Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ТУРОПЕРАТОРСКА, АГЕНТСКА И ТУРИСТИЧЕСКА ТРАНСПОРТНА ДЕЙНОСТ

Сходни презентации


Презентация по темата: "ТУРОПЕРАТОРСКА, АГЕНТСКА И ТУРИСТИЧЕСКА ТРАНСПОРТНА ДЕЙНОСТ"— Препис на презентация:

1 ТУРОПЕРАТОРСКА, АГЕНТСКА И ТУРИСТИЧЕСКА ТРАНСПОРТНА ДЕЙНОСТ
доц. д-р Златина Караджова

2 2. 4. Туристическа информация: същност, необходимост, източници
2.4. Туристическа информация: същност, необходимост, източници. Туристически информационни центрове По форма туристическата информация е достъпна и безвъзмездна посредническа услуга, представена чрез точни и ясни изразни средства. Съдържа нови и полезни сведения, базирани на достоверни и актуални данни. Обикновено предхожда по време потреблението на другите услуги и със съдържанието си ги обслужва. Информационната система се състои от различни канали, чрез които хората комуникират помежду си. Туристическата информационна система (ТИС) е специфичен тип информационна система. Тя е изградена от всички информационни канали, използвани за промоция на населеното място като туристическа атракция.

3 Oсновни характеристики на туристическите информационни системи:
Всеки канал в системата има свои функции. Туристите ползват различни канали, за да получат различни видове информация. Всички информационни канали, използвани в системата, са свързани помежду си. Всички канали в системата са взаимнозависими. Съществуват и три причини за управление на ТИС: Необходимост е туристите да получат организирана информация, която е лесна за достъп и за вземане на решения за пътуване. Информацията следва да бъде ясна, сбита и последователна. Чрез управление на информационната система се контролира каква информация получават туристите и чрез кои канали. ТИС има важна роля в развитието на туристическите дестинации.

4 Туристическите информационни центрове (ТИЦ) се създават с цел информационно обслужване на туристите, реклама и популяризиране на туризма на съответната територия. Като един от основните канали на туристическа информация тези центрове съдействат за рекламиране и популяризиране на дадена туристическа дестинация, както и за утвърждаване на нейния имидж на световния туристически пазар. Те имат главно информационна функция в системата на туристическата дестинация. Целите на ТИЦ са: Да предоставят висококачествена информация, която да обслужва и да помага на туристите; Да извършват промоция на региона като дестинация за свободното време; Да отговорят на потребностите на туристите чрез предлагане на подробна информация за локацията; Да отговорят на изискванията на туристите чрез предлагане на задълбочена информация за региона

5 Функции на Туристическите информационни центрове:
Oбменя информация на различни нива – туристи, община, местен бизнес, национални рекламни кампании и др.; Осъществява маркетингова и рекламна дейност на регионалния и националния тур. продукт; Повишава броя на посетителите в различни региони, продължителността на престоя им и планираните разходи; Създава идеи и разработва проекти за локалното развитие на туризма; Предоставя консултации и обучение; Оперира като част от туристическия продукт в региона и страната; Подготвя информационна база данни за туристическите ресурси в региона;

6 Анализира информацията и извършва маркетингови проучвания на туристическите пазари;
Подготвя, публикува и разпространява информационни материали за туристическия потенциал на региона; Установява регионални и международни връзки; Организира и участва във форуми, свързани с развитието на туризма и свободното време; Извършва системен мониторинг за качеството на туристическия продукт; Подпомага туристическите предприятия в развитието и реализацията на туристическия продукт; Подготвя рекламни материали; Разработва програми за развитие на алтернативни видове туризъм в региона; Извършва проверки на туристическите обекти, съгласно Закона за туризма в Република България.

7 2.5. Видове клиенти в туристическите офиси и особености при обслужването им
В съвременната световна туристическа индустрия участват потребители от над 200 нации и народности. Всички те се различават по национален произход, религия, пол, възраст, професия, социално-икономически статус, нрави, традиции, обичаи, навици, възпитание, поведение, ценностна система. Всеки турист е първо човек и като такъв той се характеризира с определен темперамент. Темпераментът е съвкупността от устойчиви индивидуални психични свойства, определящи динамиката на психическата дейност на човека и оставащи относително постоянни при различни мотиви, съдържание и цели на дейността. Той определя начина на реагиране на личността. Проявява се чрез скоростта и силата на реагиране и се обуславя от типа на нервната система.

