Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В УСЛОВИЯ НА ДЕЛЕГИРАН БЮДЖЕТ

Сходни презентации


Презентация по темата: "ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В УСЛОВИЯ НА ДЕЛЕГИРАН БЮДЖЕТ"— Препис на презентация:

1 ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В УСЛОВИЯ НА ДЕЛЕГИРАН БЮДЖЕТ
ДЕСЕТ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В УСЛОВИЯ НА ДЕЛЕГИРАН БЮДЖЕТ И УПРАВЛЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА!

2 В периода на финансова децентрализация на средствата, училищния директор е изправен пред предизвикателството не само да положи усилия за оцеляване на учебната институция, но и да укрепи финансовата й автономия и да я изведе успешно като конкурентноспособна на останалите учебни звена.

3 Новите условия на управление са продиктувани от редица законови текстове, които не освобождават училищния ръководител от отговорността при непознаването им. Ето защо в настоящата разработка са обхванати основните нормативни документи, на базата на които са изведени десетте правила, които стоят в основата на успешното управление.

4 Правилата касаят основни дейности на училищния директор като прогнозиране, планиране, обезпечаване и изпълнение на учебния план, финансови мерки, включително и съкращаване на някои категории работници и служители при нужда от оптимизация на персонала, подбор, контрол и отчет на финансовите средства.

5

6 10 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА

7 Правило първо СПАЗВАЙ ЗАКОНА! Той е еднакъв за всички!
Закононарушенията се санкционират!

8 ”НЕЗНАНИЕТО НЕ ОПРАВДАВА
Длъжен си да познаваш цялата нормативна база, касаеща сектора, който управляваш и тази, която те обслужва като ръководител! Помни думите на Джон Лок: ”НЕЗНАНИЕТО НЕ ОПРАВДАВА НЕЗНАЕЩИЯ!”

9 Информацията е велика сила!

10 Правило второ: ОБЕЗПЕЧИ УЧЕБНИЯ ПЛАН с достатъчно и квалифицирани ПРЕПОДАВАТЕЛИ! Не се стреми да угодиш на всички, дори това да коства редуциране на часовете и намаляване на заплати. Важно е да спасиш училището и то да оцелее. После се конкурирай!

11 УЧЕБЕН ПЛАН

12 Правило трето НЕ ВЪЗЛАГАЙ ЧАСОВЕ НАД ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА НОРМА /ЛЕКТОРСКИ/ В ПЕРИОД НА СЪКРАЩЕНИЯ

13 Компетентен орган или длъжностно лице, което осъществява процедурата съкращаване на щата е директорът на съответната институция.

14 3. 1. Съгласно чл. 10 от Наредба № 3 от 18 февруари 2008 г
3.1. Съгласно чл. 10 от Наредба № 3 от 18 февруари 2008 г. преподавателската работа на педагогическите кадри в училищата се планира през юни в списък - образец № 1, и се утвърждава от директора не по-късно от 30 септември след съгласуване с началника на инспектората по образование

15 3.2. Преподавателската работа на педагогическите кадри в детските градини и обслужващите звена - извънучилищни педагогически учреждения, се планира съответно в списък - образец № 2, и в списък - образец №1а, и се утвърждава в срока по-горе (не по-късно от 30 септември) от :

16 - директора на детската градина или обслужващото звено след съгласуване с началника на регионалния инспекторат по образованието - когато се прилага системата на делегираните бюджети - началника на регионалния инспекторат по образование след съгласуване с финансиращия орган - когато не се прилага системата на делегираните бюджети.

17 ИЗВЪРШИ БЕЗПРИСТРАСТЕН ПОДБОР
Правило четвърто ИЗВЪРШИ БЕЗПРИСТРАСТЕН ПОДБОР Остави най-добрите специалисти, дори това да ти коства съдебни битки. Те ще възстановят нормалния ритъм и заради тях ще привлечеш ученици. Виж Обща процедура и процедура по подбор при съкращаване на щата в СИЕЛА /автрор Л.Стоянова/. Предвиди обезщетения и разходи за съдебни разноски преди започване на процедурата

18

19 Правило пето: ПРОГНОЗИРАЙ И НЕ НАДЦЕНЯВАЙ РЕАЛНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПРИЕМ НА УЧИЛИЩЕТО. Поставяй РЕАЛНО ПОСТИЖИМИ ЦЕЛИ! Внимателният анализ на броя на учениците като цяло за населеното място съобразно спецификата и статута на училището/прогноза – минимум/ е най- правилният.

