Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

МЕТОДОЛОГИЯ НА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПОЖАРИ В ПРИРОДАТА

Сходни презентации


Презентация по темата: "МЕТОДОЛОГИЯ НА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПОЖАРИ В ПРИРОДАТА"— Препис на презентация:

1 МЕТОДОЛОГИЯ НА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПОЖАРИ В ПРИРОДАТА

2 Въведение Методология:
Набор от стандартизирани методи, процедури и практики, които са разгледани от представители между служителите и са получили общото одобрение на професията.

3 Въведение С цел осигуряване условия за провеждането на компетентно разследване, разследващите пожарите следва да се придържат към тези стандартни процедури в областта на процеса на разследване, документация и научно тестване.

4 Въведение Прилагането на систематичен подход при всяко разследване, което повеждаме ще спомогне за осигуряването на сравнимост, компетентност и професионализъм на постигнатите резултати. Методологията, която ще разгледаме е прегледана в професионалните сходни организации, отговаря или надхвърля стандартите на NFPA 921 и представлява настоящата препоръчителна практика за разследване на пожари в природата.

5 Методология на Разследване на NFPA 921
Изисква прилагането на научен подход посредством пет основни стъпки, от началото до заключителния анализ. Поемане н ангажимента. Подготовка за повеждане на разследването. Провеждане на разследването. Събиране и съхранение на доказателствен материал. Анализ на инцидента.

6 *Методология на Разследване на Природни Пожари
Процесът на определяне на произхода и причината несъмнено е най-важният аспект на цялото разследване. Посредством използване на следователски подходи при всяко местопроизшествие на пожар, разследващият може да се увери, че няма пренебрегнати доказателства или пропуснати важни стъпки.

7 Методология на Разследване на Пожари
Първопричина и основна цел на разследването е идентифицирането на източника на възпламеняване, първо възпламенения материал, факторите за възпламеняване и отговорното лице. Решенията във връзка с гражданската и криминална отговорност ще бъдат базирани на резултатите от това разследване.

8 Методология на Разследване на Пожари
Методология на определяне огнището и първопричината Действия, предприети преди пожара. Действия, предприети на път към пожара. Действия, предприети при пристигане. Определяне на огнището. Установяване на причината. (източник на възпламеняване + фактори за възпламеняване.) Документиране на разследването

9 Действия, предприети преди пожара
Изследване на всяка от следните задачи, което може да бъде извършено в хода на общата подготовка преди разследването. Познания за местния район. Локални индикатори за начина на протичане на пожара. Допълнителен опит. Обучение на пожарните бригади. Получаване на повикване.

10 Познанията за местния район могат да включват пътна инфраструктура, хора, начини на използване и история на възникнали пожари в миналото.

11 Познаването на поведението на огъня в местната среда и индикаторите за начина на горене е от голяма полза.

12 Източниците на допълнителен опит могат да включват служители на ФБР, електроинженери, металурзи, K-9 екипи за спешно проследяване и др.

13 Обучението на пожарните бригади при развиване на умения да наблюдават, определят основното огнище и откриват доказателства може да помогне за разрешаването на много от случаите на пожар.

14 значително могат да променят нещата във ваша полза.
Посредством простото действие на предпазване на района на огнището при тяхното пристигане, те значително могат да променят нещата във ваша полза.

15 При получаване на повикването е добре всички да разбират своята роля и отговорност.

16 Освен това диспечерите обикновено разполагат ценна информация, включително RPs, данни за пожарния персонал, хронология и др.

17 Действия на път към мястото на пожара
На път към мястото на пожара участниците в разследването следва да обърнат внимание на следните въпроси: Бележки от местопроизшествието. Докладващи за инцидента. Описание на превозните средства/лица в или напускащи района. Физически доказателства. Външен вид на пушечния стълб. План за разследване.

18 Представляват основата за доклади.
Започнете да водите бележки за произшествието незабавно. Записвайте всяка свързана информация. Представляват основата за доклади.

19 В случай, че не разполагате с данните на докладвалото за инцидента лице в момента, опитайте се да ги получите при първа възможност. Докладвалото лице често разполага с информация за причината и вероятно всъщност носи отговорност за възникването на пожара.

20 Наблюдението на лица и превозни средства по пътя към и на местопроизшествието е важно.

21 Пушечен стълб: цвят, размер, посока.

22 Промени в пушечния стълб могат да ни помогнат да стесним зоната на огнище на пожара.

23 Бъдете нащрек за врати, следи от гуми или други доказателства.
Бъдете нащрек за врати, следи от гуми или други доказателства.

24 Започнете предварително планиране на това какво трябва да се постигне в процеса на разследването.

