Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Подкрепа за създаване на технологични паркове

Сходни презентации


Презентация по темата: "Подкрепа за създаване на технологични паркове"— Препис на презентация:

1 Подкрепа за създаване на технологични паркове
Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” Институция: ИАНМСП Департамент: Главна дирекция “Конкурентоспособност и иновации” Лектор: ……… / …………. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” г.

2 Насоки за кандидатстване
Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

3 Подкрепа за създаване на технологични паркове
Основни параметри на процедурата (1) Оказване на подкрепа за създаване на технологични паркове, които да функционират в тясна взаимовръзка с академичната и научна общност, да подпомогнат достъпа на предприятията до ново знание и да стимулират комерсиализирането на научните изследвания. Общ размер на безвъзмездната финансова помощ – лв. ( ,25 лева от Европейския фонд за регионално развитие и ,75 лева - национално съфинансиране). Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

4 Основни параметри на процедурата (2)
Подкрепа за създаване на технологични паркове Основни параметри на процедурата (2) Минимален и максимален размер на помощта : Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по всеки проект в рамките на настоящата процедура трябва да бъде в следните граници: Минимален размер на помощта лв. Максимален размер на помощта лв. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

5 Общи критерии за допустимост на проектите
Подкрепа за създаване на технологични паркове Общи критерии за допустимост на проектите Да се изпълняват на територията на Република България Да са с продължителност до 24 месеца Да се реализират от обединение, включващо минимум 4 лица Да бъдат съфинансирани от страна на кандидата Интензитетът на безвъзмездната финансова помощ по всеки проект не трябва да надвишава 70% от общите допустими разходи по проекта. Остатъкът – минимум 30% от общите допустими разходи по проекта, се осигурява от собствени средства на кандидата, или от източници, изключващи всякаква публична подкрепа. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

6 Общи критерии за допустимост на кандидатите
Подкрепа за създаване на технологични паркове Общи критерии за допустимост на кандидатите 1. Обединения от минимум 4 лица, включващи задължително: Поне две предприятия – възложители/инвеститори на технологичния парк Поне две от изброените по-долу видове лица, като задължително поне едно от тях попада в определенията от т. “а” до т.”д”: А)Български висши училища Б)БАН и нейни институти и звена В)Селскостопанска академия и институти към нея Г)Експериментални лаборатории и изследователски институти – юридически лица по чл.60 от З-на за администрацията Д)Научни организации по смисъла на §1 , т.1 от Доп.разпоредби на З-на за насърчаване на научните изследвания Е)Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по ЗЮЛНЦ Ж) Общини и/или Областни управители Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

7 Специфични критерии за недопустимост на кандидатите
Подкрепа за създаване на технологични паркове Специфични критерии за недопустимост на кандидатите Подкрепа по настоящата схема не могат да получат следните предприятия: - «Предприятия в затруднения»; - осъществяващи дейност в отрасъл «рибарство и аквакултури»; - осъществяващи дейност по първично производство на селскостопански продукти; - осъществяващи дейност по преработка и реализация на селско стопански продукти; - осъществяващи дейност в отрасъл «Въгледобив»; - осъществяващи дейност, свързана с износ; - осъществяващи дейност за придобиване на товарни автомобили; Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

8 Допустими дейности Подкрепа за създаване на технологични паркове
Извършване на предварителни (прединвестиционни) проучвания във връзка с изграждането на технологични паркове, които могат да обхващат: Изясняване на инвестиционното строително намерение Инженерни проучвания Геодезически проучвания Технологични проучвания за избор на оферта-предлагаща оптимална технология Технико-икономическа обосновка за определяне на икономическа целесъобразност и ефективност на строителното намерение Обосновка за определяне на социална целесъобразност и ефективност на инвестиционната инициатива Вариантни проучвания за рехабилитация на съществуващи или изграждане на нови енергийни мощности Специфични проучвания при реконструкция на съществуващи сгради Микросеизмично изследване Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

