Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Новите румънски протести (януари-февруари 2017 г.)

Сходни презентации


Презентация по темата: "Новите румънски протести (януари-февруари 2017 г.)"— Препис на презентация:

1 Новите румънски протести (януари-февруари 2017 г.)
Новите румънски протести (януари-февруари 2017 г.) Снимки: Уикипедия

2 Борбата с корупцията в персонажи
Шефката на DNA Лаура Кьовеши Бившият премиер Адриан Нъстасе Евродепутатката Моника Маковей

3 Главните действащи персонажи
Президентът Клаус Йоханис Социалдемократът Ливиу Драгня Премиерът Сорин Гриндяну

4 Хронология 11 декември 2016 г. – парламентарни избори, спечелени от социалдемократите с 45,5%. Националнолибералната партия взема 20%, а Съюзът „Спасете Румъния“ – 8,9%. 4 януари 2017 г. – сформирано е правителство на социалдемократите и на малка съюзна либерална партия, което има и подкрепата на унгарското малцинство. Премиер е Сорин Гриндяну, считан за приближен на лидера на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня. 18 януари 2017 г. – Кабинетът обсъжда приемането на две извънредни („спешни“) постановления, чрез които намалява присъдите на затворници и променя Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс така, че злоупотребата със служебно положение престава да бъде преследвана криминално, ако е в размер до леи ( евро). 31 януари 2017 г. – Постановленията са приети от правителството, въпреки че протестиращите са по площадите на големите градове на страната всеки ден от 18 януари насам. 5 февруари 2017 г. – Вечерта рекорден брой – над протестиращи се противопоставят на измененията в борбата с корупцията. Правителството отменя своето спешно постановление за промяна на Наказателния кодекс. То внася законопроект със същите предложения за изменения, над който трябва да се произнесе парламентът след дебати. 9 февруари 2017 г. – Министърът на правосъдието Флорин Йордаке подава оставка. В интервю за BTV външният министър Теодор Мелешкану обявява, че законопроектът със спорните текстове ще бъде гласуван от парламента, след като бъде подложен на обществен дебат с помощта на Европейската комисия. 13 февруари 2017 г. – Парламентът одобрява в страната да се проведе референдум относно борбата с корупцията. 27 февруари 2017 г. – Конституционният съд заявява, че антикорупционната прокуратура е превишила правата си по започнато от нея дело за нарушения в министерството на правосъдието във връзка с приемането на спорните постановления. Делото е прехвърлено към обикновената прокуратура.

5 Кои са на улицата и какво искат?
Идентичност Искания Никое правителство, независимо от цвета си да не приема разпоредби като постановление №13 Прозрачност в администрацията чрез електронно правителство Омбудсманът да бъде избиран пряко от гражданите Гражданите да могат да сезират пряко Конституционния съд Деполитизиране на публичните длъжности и тяхно заемане само след конкурс Членовете на правителството да не бъдат и депутати Елиминиране на необходимостта от парламентарно разрешение за наказателно преследване на членове на правителството Без наказателно преследване на обществени длъжности Реализация на тези точки чрез референдум Протестиращите се виждат като защитници на истинската Румъния и на истинския патриотизъм срещу псевдопатриотите, които им се противопоставят. Психологът Даниел Давид вижда в демонстрантите младото поколение и половината от хората на средна възраст - една общност с европейски профил, базирана на ценности и на визия за бъдещето, а не на роднински принцип. От друга страна, противниците на протеста виждат в него външна намеса. Често румънците, които се противопоставят на демонстрациите, са по-възрастни. Има и негодувание, че протестиращите със своя морален патос са разделили Румъния на две – на „добра“ и „лоша“ и искат добрата да доминира лошата. Протестиращите подкрепят безусловно борбата с корупцията. Те в повечето случаи са градски жители от средната класа.