25 Пристигане на местопроизшествието
Проверете предварителните стъпки, които участниците в разследването следва да предприемат при пристигане на местопроизшествието. Предпазване на огнището на пожара. Бележки от наблюдения относно метеорологичните условия. Откриване/интервюиране на свидетели. Откриване и съхранение на доказателства. Оценка на необходимостта от допълнителни ресурси.

26 Предпазването на огнището на пожара е от
ORIGIN ОГНИЩЕ Предпазването на огнището на пожара е от ключово значение!

27 При първа възможност проверете времето на
местопроизшествието. Взаимодействайте си с RAWS.

28 Открийте и интервюирайте цивилни свидетели.

29 Интервюирайте служители на пожарната отбрана.

30 Първият екип на пожарна отбрана може да даде информация за размера, посоката на разпространение,времето, доказателствата, свидетелите.

31 Определете стратегия за потушаване на огъня.

32 Наблюдателите също могат да разполагат с
ценна информация.

33 Летателни средства, включително безмоторни, хеликоптери и селскостопански самолети могат да разполагат с информация, включително снимки, направени през по-ранните етапи на пожара.

34 Открийте и обезопасете всички възможни доказателства.

35 Преценете необходимостта от
допълнителни ресурси.

36 Определяне на огнището и причината
Методология за определяне на огнището/причината: Идентифициране на общия район на огнището. Провеждане на търсене на огнището. Методи на търсене Техники на търсене. Идентифициране на специфичната зона на огнището. Идентифициране на самото огнище.

37 Специфична зона на огнището
Общ район на огнище Специфична зона на огнището X Място на гнище

38 Определяне на огнището и причината
Общ район на огнището: Макро-характеристики. Показания на свидетели. Поведение на огъня. Може да варира от ½ акър до 20x20 фута, в зависимост от обстоятелствата.

39 Определяне на огнището и причината
Специфична зона на огнище: Опожарения участък, който включва онази част от пожара, в която посоката на пожара се влияе от вятъра, горивния материал или наклон. В миналото тази зона се нарича “зона на объркването”. Не трябва да бъде по-малка от около 5’x 5’, и може да бъде значително по-голяма, в зависимост от индикаторите и други фактори.

40 Определяне на огнището и причината
Място на огнището: Точното местонахождение на източника на възпламеняване при неговото влизане в контакт с първия възпламенен материал, при който се получава трайно горене. Това е най-вероятното място, където се намира действителния източник на възпламеняване.

41 Метод на търсене Обхождане на външния периметър.
Проверка на начина на горене. Физически доказателства, имащи отношение.

42 Поне два пъти обходете периметъра от противоположните посоки.
Изследвайте не изгорели горивни материали, както и изгорялата площ.

43 Изследвайте особеностите на макро-средата и
Общото разрастване на огъня.

44 Търсете физически доказателства както в, така и извън зоната на изгаряния.

45 Възможно ли е на този етап да си изградим хипотеза относно
НЕ! Възможно ли е на този етап да си изградим хипотеза относно причината за пожара?

46 Груба грешка е да се теоретизира
Преди получаване на информацията. Погрешно хората започват да изопачават фактите с цел нагаждането им към теориите, вместо на теориите към фактите. Шерлок Холмс към д-р Уотсън Скандал в Бохемия

47 Метод на търсене Навлизане в изгорелия участък.
Видове методи на търсене. Индикатори. Документиране на индикаторите.

48 Навлезте в изгорелия участък от разрастващата се (фронталната) страна
Навлезте в изгорелия участък от разрастващата се (фронталната) страна. Претърсете общия район на огнището от единия фланг до другия, като отбелязвате индикаторите върху диаграма на разпространението на пожара и маркирате земята с ясно забележима маркировка.

49 > > < < > < > < < > > < < >
< < > > > < < > Специфично огнище > < V V V

50 Обърнете внимание на характеристиките и индикаторите на макро-средата.
индикаторите на макро-средата.

51 Използвайте видими обозначения с флагчета за маркиране на индикаторите
Използвайте видими обозначения с флагчета за маркиране на индикаторите. Червено за прогресиране, жълто за фланговете, синьо за отстъпване. С бяло отбелязвайте доказателствата.

52 Продължете през зоната на разпространение на пожара
до достигане на специфичната зона на огнището.

53 Идентифициране на мястото на огнището
Обходете периметъра. Разграничете. Визуално търсене (увеличение). Търсене с магнит. Премахване на остатъците от пожара. Подробно търсене при необходимост.

54 Обходете два пъти периметъра, като
продължавате да четете и документирате индикаторите.

