Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

Сходни презентации


Презентация по темата: "МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ"— Препис на презентация:

1 МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
ДИРЕКЦИЯ “ЖИВОТНОВЪДСТВО” ЗАКОНОДАТЕЛНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ МАЛКИТЕ ФЕРМИ Д-р Деница Динчева София, г.

2 Сектор мляко Като държава членка, от 2007 година България прилага всички изисквания и механизми на Общата организация на пазара на животински продукти и в частност на млякото и млечните продукти. Към настоящия момент страната ни не е отговорила на високите европейски критерии за производство на сурово краве мляко, което наложи необходимостта от удължаване на гратисния период за производството и преработката на несъответстващо на критериите сурово мляко в някои млекопреработвателни предприятия в България.

3 Дерогация С Решение 686/2013 г. от 25 ноември 2013 г. Р. България е в период на дерогация до 31 декември 2015 г. относно постигане на хигиенните изисквания към суровото краве мляко. Искането за ново удължаване на преходния период е да се даде възможност на повече ферми да отговорят на високите европейски критерии. В тази връзка министерство на земеделието и храните предприе законодателни инициативи за облекчаване на високите изисквания към фермите за производство на сурово краве мляко.

4 Законодателство В министерство на земеделието и храните бяха изготвени проекти за изменение и допълнение на Наредба №4 за специфичните изисквания при производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко и изискванията за търговия и пускане на пазара на мляко и млечни продукти; Наредба №44 за ветеринарномедицинските изисквания в животновъдните ферми, както и Наредба за условията и реда за дейността на животновъдните стопанства в планинските и другите необлагодетелствани райони.

5 Законодателство С особено внимание бяха заложени облекчени изисквания за фермите отглеждащи малък брой животни, които да им бъдат в помощ в процеса на преструктуриране. Предвид спецификата на проблемите се облекчиха отстоянията между животновъдните обекти, увеличен е диапазона на фермите за които изискванията на Наредба 44 не се отнасят, облекчени са и изискванията при категоризация на млечните ферми. Предостави се възможност на ферми отглеждащи от 3 до 10 броя млечни крави да осигурят хладилно съхранение на млякото.

6 Законодателство Въведени са ферми, които могат да отглеждат самостоятелно или заедно до 10 броя ЕПЖ с приплодите им до едногодишна възраст; до 50 броя ДПЖ с приплодите им до 6-месечна възраст; до 10 броя еднокопитни с приплодите им до едногодишна възраст; до 120 броя зайци; до 350 броя кокошки носачки и до 500 броя бройлери. Те не трябва да се спазват изисквания за минимални разстояния между два различни обекта. Разстоянията между животновъдните обекти за отглеждане на различни видове животни е най-малко 25 м., измерено межди сградите на животновъдните обекти.

7 Законодателство При добив на сурово мляко от ОВ и КЗ е необходимо да има подходящи условия за измиване, дезинфекция и съхранение на инвентара за доене и помещение за съхранение на млякото до предаването му за преработка, което отговаря на нормативната уредба за ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания при добива на сурово мляко. Това изменение се отнася за всички обекти за ДПЖ.

8 Законодателство Един от приоритетите при изготвянето на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. е животновъдството, в частност и млечния сектор. С приоритет при кандидатстване по програмата ще са малките ферми от планинските и полупланинските райони.

9 Дерогация Въпреки предприетите мерки за преструктуриране на млечното животновъдство, вероятно няма да могат да бъдат обхванати всички ферми и в края на 2015 г. ще има животновъдни обекти, които ще произвеждат мляко, което не отговаря на европейските критерии. За тези ферми страната ни ще отправи искане за възможност неотговарящото краве мляко да може да се преработва в млечни продукти с дълъг период на зреене – 60 дни (съгласно чл. 10 от Регламент 853/2004)

10 КОНТРОЛ НА КАТЕГОРИЗАЦИЯТА
Стратегическа цел ще продължава да бъде развитието на животновъдството и постигането на високоефективно, конкурентноспособно и качествено производство на земеделски продукти. През новия период на дерогация от страна на МЗХ ще продължи координирането на дейността по спазване на зоохигиените и ветеринарномедицинските изисквания при отглеждането на селскостопанските животни в животновъдните ферми.

11 Директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
Все повече се засилва търсенето както в световен, така и в европейски мащаб на храни, произведени от фермерите. С Наредба № 26 още през 2010 г. се създаде възможност за директна доставка на малки количества храни (птиче и заешко месо, сурово мляко, яйца, мед, месни и млечни продукти), произведени от фермерите.

12 Директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
С Изготвения проект за изменение и допълнение на Наредба № 26 се предвижда възможност за производство на млечни продукти в подвижни мандри, увеличение на количествата за директни продажби, както и се разшири територията за тяхната директна доставка

13 Директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
Увеличаване на количеството сурово краве мляко за директни продажби от производители в размер до кг. годишно 2. Увеличаване на количеството на сурово овче, козе и биволско мляко: % от месечния млеконадой - от ферми с до 50 броя животни в период на лактация; (35 %) - 50% от месечния млеконадой - от ферми с от 50 до 100 броя животни в период на лактация; (30 %) - 40% от месечния млеконадой - от ферми с над 100 броя животни в период на лактация. (20 %) 3. Включване на пчелни продукти – восък, цветен пчелен прашец, пчелен клей и пчелно млечице в Директна доставка.

14 Директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
4. Увеличаване на бройката на яйцата от кокошки и пъдпъдъци за директна доставка на 1000 бр. седмично.(500 бр.) 5. Увеличаване на количеството на прясната и охладената морска и сладководна риба на 5000 кг. годишно. (2 000 кг.) 6. Директната доставката на месо от дивеч ще бъде в рамките на цялата страна.

15 Директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
7. Въвежда се понятието “Мобилна хладилна витрина”, което представлява подвижен обект за продажба на храни, чиято конструкция е мобилна и позволява да бъде преместена и позиционирана на друго място. 8. Въвежда се понятието “Временен обект за продажба на млечни продукти” е обект за търговия на дребно, чиято конструкция е мобилна и позволява да бъде преместена и позиционирана на друго място. В него се преработва само овче, козе или биволско мляко.

16 Законодателство Изготвен е и проект на Наредба за специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара

17 Наредба за специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара Тази наредба ще даде възможност за изграждане на кланични пунктове към фермите, чийто собственици/ползватели или наематели са фермери, като в пунктовете ще се колят животни които са тяхна собственост. Наредбата ще се прилага за едри и дребни преживни и за свине, с изключение на породата източнобалканска свиня.

18 Наредба за специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара Кланичния пункт по смисъла на тази наредба е обект за добив на месо от ограничен брой животни, отглеждани в собствена ферма, чието месо е предназначено за човешка консумация.

19 В кланичните пунктове ще се колят само ограничен брой животни:
Наредба за специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара В кланичните пунктове ще се колят само ограничен брой животни: Свине – броя годишно; Дребни преживни – броя годишно; Едри преживни – 480 броя годишно;

20 Цел на Наредбите Целта на Наредбите е да се предостави възможност на все повече малки и средни ферми в икономическо уязвимите, планинските и полупланински райони на страната да излязат на пазара и директно да доставят на потребителите суровини и храни от животински произход, което от една страна би довело до по-добра икономическа стабилност в сектора, би подобрило бъдещото му развитие, както и поминък на населението, а от друга – до запазване на производството на традиционни млечни и месни продукти по региони.

21 МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
ДИРЕКЦИЯ “ЖИВОТНОВЪДСТВО” БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!


Изтегли ppt "МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ"

Сходни презентации


Реклама от Google