Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

2019 година – промени в работата

Сходни презентации


Презентация по темата: "2019 година – промени в работата"— Препис на презентация:

1 2019 година – промени в работата
Д-р Виктория Чобанова

2 ПРОМЕНИ В НАЧИНА НА РАБОТА 2019
ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ Повишена цена Едномоментни – отпада вторичния ПП Задължителна работа по рисковите групи Задължително вписване на кодовете на рисковете в придружаващите диагнози на АЛ или в поле Терапия Задължително документиране на препоръките за намаляване на риска Жени от 30 до 40 години – ежегодна консултация с АГ до 2 отрицателни цитонамазки, след което – на 3 години (направление тип 1)

3 РИСКОВИ ГРУПИ - ЗАТЛЪСТЯВАНЕ
МКБ код Z71.3 Изисквания на НЗОК - да е вписан в АЛ - Информиране на пациента за рисковете за развитие на заболяване. Препоръки за начина на живот – хранене, диетичен режим, двигателна активност, преустановяване на вредни навици.

4 РИСКОВИ ГРУПИ - ТЮТЮНОПУШЕНЕ
МКБ код Z71.6 Изисквания на НЗОК - да е вписан в АЛ - Информиране на пациента за рисковете за развитие на заболяване. Съвети за отказване от тютюнопушенето, включване в налични програми за отказване при желание на пациента.

5 РИСКОВИ ГРУПИ - ССЗ МКБ код Z13.6 – за лица от 40 до 65 годишна възраст без ССЗ, ХБН, МСБ – 5 и повече по SCORE Изисквания на НЗОК - да е вписан в АЛ - Информиране на пациента за рисковите фактори за развитие на заболяване. - Обучение за самонаблюдение и контрол на теглото, кръвното налягане, сърдечната честота и други. - Препоръки за начина на живот – хранене, двигателна активност, преустановяване на вредни навици, намаляване на нервно-психическото напрежение. - Преценка на необходимостта от консултация с кардиолог и допълнителни МДИ. НЯМА задължителна консултация с кардиолог (по наша преценка направление тип 7)

6 РИСКОВИ ГРУПИ - ДИАБЕТ МКБ код Z13.1 – за лица с FINDRISK 12 и повече точки Изисквания на НЗОК - да е вписан в АЛ - Информиране на пациента за рисковите фактори за развитие на заболяване. - Обучение за самонаблюдение и контрол на теглото, кръвното налягане и други. - Препоръки за начина на живот – хранене, двигателна активност, преустановяване на вредни навици, намаляване на нервно-психическото напрежение. Преценка на необходимостта от консултация с ендокринолог и допълнителни МДИ При FINDRISK над 12 т – задължително изследване на кръвна захар. При FINDRISK над 20 т – задължително ХбА1с. При стойности между 5.5 и 6.5 % - задължителна консултация с 05 (направление тип 7).

7 РИСКОВИ ГРУПИ – Ка НА МШ МКБ код Z12.4 Изисквания на НЗОК
- да е вписан в АЛ - Информиране на пациента за рисковите фактори за развитие на заболяване. - Обучение за самонаблюдение. - Препоръки за начина на живот – хранителни навици, сексуално поведение, преустановяване на вредни навици. Преценка на необходимостта от консултация с АГ и допълнителни МДИ. Задължителна консултация с АГ (направление тип 7) при цитонамазка ПАП 3В и 4

8 РИСКОВИ ГРУПИ – Ка НА МЖ МКБ код Z12.3 Изисквания на НЗОК
- да е вписан в АЛ - Информиране на пациента за рисковите фактори за развитие на заболяване. - Обучение за самоизследване на МЖ. - Препоръки за начина на живот и преустановяване на съществуващи рискови фактори Преценка на необходимостта от консултация с АГ или хирург (направление тип 7) и допълнителни МДИ.

9 РИСКОВИ ГРУПИ – Ка НА ДЧ МКБ код Z12.1 Изисквания на НЗОК
- да е вписан в АЛ - Информиране на пациента за рисковите фактори за развитие на заболяване. - Обучение за самонаблюдение. - Препоръки за начина на живот – хранене, диетичен режим, двигателна активност, преустановяване на вредни навици Преценка на необходимостта от консултация с ГЕ (направление тип 7) и допълнителни МДИ.

10 РИСКОВИ ГРУПИ – Ка НА ПРОСТАТА
МКБ код Z12.5 Изисквания на НЗОК - да е вписан в АЛ - Информиране на пациента за рисковите фактори за развитие на заболяване. - Обучение за самонаблюдение. - Препоръки за начина на живот – хранене, диетичен режим, двигателна активност, преустановяване на вредни навици Преценка на необходимостта от консултация с уролог (направление тип 7) и допълнителни МДИ.

11 РИСКОВИ ГРУПИ – Ка НА ПРОСТАТА
При стойност на PSA до 4.0 ng/ml изследването се извършва веднъж на 2 години. При стойности от 4 – 9 ng/ml по преценка на ОПЛ може да се осъществи консултация с уролог. При стойност на PSA > 10.0 ng/ml при мъже над 40 г. – задължителна консултация с уролог.

12 Шаблони за АЛ На сайта на СОЛСО


Изтегли ppt "2019 година – промени в работата"

Сходни презентации


Реклама от Google