20

21 Правило шесто ИЗГОТВИ ПРОЕКТОБЮДЖЕТА заедно с главния счетоводител и направи разумен баланс между средства за заплати и средства за издръжка. В § 10 определи приоритетните разходи,без които не може да функционира системата училище:

22

23 ПРИОРИТЕТНИ РАЗХОДИ - разходи за гориво, вода, електроенергия, абонаментни такси за поддръжка на информационната ти система /Админ/, разходи за материали и услуги, други

24 ....Освободи се от договорите, без които ще ти е трудно, но можеш да се справиш. Разгледай подробно част първа и втора от Практическото ръководство за директори.

25 Правило седмо : СПАЗВАЙ ФИНАНСОВАТА ДИСЦИПЛИНА! ПРАВИ ИКОНОМИИ!

26 Два пъти годишно прави финансов отчет пред общо събрание чрез главния си счетоводител. РАЗХОДВАЙ ПЛАНИРАНИТЕ СРЕДСТВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ !

27 Прехвърлянето от параграф в параграф е позволено, но се прави в случай на нужда съобразно законовите разпоредби. Виж закона за счетоводството.

28 Стреми се към НАЙ-ДОБРАТА МАТЕРИАЛНА БАЗА.
Правило осмо Стреми се към НАЙ-ДОБРАТА МАТЕРИАЛНА БАЗА. Не забравай, че парите следват ученика и с тях трябва да му подсигуриш оптимални условия за обучение и възможности за развитие на способностите му.

29 ”КАКЪВТО ТИ Е ДОМЪТ, ТАКЪВ ТИ Е УМЪТ!”
Училището – моят втори дом Помни поговорката: ”КАКЪВТО ТИ Е ДОМЪТ, ТАКЪВ ТИ Е УМЪТ!”

30 Правило девето НЕ РАЗЧИТЕЙ САМО НА ДЪРЖАВНАТА СУБСИДИЯ! КАНДИДАТСТВАЙ НЕПРЕКЪСНАТО ПО ОТВОРЕНИ ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ! Определи лице, което да извършва професионално и компетентно тази дейност. Изпрати го на обучение. Правилно разработеният проект е 80% успял.

31 Правило десет : НЕ СЪЖАЛЯВАЙ АКО УЧЕНИЦИТЕ ТИ ОТЛИТНАТ ЗА ПО-ДОБРО МЯСТО. Стреми се и ти да го постигнеш!

32 Виж нормативните основания за всяко правило!
1.Правило първо: - Чл от КТ ;чл.179 – 187 от КТ; чл от КТ; - Чл.147 от ППЗНП; - НАРЕДБА № 4 ОТ 16 АПРИЛ 2003 Г. ЗА ДОКУМЕНТИТЕ ЗА СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА

33 2.Правило второ: -Закон за степента на образование,общообразователния минимуми учебния план; -ЗНП; - Наредба № 3 от 18 февруари 2008 г. за нормите за преподавателска работа и реда за определяне на числеността на персонала в системата на народната просвета

34 3. Правило трето: - чл. 326, ал. 2, чл
3.Правило трето: - чл. 326, ал. 2, чл. 328, 329, 333, 357–363 от Кодекса на труда чл. 6, 79 от Гражданския процесуален кодекс -Закон за държавния бюджет на Република България за 2008 г. -Наредба № 3 от 18 февруари 2008 г. за нормите за преподавателска работа и реда за определяне на числеността на персонала в системата на народната просвета -Наредба № 2 от 18 февруари 2008 г. за работните заплати на персонала в звената от системата на народната просвета; - Наребда №1 от 21 август 2007 г. за реда и начина за определяне на индивидуалните месечни работни заплати на персонала в средното образование ; -Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 7 от 2000 г. за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена -Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2003 г. за документите за системата на народната просвета -Инструкция № 2 от 29 юли 1994 г. за изискванията за заемане на длъжността "учител" или "възпитател" съобразно придобитото образование, професионална квалификация и правоспособност.