9 Допустими дейности Подкрепа за създаване на технологични паркове
Изработване на задания за проектиране на технологични паркове, съгласно Наредба № 4 от 21 май 2001г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните обекти, като заданията включват: Основни технически, икономически, технологични, функционални и планово-композиционни изисквания към обекта; Основни функционални и композиционни параметри на обекта; Изработване на инвестиционни проекти в съответствие с Наредба № 4 от 21 май 2001г., като същите следва да бъдат изработени минимум във фаза технически проект; Визуализация на проекта; Одит на проекта. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

10 Подкрепа за създаване на технологични паркове
Недопустими дейности Дейности, чието изпълнение е стартирало преди подписването на договора за безвъзмездна финансова помощ по настоящата процедура; Дейности, които вече са финансирани от други източници. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

11 Избор на изпълнител Подкрепа за създаване на технологични паркове
Бенефициентите задължително прилагат Закона за обществените поръчки (ЗОП) и нормативните актове по прилагането му в случаите, когато се явяват възложители по смисъла на чл.7 от ЗОП и чл.1, ал.4 от НВМОП Бенефициентите, които не са възложители по ЗОП/НВМОП прилагат задължително процедурите за определяне на изпълнител съгласно условията и реда, предвидени в ПМС № 55/ г., когато размерът на договорената безвъзмездна финансова помощ е по-голям от 50% от общите допустими разходи по проекта; Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

12 Подаване на проектни предложения
Подкрепа за създаване на технологични паркове Подаване на проектни предложения Процедурата е без определен краен срок за набиране на проектни предложения Места за подаване на проектните предложения - Териториални звена на Междинното звено (ИАНМСП). Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

13 Допълнителна информация
Подкрепа за създаване на технологични паркове Допълнителна информация Електронна поща: Факс: (02) / Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

14 Бюджет на проекта Европейски фонд за регионално развитие
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

15 УСЛОВИЯ ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ
Да са необходими за изпълнението на проекта и да отговарят на принципите за добро финансово управление - икономичност, ефикасност и ефективност на вложените средства. Да са действително извършени в периода от влизането в сила на договора за безвъзмездна финансова помощ до края на срока на изпълнението на проекта, с изключение на разходите за одит. Последните трябва да са действително извършени и платени не по-късно от срока за предаване на финалния отчет по проекта; Да са действително платени (по банков път или в брой) не по-късно от датата на подаване от бенефициента на финалния отчет; Да са отразени в счетоводната и данъчната документация на бенефициента/изпълнителя; Да могат да се установят и проверят, да бъдат подкрепени от оригинални разходно-оправдателни документи; Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

16 Основни елементи по BG161PO003-1. 2
Разходи за извършване на предварителни (прединвестиционни) проучвания във връзка с изграждането на технологични паркове, съгласно Наредба № 4 от г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти. Разходи за изработване на задания за проектиране на технологични паркове съгласно Наредба № 4 от г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти. Разходи за изработване на инвестиционни проекти в съответствие с Наредба № 4 от г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти, във връзка с изграждането на технологични паркове по смисъла на чл. 26 от Наредба № 7 от г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, като инвестиционните проекти следва да бъдат минимум във фаза технически проект. Разходи за извършване на оценка на съответствието със съществените изисквания към строежите съгласно чл. 142, ал. 6 от ЗУТ. Резултатите от извършените дейности (оценки, задания, проекти и др. подобни) следва да бъдат заведени като дълготрайни нематериални активи в отчета на Бенефициента. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

17 ПЕРИОД НА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ
Всички разходи по настоящата процедура за подбор на проекти трябва да бъдат извършени след датата на влизане в сила на договора за безвъзмездна финансова помощ и до изтичане на срока за изпълнението на проекта. Всички разходно-оправдателни документи, свързани с изпълнението на допустимите по проекта дейности, следва да бъдат издадени в срока на изпълнение на проекта. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

18 СПЕЦИФИЧНИ НЕДОПУСТИМИ РАЗХОДИ
Разходи за извършване на строително-монтажни работи (СМР); Разходи за закупуване на земя; Разходи за данъци, включително възстановим ДДС; Непредвидени разходи; Непреки разходи (режийни разходи, административни и др.); Разходи за застраховки; Разходи за банкови такси и комисионни; Загуби от обмяна на валута; Разходи за човешки ресурси (включително за персонал, назначен за изпълнение на проекта); Разходи за командировки на персонала на бенефициента или на други лица, участващи в проекта; Разходи за дейности по проекти, чието изпълнение е стартирало преди подписването на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ; Всички разходи, които не попадат в обхвата на допустимите дейности по настоящата процедура. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

