Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Министерство на финансите

Сходни презентации


Презентация по темата: "Министерство на финансите"— Препис на презентация:

1

2 Министерство на финансите
Платежен процес и процес на сертификация на разходите при управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд (СКФ) Силвия Инджова Директор на дирекция “Национален фонд” Министерство на финансите

3 НИВА В ПРОЦЕСА НА ПЛАЩАНЕ
Финансови потоци на ниво РБ – ЕС Авансови плащания Междинни плащания Окончателни плащания Финансови потоци на национално ниво Участници Видове плащания

4 ДВИЖЕНИЕ НА ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ
ЕК Национален бюджет ОРГАН, ОТГОВОРЕН ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ОТ ЕК – НАЦИОНАЛЕН ФОНД УО по ОП УО по ОП МЗ – делегирана функция по плащане МЗ – делегирана функция по плащане БЕНЕФЕЦИЕНТ БЕНЕФЕЦИЕНТ БЕНЕФЕЦИЕНТ

5 ФИНАНСОВИ ПОТОЦИ НА НИВО РБ - ЕС
Авансови плащания от ЕК към РБ Характер – постоянни оборотни средства за разплащане от РБ; Траншовете за аванси от ЕК за първите 3 години са определени в Общия Регламент за СФ и КФ (1083/2006): Структурни фондове Кохезионен фонд Общо: 2007 – 2% от ОП 2,5% от ОП MEUR 2008 – 3% от ОП 4,0% от ОП MEUR 2009 – 2% от ОП 4,0% от ОП MEUR Авансовите средства не се връщат на ЕК, освен ако в срок от 24 месеца не успеем да депозираме Декларация за разходите от РБ до ЕК по съответната ОП.

6 ФИНАНСОВИ ПОТОЦИ НА НИВО РБ - ЕС
Междинни плащания – на база на декларирани в ЕС от РБ разходи, сертифицирани от СО По приоритети по ОП; Възстановяват се в двумесечен срок след депозиране в ЕК; Авансово + Междинно плащане, не повече от 95% от СКФ по ОП; Плащанията по останалите 5 % се осъществяват с национални средства.

7 ФИНАНСОВИ ПОТОЦИ НА НИВО РБ - ЕС
Окончателно плащане При депозирано до г. приемливо искане за средства до ЕК от Сертифициращия орган. При депозиран Окончателен доклад за изпълнението от Управляващия орган. При депозирана Окончателна декларация от Одитиращия орган.

8 ПРАВИЛОТО N + 2 Правило N + 2 – Финансовият ангажимент на ЕО за определена година по СКФ е валиден до края на втората година след годината, за която той се отнася. Пример – Ако за ОП Х, с бюджет за 2010г. от 100 млн. евро, към г. са депозирани към ЕК приемливи заявки за възстановяване на разходите на стойност 70 мил. евро, по правилото N + 2 страната ни ще изгуби неусвоените към този момент 30 млн. евро.

9 ПРАВИЛОТО N + 3 Това означава, че за периода от 3г. (N, N+1 и N+2), РБ следва да е осъществила всички етапи по: Набиране и оценяване на проекти от УО; Сключване на договори с бенефициентите; Провеждане на тръжни процедури и изпълнение на проектите; Проверки и осъществяване на плащанията от УО и сертифициране и деклариране пред ЕК на направените разходи. Изключение за България и Румъния: За периода правилото N+2 се трансформира в N+3

10 ФИНАНСОВИ ПОТОЦИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО
ФИНАНСОВИ ПОТОЦИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО Основни участници в платежния процес: Национален фонд – Орган отговорен за получаване на средствата от ЕК по СКФ; Осигурява средствата на УО/МЗ за извършване на плащанията към бенефициента. Управляващият орган / Междинното звено - Управляващият орган извършва плащането към бенефициента. Тази функция може да бъде делегирана на Междинно звено. Бенефициентът – извършва плащанията към изпълнителите на проекта, получава авансови, междинни и окончателни плащания от УО/МЗ.

11 ФИНАНСОВИ ПОТОЦИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО
ФИНАНСОВИ ПОТОЦИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО Видове плащания: Авансови плащания: до 20 % от стойността на проекта. Междинни плащания: на база на верифицирани от УО/МЗ действително извършени допустими разходи. Те могат да са неограничен брой, стига това да е определено в договора между бенефициента и Управляващия орган. Окончателно плащане: равно на Общия верифициран разход без Междинните плащания и Авансово плащане.

12 ФИНАНСОВИ ПОТОЦИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО
ФИНАНСОВИ ПОТОЦИ НА НАЦИОНАЛНО НИВО Пример: Община Х, проект “Подмяна и ремонт на съществуващо осветление в града” по ОП “Регионално развитие”. Стойност лв., лв. – поставяне на 80 броя нови стълбове и лв. ремонт на 200 бр. стълбове. Съ-финансиране от Общината – 0 лв., съотношение между ЕК и Националното съ-финансиране в безвъзмездната помощ – 85 % : 15 %. Фаза “Изпълнение” – финансови потоци при два етапа на изпълнение - авансово плащане от 20 %., две междинни плащания и окончателно плащане

13 ОРГАНИЗАЦИЯ НА БАНКОВИТЕ СМЕТКИ
СКФ - ЕВРО ЦЕНТРАЛЕН БЮДЖЕТ BGN СЕРТИФИЦИРАЩ ОРГАН – ОП “РЧР” BGN УПРАВЛЯВАЩ ОРГАН БЕНЕФИЦИЕНТ МЗ при делегирана функция по плащане Евро съ-финансиране лимит Национално съ-финансиране

14 ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ПЛАТЕЖНИЯ ПРОЦЕС ПО СКФ
ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ПЛАТЕЖНИЯ ПРОЦЕС ПО СКФ Траншовете от ЕК ще се получават в три банкови сметки в EUR, открити в Българска народна банка – по една за всеки фонд. Плащанията към бенефициент ще се извършват чрез единната сметка, използвана от Държавното съкровище. Плащанията към бенефициентите ще се извършват в национална валута (BGN).