35 /виж процедури – Сиела –Лилия Стоянова /
4.Правило четвърто: чл.329 от КТ; /виж процедури – Сиела –Лилия Стоянова / 5.Правило пето -ЗНП; -ППЗНП; -Наредба №11 от 28 март 2005 г.за приемне на ученици в държавни и в общински училища; - Наредба №3 от 27 юли 200 г. за реда на приемане на бежанци в държавните и общинските училища на Република България;

36 - Наредба №3 от 9 март 1999 г. за приемане на деца и ученици в Националния учебен комплекс по култура с лицейза изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия ; Наредба № 4 от 1 март 2002 г. за приемане на ученици в Националната гимнацзия за древни езици и култури „Константин –Кирил философ“ - НАРЕДБА № Н-5 ОТ 8 СЕПТЕМВРИ 2008 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ В УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА; - НАРЕДБА № 2 ОТ 18 АПРИЛ 2003 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ В СРЕДНИТЕ УЧИЛИЩА ПО ИЗКУСТВАТА; - НАРЕДБА № 3 ОТ 26 МАРТ 2004 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ В НАЧАЛЕН И ПРОГИМНАЗИАЛЕН ЕТАП НА ОБРАЗОВАНИЕ В УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА; - НАРЕДБА № 6 ОТ 19 АВГУСТ 2002 Г. ЗА ОБУЧЕНИЕТО НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ И/ИЛИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

37 И други......../ виж ръководството
6.Правило шесто : - ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2009 Г. /2010/ – законът търпи ежегодна промяна/; - ЗАКОН ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО; - ЗАКОН ЗА СЪБИРАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ ВЗЕМАНИЯ; - ЗАКОН ЗА СЪБИРАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ВЗЕМАНИЯ; - ЗАКОН ЗА ФИНАНСОВОТО УПРАВЛЕНИЕ И КОНТРОЛ В ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР; - Наредба за общинската собственост ; - ЗАКОН ЗА ОБЩИНСКАТА СОБСТВЕНОСТ; - ЗАКОН ЗА БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ ; И други / виж ръководството

38 - цялата нормативна база от правило шесто и ръководството;
7. Правило седмо : - цялата нормативна база от правило шесто и ръководството; Виж единни разходни стандарти в - ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2007 Г. - ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2008 Г. - ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2009 Г. - РЕШЕНИЕ № 20 ОТ 21 ЯНУАРИ 2008 ГОДИНА ЗА РАЗДЕЛЕНИЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ, ФИНАНСИРАНИ ЧРЕЗ ОБЩИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ, НА МЕСТНИ И ДЕЛЕГИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СТАНДАРТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ДЕЛЕГИРАНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 2008 Г. - ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 27 ОТ 6 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПЪРВОСТЕПЕННИЯ И ВТОРОСТЕПЕННИТЕ РАЗПОРЕДИТЕЛИ С БЮДЖЕТНИ КРЕДИТИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

39 ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 27 ОТ 9 ФЕВРУАРИ 2009 Г
ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 27 ОТ 9 ФЕВРУАРИ 2009 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2009 Г.; - ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 89 ОТ 7 МАЙ 2008 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА КРИТЕРИИ И РЕД ЗА ОЦЕНЯВАНЕ СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ВЪВЕДЕНИТЕ СИСТЕМИ НА ДЕЛЕГИРАНИ БЮДЖЕТИ И НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ИЗИСКВАНЕ, НА КОЕТО ДА ОТГОВАРЯТ СИСТЕМИТЕ НА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ; - ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 ОТ 7 ЮЛИ 2006 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ; - НАРЕДБА № 7 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2000 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ БРОЯ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ И ГРУПИТЕ И БРОЯ НА УЧЕНИЦИТЕ И НА ДЕЦАТА В ПАРАЛЕЛКИТЕ И В ГРУПИТЕ НА УЧИЛИЩАТА, ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ЗВЕНА (ЗАГЛ. ДОП. - ДВ, БР. 27 ОТ 2008 г.);