55 Разграничете зоната на сектори като започвате от края на разпространение на пожара. Използвайте колчета и цветна връв на разстояние инча.

56 В случай, че зоната, която трябва да покриете е голяма, ориентирайте секторите към огнището (обикновено не се препоръчва).

57 Визуално претърсване на отделената част.
Първоначално с просто око, а след това с увеличител. Лупа или увеличително стъкло. Фокусирайте образа с помощта на линия.

58 Махнете горния слой от пепел от пожара при необходимост като леко го изчеткате или аспирирате.

59 Използвайте зъбна сонда, духалка
сламка или дъха си.

60 Използвайте магнит за откриване на метални предмети
Използвайте магнит за откриване на метални предмети. Махнете праха от повърхността. Проверявайте на малки интервали. U

61 Извършете последваща проверка с метален детектор, тъй като частици от черни метали могат да бъдат вероятен източник на възпламеняване.

62 В някои случаи пепелта може да бъде пресята за откриване на предмети, които иначе биха били пропуснати.

63 Запомнете, че трябва да работите търпеливо и методично.

64 Документиране на разследването на пожара
Докладът трябва да бъде достатъчно подробен, за да съхрани и възстанови използваната от вас методология на разследване.

65 Минимална необходима документация
Пълен подробен доклад. Снимки на индикаторите за намина на горене. Карти и диаграми. Свидетелски показания. Обновени записки за времето. Доклади от експертизи (ако е приложимо)

66 Минимална необходима документация
Приложения към доклада Докладът следва да бъде придружен от съответните приложения. Копие от индивидуалния доклад за пожара. Записки за метеорологичните условия. Карта на местоположението, показваща мястото на огнището. Диаграма на местопроизшествието. Снимков материал. Свидетелски показания.

67 Минимална необходима документация
Съдържание на доклада Подробният доклад следва да представя информация за: Стъпките на разследване. Индикатори за начина на горене. Физически доказателства. Факти от свидетелски показания и други източници. По какъв начин са изключени други основателни причини.

68 Методология на документиране
Документацията съдържа следните няколко основни елемента: Снимки Диаграми Филми Текст Измерители

69 Методология на документиране
Всички тези елементи трябва да бъдат обвързани заедно, за да дадат на четеца ясна представа за разследването. Препоръчаната практика е да се свържат снимките и филмите с диаграмата на местопроизшествието посредством последователна номерация и мерки, към които впоследствие да се реферира в текстовия доклад.

70 Методология на документиране
Диаграмата следва да показва всички свързани места. Измерванията, извършени по метода на пресичането на ъглите, с азимут или допирателна дъга. Отбележете разпространението на пожара посредством използване на легенда от цветове, съответстваща на флаговете. Окончателната диаграма трябва да бъде изготвена точно в съответния мащаб. Обозначете доказателствата и местата на снимане последователно. (NFPA 921) Снимки Доказателства 5 1 E 1

71 Методология на документиране
Метод на пресичане под прав ъгъл Това е предпочитаният метод, тъй като най-лесно може да се приспособи към мястото на произшествието спрямо околната среда. Маркирайте реферираните места на земята с постоянна маркировка (колчета/поставка за компас, GPS) Ориентирайте всички измервания по компаса. Най-добре е да се използват основи N/S (север-юг) и E/W (изток-запад). Измерете във футове/инчове. Използвайте метален метър. Работете независимо от условията.

72 Пресичане под прав ъгъл
N Измерван обект E 24’ 2” N W 18’ 4” E/24’ 2” N RP 18’ 4” E S

73 Методология на документиране
Азимутен метод Този метод е полезен при измервания на кратко разстояние на място, в което липсват много препятствия. Обозначете референтните точки върху земята с постоянна маркировка (колчета/поставка за компас, GPS) Уверете се, че компасът е нагласен с приемливо отклонение. Измервайте във футове/инчове. Възможно е да бъде трудно при стръмни терени и при тежки храсти или дървета.

74 Азимут N Измерван обект E W 48’ 36 градуса RP S

75 Методология на документиране
Метод на пресечните дъги. Обозначете референтните точки върху земята с постоянна маркировка (колчета/поставка за компас, GPS) Измервайте във футове/инчове. Възможно е да бъде трудно при стръмни терени и при тежки храсти или дървета.