19 ДАНЪК ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ (ДДС)
Бенефициентите са длъжни да следват Указанията на министъра на финансите (Приложение Т към настоящите Насоки за кандидатстване) за определянето на ДДС като възстановим и като невъзстановим (допустим разход), за оформянето на Искането за плащане, за документалната отчетност, както и всички други свои задължения по Указанията във връзка с получаване на средства от Договарящия орган. Бенефициентът третира ДДС като “невъзстановим” при следните обстоятелства: нерегистрирано по ЗДДС лице; регистрирано по чл. 99 и чл. 100, ал. 2 по ЗДДС лице; регистрирано по ЗДДС лице на основание, различно от горепосочените, и стоките и услугите, финансирани по настоящата схема са предназначени за: извършване на освободени доставки по глава 4, или безвъзмездни доставки, или за дейности, различни от икономическата дейност на лицето. регистрирано по ЗДДС лице и правото на приспадане на данъчен кредит за получените стоки и услуги, финансирани по настоящата схема, не е на лице на основание чл. 70, ал. 1, т. 4 и 5 от ЗДДС. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

20 РЕАЛИСТИЧЕН И ЕФЕКТИВЕН
Общи принципи при изготвяне на бюджета на проекта БЮДЖЕТ ПО ПРОЕКТ Максимален размер на “допустимите разходи” Прогноза на очакваните разходи РЕАЛИСТИЧЕН И ЕФЕКТИВЕН Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

21 Общи принципи при изготвяне на бюджета на проекта
Бюджетът трябва да отразява: допустимите; допълнителните разходи, които са свързани с изпълнението на проекта, но не са допустими за финансиране. По настоящата процедура за допълнителни, но недопустими разходи се считат САМО разходите за възстановим ДДС във връзка с изпълнението на проекта. Тези разходи следва да се посочват в Работен лист 3 „Допълнителни разходи, свързани с изпълнението на проекта” на Бюджета (Приложение Б към Насоките за кандидатстване). Недопустимите разходи за възстановим ДДС няма да се считат за собствено съфинансиране от страна на бенефициента. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

22 Размер на безвъзмездната финансова помощ
Минимален размер на помощта: ,00 лева Максимален размер на помощта: ,00 лева Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

23 ВАРИАНТИ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА ФИНАНСОВА ПОМОЩ
Вариант 1 - авансово плащане, междинни плащания и окончателно плащане; Вариант 2 - само междинни плащания и окончателно плащане; Вариант 3 - само окончателно плащане. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

24 ВАРИАНТИ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНАТА ФИНАНСОВА ПОМОЩ
авансово плащане – до 20% от размера на помощта; междинно плащане – междинен технически и финансов отчет при реално изпълнени действия с материален резултат и съответни извършени и платени разходи. За да получи исканата сума, бенефициентът трябва да представи доказателствени документи, които удостоверяват изпълнението на отчитаните дейностите/действията и изразходването на средствата. Документите се проверяват, разходите се верифицират и на бенефициента се изплаща тази част от изразходваните средства, която отговаря на процента на безвъзмездната финансова помощ, посочен в договора; Общият размер на аванса и междинните плащания не може да надхвърля 80% от стойността на безвъзмездната финансова помощ. окончателно плащане - финален технически и финансов отчет. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

25 НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПЛАЩАНИЯ
Авансово плащане (до 20% от помощта) Искане за плащане Банкова гаранция на стойност изисквания аванс Финансова идентификационна форма Междинни плащания Одобрен технически и финансов отчет Копия на разходооправдателни документи Важно: Общият размер на аванса и междинните плащания не може да надхвърля 80% от стойността на безвъзмездната финансова помощ. Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”

26 Благодаря за вниманието!
Европейски фонд за регионално развитие ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ Инвестираме във вашето бъдеще Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”


Изтегли ppt "Подкрепа за създаване на технологични паркове"

Сходни презентации


Реклама от Google