15 ПРОЦЕСЪТ НА СЕРТИФИКАЦИЯ
Процесът на сертификация на извършените разходи е непрекъснат процес на наблюдение на финансовия и физическия напредък по операциите, финансирани от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС. Процесът на сертификация резултира в декларация на разходите към ЕС и искане за плащане по всяка оперативна програма, съ-финансирана от Структурните фондове и Кохезионния фонд. В процеса на сертификация, Сертифициращия орган удостоверява пред ЕК, че по СФ и КФ са финансирани само допустими разходи, реално извършени в съответствие със съответните правила за допустимост на разходите.

16 ЧЕТИРИ НИВА В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИЦИРАНЕ
ЧЕТИРИ НИВА В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИЦИРАНЕ ЕК СО – Дирекция “НАЦИОНАЛЕН ФОНД” УО по ОП УО по ОП МЗ МЗ МЗ МЗ БЕНЕФЕЦИЕНТ БЕНЕФЕЦИЕНТ БЕНЕФЕЦИЕНТ БЕНЕФЕЦИЕНТ

17 ЧЕТИРИ НИВА В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ
ЧЕТИРИ НИВА В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ Бенефициентът представя пред междинното звено Доклад по сертификация относно доставката на стоки и услуги, придружен от платени фактури. МЗ извършва проверка и контрол на 100% от платените фактури, подготвя и изпраща Доклад по сертификация до УО на ниво операция или приоритет на ОП. УО, на база на Доклада/ите по сертификация получен/и от МЗ подготвя и изпраща на СО Доклад по сертификация на ниво ОП. СО удостоверява и изпраща на ЕК сертифицирана декларация за реално извършени разходи по СФ и КФ, на база на проверими придружаващи документи.

18 РОЛЯ НА БЕНЕФИЦИЕНТА В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ
РОЛЯ НА БЕНЕФИЦИЕНТА В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ Проверява като първо ниво на контрол доставката на стоки и услуги чрез извършването на цялостни проверки (документални и проверки на място). Плаща фактурите със средства от авансовото плащане / собствени средства. Изготвя и изпраща на МЗ Доклад по сертификация относно доставката на стоки и услуги. С цел осигуряването на необходимата информация и отчетност към МЗ, бенефициентът трябва да разполага с изчерпателна и надеждна счетоводна система на ниво договор.

19 РОЛЯ НА МЕЖДИННОТО ЗВЕНО В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ
РОЛЯ НА МЕЖДИННОТО ЗВЕНО В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ Извършва проверка и контрол на 100% от платените от бенефициента фактури или счетоводни документи с еквивалентна доказателствена стойност, включително проверки на място. Акумулира информацията за извършените разходи и ги потвърждава. Изготвя и изпраща на УО периодично Доклад по сертификация на ниво операция или приоритет, анекси със списъци на проекти и препратки към Докладите по сертификация, изготвени от бенефициентите.

20 РОЛЯ НА УПРАВЛЯВАЩИЯ ОРГАН В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ
РОЛЯ НА УПРАВЛЯВАЩИЯ ОРГАН В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ Извършва проверки на периодичните Доклади по сертификация, предоставени от Междинните звена на ниво операция, включително проверки на място. Обединява информацията за разходите на база на представените от Междинните звена Доклади по сертификация и проверява такива разходи. Изготвя и представя на Сертифициращия орган Доклад по сертификация на ниво Оперативна програма за потвърждение, че изискванията на чл. 60 от Общия Регламент са спазени.

21 РОЛЯ НА СЕРТИФИЦИРАЩИЯ ОРГАН В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ
РОЛЯ НА СЕРТИФИЦИРАЩИЯ ОРГАН В ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ Сертифицира Декларациите за действително извършените разходи по СФ и КФ на база на проверими придружаващи документи. Изпраща на Европейската комисия сертифицирани Декларации за разходи и Заявки за плащане в електронен формат, три пъти годишно. Изпраща на Европейската комисия актуализираната прогноза за заявките за плащания за текущата и следващата година.

22 ЗНАЧЕНИЕ НА ОДИТА ЗА ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ
ЗНАЧЕНИЕ НА ОДИТА ЗА ПРОЦЕСА НА СЕРТИФИКАЦИЯ Едно от средствата за контрол по отношение правилността на разходване на средствата по операциите по оперативните програми, финансирани от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, са одитните доклади на вътрешните и външните одитори. Всяко едно от четирите нива на контрол, при представяне на Доклада по сертификация на по-горното ниво гарантира, че е взело предвид и е предприело адекватни мерки за отразяване препоръките на вътрешните и външни одитори, извършили проверка на неговата дейност, включително тези на Одитния орган.

23 БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО!


Изтегли ppt "Министерство на финансите"

Сходни презентации


Реклама от Google