изисквания към общинските системи за разделно събиране на биоотпадъци; Задълженията на органите на местното самоуправление и местната администрация във връзка управлението на биоразградимите отпадъци.

6 Национален план за управление на отпадъците 2014-2020 г.,
Националният план за управление на отпадъците (НПУО) има ключова роля за постигане на ефективно използване на ресурсите и устойчиво управление на отпадъците в България; Неразделна част от НПУО е Националната програма за предотвратяване на образуването на отпадъци, която определя мерки за прилагане на най-високото ниво в йерархията на управление на отпадъците.

7 Национален стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране Разработен е във връзка с поетите ангажименти на България за поетапно намаляване на количествата депонирани биоразградими отпадъци и за подобряване на цялостното им управление с цел намаляване на въздействието върху околната среда от депонирането на отпадъци; Основната цел на мерките в плана е да се намали образуването и освобождаването в атмосферата на парникови газове от депата.

8 Други дикументи, разработени във връзка с управлението на биоразградимите отпадъци
Ръководство за управление на биоотпадъците в България; Ръководство за домашно компостиране. Съгласно Наредбата за разделно събиране на биоотпадъци и третиране на биоразградимите отпадъци дейността по компостиране на място се счита за дейност по предотвратяване образуването на отпадъците и не се отчита за изпълнение на целите по чл. 31, aл. 1 ЗУО.

9 Управление на биоразградимите отпадъци на територията на Община Пловдив
Наредба за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив, приета с Решение 215, взето с Протокол 12 от г. Програма за управление на отпадъците на Община Пловдив 2014 – 2020 г., Актуализация 2016 г. (Приета с Решение №347, взето с Протокол №13 от г. на Общински съвет – Пловдив; Като неразделна част от програмата са разработени: Програма за предотвратяване образуването на отпадъци и Подпрограма за Разделно събиране и достигане на целите и изискванията за битовите биоразградими отпадъци и за биоотпадъците, с включени мерки за предотвратяване образуването на биоотпадъци, разделно събиране и оползотворяване на биоотпадъците на територията на общината:

10 Конкретни мерки: поетапно въвеждане на разделно събиране и оползотворяване на биоотпадъците, събирани чрез общинските системи за разделно събиране; разделно събиране и оползотворяване на биоотпадъците от обществени зелени площи, паркове и градини; план за изграждане на съоръженията за оползотворяване на биоотпадъците; насърчаване компостирането на място; повишаване информираността на населението за ползите и изискванията за разделното събиране и третиране на биоотпадъците.

11 Въвеждане на домашното компостиране на територията на Община Пловидв – етапи:
Проучване нагласите у населението за извършване на домашно компостиране и разделно събиране на биоотпадъци в кв. "Коматево", кв. "Прослав", кв. "Остромила" и кв. "Беломорски" – в периода г. – г.; Обобщаване на данните от проучването и извличане на изводи; Осигуряване на съдове за домашно компостиране, едновременно със съдове за разделно събиране на растителни отпадъци – провеждане на обществена поръчка; Предоставяне на съдовете за домашно компостиране – май 2017 г.

12 Изводи от проучването:
От общо 2 235 броя административни адреси в четирите квартала, анкетирани бяха 557 броя или приблизително 25%. показател кв. Коматево кв. Беломорски и Пловдив- Юг кв. Остромила кв. Прослав общо Брой административни адреси 960 115 65 1095 2235 брой административни адреси - анкетирани 299 23 12 223 557 анкетирани адм. адреси, в % 31,15 20,00 18,46 20,37 24,92

13 Изводи от проучването:
На въпроса: „Бихте ли се включили в програмата за домашно компостиране на община Пловдив и бихте ли компостирали на място своите растителни и хранителни отпадъци, в случай че общината Ви предостави компостер?“, 46% от анкетираните домакинства са отговорили, че желаят да компостират своите растителни и хранителни отпадъци.

14 Изводи от проучването:
53% от анкетираните домакинства в четирите квартала от селски тип на Община Пловдив са запознати с ползите от домашното компостиране. Желаещите да прилагат домашно компостиране отговориха на 9 (девет) въпроса, което послужи да бъде определен размера (обема) на необходимите компостери и техния брой.

15 Изводи от проучването:
От таблицата се вижда, че преобладава необходимостта от компостери с обем 600 – 800 л. показател кв. Коматево кв. Беломорски и Пловдив - Юг кв. Остромила кв. Прослав общо брой адреси от анкетираните, желаещи компостер 148 20 6 82 256 необходимост от компостери (400 л.) - бр. 4 5 9 необходимост от компостери (600 л.) - бр. 65 2 45 117 необходимост от компостери (800 л.) - бр. 74 14 31 123 необходимост от компостери (950 л.) - бр. 1 7

16 Въвеждане на домашното компостиране
През месец май 2017 г. бяха раздадени около 170 бр. компостери на желаещите домакинства Квартал/район количество Квартал „Коматево”, район „Южен 76 бр. Квартал „Беломорски”, район „Южен“ 14 бр. Квартал „Остромила”, район „Южен“ 8 бр. Квартал „Прослав”, район „Западен“ 45 бр. Район „Южен“ 25 бр.

17 Предоставяне на компостерите – в снимки

18 Предоставяне на компостерите – в снимки

19 Предоставяне на компостерите – в снимки

20 Предоставяне на компостерите
Едонвременно с раздаването на компостерите беше предоставяна и книжка – „Наръчник за домашно компостиране“, специално разработена от общинската администрация за подпомагане на гражданите.

21 Разделно събиране на зелени отпадъци от домакинствата
През април 2017 г. стартира и системата за разделно събиране на растителни отпадъци в двата квартала от селски тип на общината – кв. „Коматево“ в район „Южен“ и кв. „Прослав“ в район „Западен“.

22 Предстои Извършване на мониторинг на изградената система – за разделно събиране на растителни отпадъци от домакинствата и за домашното компостиране; Допълнителна работа с жителите на двата квартала, с цел осигуряване на чисти отпадъци за предвидената за изграждане компостираща инсталация. Води се регистър на постъпилите сигнали във връзка изградената система и за предприетите действия от страна на общината.

23 Благодаря за вниманието!


Изтегли ppt "Внедряване на фамилното компостиране в Община Пловдив"

Сходни презентации


Реклама от Google