Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Представяне на основните моменти от Стратегията за развитие на българската култура 2019 – 2029 г. и призив за нейното обсъждане XXІX Национална конференция.

Сходни презентации


Презентация по темата: "Представяне на основните моменти от Стратегията за развитие на българската култура 2019 – 2029 г. и призив за нейното обсъждане XXІX Национална конференция."— Препис на презентация:

1 Представяне на основните моменти от Стратегията за развитие на българската култура 2019 – 2029 г. и призив за нейното обсъждане XXІX Национална конференция на ББИА "Библиотеките – ключ към миналото – портал към бъдещето" 6 - 7 юни 2019 г., София Анета Дончева СУ „Св. Климент Охридски“, Философски факултет, Катедра «Библиотекознание, научна информация и културна политика»

2 Национална стратегия за развитие на културата. Проект 30. 11
Национална стратегия за развитие на културата. Проект Сектор „Литература. Книжовно културно наследство. Библиотеки. Четене. Книгоиздаване” Стратегически цели и приоритети: съхраняване на книжовното културно наследство; изграждане на устойчива инфраструктура на библиотеките, книгоиздаването и книгоразпространението; дигитализация на съдържанието; подкрепа за българските писатели и преводачи; ефективно управление на авторските права; развитие на научния и културен обмен.

3 Обществени библиотеки - напредък
много нововъведения, нови компетенции много инициативи (конференции, семинари, дискусии, обучения, публикации), свързани с новата роля на обществената библиотека

4 Обществени библиотеки-напредък
2013 г. проект за Национална стратегия и Програма за опазване и достъп до книжовното културно наследство Програма „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“ с финансиране от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“

5 Обществени библиотеки-напредък
Проекти на ББИА „Напредък и устойчиво развитие на библиотечния сектор в България” и „Българските библиотеки в 21 век”, подкрепени от Фондация „Америка за България” Национални кампании „Национална библиотечна седмица“, „Достойно бъдеще за нашите библиотеки!“

6 Обществени библиотеки-напредък
Увеличение броя на дигиталните ресурси в българските библиотеки Национални кампании на ББИА и Асоциацията на българската книга (АБК) като „ Маратон на четенето“ и „Походът на книгите“ „Авторско право и библиотеките“. ЕБЛИДА представи съвместната Софийска декларация

7 Защо ни е нужна стратегия?
библиотеките и библиотечния сектор като цяло не разполагат с достатъчно количество финансови ресурси и това е състояние от години наред чрез една национална стратегия за развитие на културата, обществените библиотеки ще влязат трайно и в други стратегически и програмни документи на държавата

8 Проект на Стратегия за развитие на българската култура 2019-2029 г.
Проект на Стратегия за развитие на българската култура г. Област „Книга, четене, библиотеки“

9 Анализ на състоянието обществените библиотеки- движеща сила в образованието, културата и информацията; мисията на библиотеките- грамотност, информация, образование, култура и гражданско участие; промени, свързани с използване на съвремените IT технологии и информационната среда; цифровизацията набира скорост, нараства обемът на дигитално създадените документи, както и на дигитализираните такива; нараства необходимостта от информация в помощ на образованието и обучението; библиотечната мрежа не е реформирана.

10 Анализ на състоянието акцент върху новата роля- център на местната общност за информация, знания, творчество и социално включване, в пространство за учене, култура и социална комуникация; въздействие на Закона за обществените библиотеки,2009; анализ на услугите; неумели опити да се представят новите насоки и роли на обществената библиотека; формално се анализира състоянието на библиотечните фондове; констатации относно дигитализацията на библиотечните документи; характеризира се мрежата и начините на събиране на данни за резултатите от библиотечната дейност.

11 Основен приоритет Утвърждаването на ролята на обществените библиотеки и превръщането им в център на местната общност за информация, знания, творчество и социално включване, в пространство за учене, култура и социална комуникация.

12 Стратегически приоритети
Подприоритет: Реформиране и изграждане на устойчива инфраструктура на обществените библиотеки със следните стратегически цели : 1. Осигуряване на равноправен достъп до библиотечни услуги за всички граждани чрез оптимизиране на териториалната мрежа на обществените библиотеки. 2. Превръщане на библиотеката от място за книги в място за хора чрез създаване на гъвкави физически пространства и съчетаване на физическата и виртуалната библиотека. 3. Библиотеката – неразделна част от местната общност и общината. Развитие на работната сила и иновациите. Библиотеката работи за реализиране на приоритетите на общината и активно участва във всички начинания на общината. 4. Сътрудничество между обществените библиотеки. Създаване на силни национални, регионални и местни партньорства. 5. Изграждане на интегрирана библиотечно-библиографска мрежа на обществените библиотеки. 6. Изграждане на териториални библиотечни системи на регионален принцип със съответните хоризонтални и вертикални връзки; 7. Мултиплициране на трудоемките процеси по създаване на електронни каталози и бази данни в библиотеките с по-малък персонал; 8. Осигуряване на съвременно технологично оборудване и обзавеждане за потребителите и служителите.

13 Стратегически приоритети
Подприоритет: Обществените библиотеки – центрове за предоставяне на висококачествени услуги и програми за гражданите със следните стратегически цели: 1. Насърчаване на четенето и формиране на навици за четене и култура на четенето посредством предоставяне на достъп на гражданите от ранните години до зряла възраст до разнообразни издания в печатен и електронен формат, бази данни и разнообразни източници на информация; 2. Обучения за придобиване на нов вид грамотност /информационна, медийна, културна/, както и основни компетентности, необходими на гражданите в 21 век. 3. Библиотеката и електронното включване на гражданите. 4. Библиотеката в полза на социалното включване на уязвими групи и хора в неравностойно положение. 5. Библиотеката насърчава икономическата активност на гражданите. 6. Насърчаване на културата и творчеството 7. Библиотеката съхранява, опазва и популяризира книжовното културно наследство

14 Основни бележки Анализът на състоянието : твърде общ и декларативен;
не са ясно откроени основните проблемни области; няма конкретика за българските обществени библиотеки. направеният анализ и разписаните приоритети като че ли повече са подходящи за теоретична, изследователска разработка, а не за стратегически документ;

15 Основни бележки няма дълбочина, няма конкретика, изказани са даже становища, които взаимно се изключват; доста ограничено и елементарно са разкрити връзките в рамките на сектора „Книга, четене, библиотеки“; най-важното е че не са разработени добре финансовите механизми; това е само един декларативен документ.

16 Заключение И този проект за Стратегия за развитието на културата в България, повече ще ни отдалечи, отколкото приближи към желаната реалност-да имаме визия и работеща национална стратегия за култура в страната.

17 Ние отново сме в очакване да цъфнат налъмите
Ненаучно заключение Ние отново сме в очакване да цъфнат налъмите

18 Благодаря за вниманието!
АНЕТА ДОНЧЕВА Благодаря за вниманието!


Изтегли ppt "Представяне на основните моменти от Стратегията за развитие на българската култура 2019 – 2029 г. и призив за нейното обсъждане XXІX Национална конференция."

Сходни презентации


Реклама от Google