40 - НАРЕДБА № Н-4 ОТ 20 МАЙ 2008 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ БРОЯ НА УЧЕНИЦИТЕ В ПАРАЛЕЛКА, ДЕЛЕНИЕТО НА ПАРАЛЕЛКИТЕ НА ГРУПИ И ИНДИВИДУАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА И УЧИЛИЩАТА ПО КУЛТУРАТА; - ПИСМО ИЗХ. № ОТ Г. НА МОН ОТНОСНО: ПРИЛАГАНЕ НА СИСТЕМАТА НА ДЕЛЕГИРАНИ БЮДЖЕТИ ПРЕЗ 2009 Г.; - ПИСМО ИЗХ. № ОТ Г. НА МОН ОТНОСНО: ПРИЛАГАНЕ НА СИСТЕМАТА НА ДЕЛЕГИРАНИ БЮДЖЕТИ ПРЕЗ 2008 Г.; - ФОРМУЛИ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА В СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА - ПОМОЩЕН МАТЕРИАЛ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРИЛАГАНЕТО НА § 70 ОТ ПРЕХОДНИТЕ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИТЕ РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2008 Г.;

41 - ЗАПОВЕД № РД / Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ФОРМУЛИ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА, ПОЛУЧЕНИ ПО ЕДИННИ РАЗХОДНИ СТАНДАРТИ ЗА 2008 Г. МЕЖДУ УЧИЛИЩАТА И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ЗВЕНА, ВТОРОСТЕПЕННИ РАЗПОРЕДИТЕЛИ С БЮДЖЕТНИ КРЕДИТИ КЪМ МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВА... - ПИСМО № / ОТНОСНО: СЪСТАВЯНЕ, ИЗПЪЛНЕНИЕ И ОТЧИТАНЕ НА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ НА УЧИЛИЩАТА И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ЗВЕНА, ВТОРОСТЕПЕННИ РАЗПОРЕДИТЕЛИ КЪМ МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА; - ПИСМО ИЗХ. № ФО-2 ОТ Г. НА МФ ОТНОСНО: СЪСТАВЯНЕ НА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНИТЕ ЗА 2009 Г.;

42 - ПИСМО ИЗХ. № ФО-47 ОТ Г. НА МФ ОТНОСНО: ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА СПРАВКИ ОТ ОБЩИНИТЕ ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА ПЕРСОНАЛА В ДЕЛЕГИРАНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ДЕЙНОСТИ, НА КОЙТО СЕ НАМАЛЯВА НЕТНИЯ РАЗПОЛАГАЕМ ДОХОД В РЕЗУЛТАТ ОТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА "ПЛОСКИЯ ДАНЪК", РАЗМЕРА...; - ПИСМО ИЗХ. № ФО-8 ОТ Г. ОТНОСНО: ИЗВЪРШВАНЕ НА КОРЕКЦИЯ НА БЮДЖЕТНИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ НА ОБЩИНИТЕ С ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ ЗА 2008 Г. ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ ЕДИННИ РАЗХОДНИ СТАНДАРТИ ЗА ФУНКЦИЯ "СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ, ПОДПОМАГАНЕ И ГРИЖИ"; - УКАЗАНИЯ НА МОН И МФ ОТНОСНО ПРИЛАГАНЕ НА СИСТЕМАТА НА ДЕЛЕГИРАНИ БЮДЖЕТИ ПРЕЗ 2008 Г. - ПМС -204 и мн. Други

43 8.Правило осмо: спазвай нормативната база по горепосочените правила.
9.Правило девет : Следи проекти и програми в страницата на МОМН ,Структурни фондове,ЦРЧР; Чл.147 от ППЗНП – директорът отговаря за цялостната дейност 10.Правило десет : НЕПИСАН, НО ВЕЧЕН ЗАКОН!!!

44 БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО ! ЛИЛИЯ СТОЯНОВА
БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО ! ЛИЛИЯ СТОЯНОВА


Изтегли ppt "ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В УСЛОВИЯ НА ДЕЛЕГИРАН БЮДЖЕТ"

Сходни презентации


Реклама от Google