8 Психологическата характеристика на типовете темперамент се определя от следните основни параметри:
Сензитивност- за нея се съди по най-малката сила на външните въздействия, необходима за предизвикването на психичna реакция у човека. Става дума както за най -малката сила на дразнителя, необходима за възникване на усещане, така и за най-малката степен на незадоволеност на потребността, която причинява психична реакция. Реактивност - за нея се съди по това в каква степен индивидa реагира емоционално на външните или вътрешните въздействия с една и съща сила. Активност- определя се от това колко дейно индивидът въздейства на околната среда и преодолява външните и вътрешните препятствия при осъществяването на своите цели.

9  Съотношение реактивност /активност - за него се съди по скоростта на протичане на психичните реакции и процеси. Темп на реакциите - става дума за това кое е доминантно за поведението на индивида – случайните вътрешни или външни обстоятелства или целите, намеренията и стремежите. Пластичност и ригидност - определят до каква степен индивидът лесно и гъвкаво се приспособява към изменящите се външни въздействия, респективно в каква степен инертно е поведението му.

10 Четирите класически темпераментови типа:
За сангвиника са характерни: твърде висока нервно-психическа активност, богатство на мимически жестове, бързи движения и речеви реакции, висока енергичност, работоспособност и издръжливост при интересна работа, адаптация към изменящите се условия в живота, бързо влизане в контакт с нови хора, бързо съсредоточаване на вниманието към нова работа, остроумие. Холерикът се характеризира с високо равнище на нервно - психическата активност, на енергичността на движенията, на импулсивността и изразеността на емоциите, страстно се увлича и изпълнява дейността си с голям прилив на сили, упоритост, целенасоченост, раздразнителен, несдържан, избухлив, общува с много хора. Флегматикът се характеризира с добро равнище на активност, бавност и спокойствие в действията, лека активност в трудни условия на живот, строго спазване на реда в работата си, умереност в отношението с хората. За меланхолика са характерни съвсем ниско равнище на нервно-психическа активност, съдържателност на речта, емоционална реактивност, голяма тактичност, добър работник.

11 Томас Сорн - преподавател в университета Баркли в Калифорния по приложна психология, разделя типовете клиенти по няколко начина: Детето Малко хора, особено клиенти са наивни, доверчиви и отворени като дете и ще повярват на всичко, което им се каже. Те са много лековерни и са на практика основната клиентела на амбулантните търговци, които им продават разнообразни стоки на много по- висока от обичайната стойност. Познават се по искрения смях с отворена уста, по интереса с който слушат събеседника си и попиват всяко нещо, казано от него. Туристи от такъв тип обикновено са много млади или много възрастни хора, пътували изключително малко и незапознати с основните правила в туризма. 

12 Съдията Съдията е подозрителен към всички и всичко и вярва, че хората по принцип са егоисти. Той никога не вярва на това, което му се казва. Всичко което се предлага на подобен тип клиент се подлага на съмнение и критика. Такива клиенти „съдят” по свои собствени стандарти, различни от общоприетите. Съдията казва в очите какво мисли и предпочита да говори пред това да слуша. Към турист от този тип е добре да се говори с равен глас, да му се поднесе вярна, точна и актуална информация за продукта и да се наблегне на факта, че неговото мнение е важно и ще бъде взето под внимание. Преговарящият Преговарящият обича да уязвява, независимо каква сделка му се предлага и доколко изгодна е тя. Те се мъчат да получат колкото се може повече и продължават да изискват докато не разберат, че просто няма накъде повече. Добрият преговарящ задава много въпроси и слуша внимателно какво му се обяснява преди да дойде момента за договаряне на цената. Събеседниците му остават изненадани от факта колко добре са били разбрани и често биват принудени да направят отстъпки, за които не са помислили преди разговора с такъв тип турист.