76 Пресечни дъги N Измерван обект 28’ 4” 42’ 6” E W RP RP S

77

78 Диаграма на мястото на пожара
4/1 8/1 4/1 3/1 9/1 5/1 7/1 13/1 10/1 11/1 20/1 15/1 12/1 14/1 19/1 18/1 1/1 21/1 16/1 2/1 17/1 6/1

79 Фото филм 11/1 Цялостна представа за огнището на пожара е в посока NE. Пожарът се разраства от центъра към горния десен ъгъл 13/1 Запазване на фини горивни материали. 34’E/25’8”N. Пожарът се разраства от долу нагоре   17/1 Белег върху скала 21’1”E/12’1”N. Пожарът се разраства от центъра към долния ляв към горния десен ъгъл    111/1 Сажди върху скали. 12’4”E/3’N. Фланговете на пожара се разпространяват от ляво надясно   119/1 Пожарът тръгва от пътя/възможно място на огнище 25’E. Пожарът се разраства от долния ляв център към горния десен

80 Снимка 1/1 Снимката показва общ план на зоната на огнище на пожара и скалист път в посока североизток. В средата на снимката не намира голяма купчина отсечени дървета. Вероятно място на огнището е ниско вдясно до пътя. Пожарът се е разпространил от средата/дясно до горе/дясно.

81 Снимка 3/1 Снимката показва разпространение напред, индикатор за защитен горивен материал зад дънер. Пожарът се е разпространил от долу нагоре/дясно. (Референтна точка 34’ изток/ 25 ‘8 ‘’ на север)

82 Диаграма на мястото на пожара
4/1 8/1 4/1 3/1 9/1 5/1 7/1 13/1 10/1 11/1 20/1 15/1 12/1 14/1 19/1 18/1 1/1 21/1 16/1 2/1 17/1 6/1

83 Снимка 7/1 Снимката показва разпространение напред, овъгляване и петна върху малък камък. Пожарът се е разпространил от ляво долу до горе в дясно. (Референтна точка 21’1” изток/ 12 ‘1 ‘’ на север)

84 Снимка 11/1 Снимката показва разпространение по фланговете, индикатор за овъгляване и петна върху защитен горивен материал. Пожарът се е разпространил от ляво надясно. (Референтна точка 12’4” изток/ 3 ‘’ на север)

85 Снимка 19/1 Снимката показва разпространение напред на пожар от вероятно място на огнище. Пожарът се е разпространил от долу/ляво/център към горе/дясно. Снимката е направена от пътя приблизително 25’ на изток от референтната точка.

86 Проблеми при документирането
Метеорологичните условия не са документирани в доклада. Специфичните индикатори за начина на разпространение на пожара не са правилно документирани. Свидетелските показания не са правилно документирани Важни доказателства не са документирани.

87 Проблеми при документирането
Всички останали причини не са правилно елиминирани. “Negative Corpus”.

88 Общи проблеми на разследването
Неприлагане на систематична методология Липса на търпение Липса на работа в екип Погрешно интерпретиране на начина на разпространение на пожара Неизвършване на 2 или повече обиколки около периметъра на огнището Неперглеждане на необгорените площи извън огнището Неинтервюиране/откриване на свидетели Оставяне на огнището необезопасено Неоткриване и несъбиране на доказателства Неправилно документиране на произшествието

89 Общи проблеми на разследването
Ненавременно провеждане на интервютата. Търсене на причина вместо следване на индикаторите. Идентифициране на локални пожари на мястото на огнището Не използване на магнит Неполучаване на данни за вероятните метеорологичните условия на местопроизшествието Неправилно изключване на други причини Неправилно анализиране на източника на възпламеняване и факторите за възпламеняване Липса на подходящи снимки Ненавлизане в обгорения участък от зоната на разпостранение на пожара

90 Общи проблеми на разследването
Ненавременно провеждане на интервютата. Търсене на причина вместо следване на индикаторите. Идентифициране на локални пожари на мястото на огнището (а не цялостен преглед на местопроизшествието) Не използване на магнит Не изключване на други възможни причини Липса на снимков материал Неправилно анализиране на източника на пожара (напр. Лагерен огън, отпадъци) Обхождане на зоната на огнището без първо да бъде прочетен начина на разпространение на пожара Не запазване на подробен филм

91 Степен на сигурност на експертните мнения
Определяне на причината Убедително Вероятна степен на сигурност Причината е подронена Възможна степен на сигурност Подозирана степен на сигурност

92 Съдебна експертиза Разследващият развива хипотеза. Като част от процеса той можа да разполага с разнообразни научни тестове, проведени от свидетели експерти в специфични области. Не подценявайте възможностите да подкрепите теорията си с научния анализ

93 Обобщение Ролята на разследващия на природни пожари става все по-сериозна и комплексна. Разследващите трябва да се добре подготвени, опитни и висококвалифицирани!

94 КРАЙ


Изтегли ppt "МЕТОДОЛОГИЯ НА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПОЖАРИ В ПРИРОДАТА"

Сходни презентации


Реклама от Google