13 Търсачът на изгода Този тип е близък до горния, но лесно се подмамва от стойността, като тя е определяща за него. За разлика от преговарящия обаче, лесно се поддава на импулсивни решения, ако цената е добра. С подобни хора най-лесно се комуникира и се постигат положителни резултати, ако подробно им се разясни тяхната изгода от сделката. Тук вълшебните думи са промоция, изгода, добра сделка, ниска цена! Лесно се убеждават с цифри и електронен калкулатор. Нашите туристи, особено по Черноморието, притежават голяма доза от този профил.

14 Възрастният Профилът на този тип е ясен. Те знаят точно от какво се нуждаят и не искат да играят игри. Дайте им добро предложение и сте готови! Могат да започнат подхода на преговарящия, но лесно им омръзва, защото имат определени цели, които искат да постигнат и преследват съвсем ясно. С тези туристи трябва да се действа внимателно. Те познават повечето техники и не е лесно да им се прилагат. Туристи с такъв профил пък не се впечатляват от промоции. Те знаят точно какво искат, обикновено са пътували много и имат богата обща култура. Импулса на покупка е чужд за тях. Разпознават се сравнително лесно по това, че си записват внимателно всичко, питат малко, но точно в целта, отегчават се от дълги срещи и прекомерни обяснения. Държат се строго и делово, обичат ясни статистики и разчитат на солидни аргументи.

15 От гледна точка на пазарната сегментация туристите от различните континенти показват следните характерни черти: Европа - Създава съвременния туризъм. Самочувствие на демократично и динамично развиващи се страни и народи. Като националност притежават самомнение на велики държави. Предпочитанията на европейците са към морския, планинския, селския, балнеоложкия, спа, еко и деловия туризъм. Основните мотиви за предприемане на пътуванията са отдих и активна почивка. Северна Америка - Представителите на тези нации са сериозни хора с предпочитания към ваканционния и културно-познавателния туризъм. Развито е национално чувство на велики хора и предприемчиви нации. Основните мотиви за предприемане на пътуване са рекреацията и развлеченията. Южна Америка - Типичните южноамериканци са весели и темпераментни хора. Предпочитат развлеченията, религиозния и културно - познавателния туризъм. Основните мотиви за туризъм са разнообразието и атракциите. Азия - Азиатците са изключително дисциплинирани, скромни, културни и любознателни хора. Интересуват се от екзотика, култура, история. Характерно за тях е, че снимат всеки интересен момент и артефакт. Африка и Австралия са континенти, които изпращат най-малък брой туристи у нас, така че тук е ролята на туроператорите да активизират туристопотоците от страните, находящи се в тях.

16 В заключение, ако трябва да се обобщи профила на туристите от основните за България емитивни пазари, може да се каже, че: Туристите от Руската федерация са представители на средната класа, бързо набираща социално самочувствие и значение. Основното, което ги привлича у нас е мекия и топъл климат, морето, природата, националната кухня, качествения алкохол и ниските цени. Изискват добро обслужване, търсят искреност и вежливост. В последните години са основни купувачи на недвижими имоти в големите планински и черноморски курорти, като една част от тях се използват сезонно, но много голяма част от тях биват обитавани целогодишно. Англо-говорящите туристи търсят тихи хотели с добра локация, учтиво отношение от страна на персонала и добри грижи за децата си. Отнасят се подозрително към прекалената любезност, не се оплакват без причина, но ако не се вземе под внимание отправена от тях рекламация и не се реагира бързо, завръщайки се у дома предприемат съответните действия по обезщетяването им. Младите туристи са весели, шумни, обичащи развлеченията и алкохола и са основен контингент на Южното Черноморие. Германците като цяло предпочитат три и четири звездни хотели, в тесен контакт с природата и с перфектна хигиена. Небрежното отношение от страна на персонала и непредоставена, но описана в рекламната брошура/каталог услуга е повод за отправяне на рекламации и парично обезщетение. Характерно за немските туристи е високата пространствена концентрация на туристопотока. За разлика от руско- и англо-говорящите туристи не инвестират в покупка на т. нар. „втори дом” или „ваканционен имот” и предпочитат престой в хотел, а не наемане нa self – catering apartment /апартамент на самообслужване/ в придобилите популярност апарт-хотели.


Изтегли ppt "ТУРОПЕРАТОРСКА, АГЕНТСКА И ТУРИСТИЧЕСКА ТРАНСПОРТНА ДЕЙНОСТ"

Сходни презентации


Реклама от Google