6 Аргументите на правителството
Контекстът: сблъсък на два лагера за бъдещето на румънската борба с корупцията Намаляването на присъдите на затворници се налага, тъй като Румъния е заплашена от наказание на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), който би могъл да я глоби с 80 млн. евро, ако не подобри условията в затворите и не намали пренаселеността на центровете за задържане Конституционният съд е обявил за неконституционосъобразни текстове относно „злоупотребата със служебно положение“ през 2016 г. Той иска изясняване на отменените разпоредби по начин, който да не допуска злоупотреби и осъждания на Румъния в ЕСПЧ. През 2016 г. Румъния е била на трето място по брой дела на глава от населението, в които е осъдена от ЕСПЧ. От едната страна в конфликта са румънската антикорупционна прокуратура DNA, подкрепящата я в дейността й служба за вътрешно разузнаване SRI, президентът Клаус Йоханис и широките кръгове на румънската десница. На изборите те играха в полза на т.нар. технократски проект Чолош по името на бившия еврокомисар и бивш премиер – визия за Румъния, в която партиите са маргинализирани, а политическата сила е в неизборни институции като DNA. От другата страна е политическата класа, която се противопоставя на борбата с корупцията в опита си да се съхрани от действията на DNA, водещи до прочистване на политическия пейзаж от динозаврите на прехода. Социалдемократите са най-силната партия в Румъния и могат най-много да оказват съпротива на борбата с корупцията. Смята се, че те са съхранили в най-голяма степен клиентелистките мрежи от стария режим и най-често са приравнявани с „крадци“ и „корумпирани“ от румънските протестиращи. Социалдемократическата партия използва обективно съществуващите институционални искания за реформа в правосъдието, за да въведе промени, които облагодетелстват нейни функционери.

7 Антикорупционната прокуратура DNA – за и против
Постижения Критики През 2016 г. са били обвинени в съда 1270 души за корупция със средни и едри мащаби. Сред обвинените са 3 министри, 6 сенатори, 11 депутати, 47 кметове, 16 магистрати и 21 директори на държавни компании Общата сума на щетите през 2016 г., нанесени по дела, свързани със злоупотреба със служебно положение – текстът, който правителството се опита да промени, е над 260 млн. евро. DNA атакува хора от всички политически партии. И през 2016 г. 90% от обвиненията й завършват с осъдителни присъди. Съдебната власт е безконтролна. Заедно със съюзника си в лицето на вътрешното разузнаване, тя се е превърнала в могъщ властови център, който не е избиран от народа и отслабва влиянието на изборните институции като парламента. Борбата с корупцията е формула, чрез която се разчистват политически сметки, която използва и насърчава доноси и клевети DNA атакува само държавни служители, но не и един от основните генератори на корупция – чуждестранния бизнес

8 Румъния 2017 – България 2013 Прилики: Нюанси:
На власт са правителства, подкрепени от социалдемократите, които се опитват бързо след встъпването си в длъжност да променят властовите баланси в държавата (в Румъния – с извънредните постановления, в България – с назначаването на Пеевски начело на ДАНС) Градската десница е извън парламента или има малко представителство в него. Тя се мобилизира, за да се завърне на политическата сцена като фактор чрез улицата Протестите имат карнавален момент – в България имаше бял роял, разсъблечена манекенка, докато в Румъния важен елемент от демонстрацията бяха чучела в затворнически дрехи на лидерите на социалдемократите, бесилка и т.н. Протестите получават в отговор контрапротести Нюанси: В Румъния антикорупционната прокуратура е считана от протестиращите за съюзник на народа срещу корумпираната политическа класа. Демонстрантите искат отслабване и неутрализиране на политиците и утвърждаване на пряка демокрация вместо сегашната изборна демокрация, овластяваща корумпирани хора. Първите сондажи след големите протести показаха, че одобрението за социалдемократите е нараснало до 55% В България се скандираше „Оставка!“ и се питаше „Кой?“, но протестиращите атакуваха изключително правителството Орешарски като олицетворение на олигархията, съюзявайки се с други нейни представители, дошли на власт през 2014 г. В желанието си да постигнем промяната не се ли оказваме манипулирани чрез нашите емоции? Какво е промяна днес? И кое е статуквото?

9 Благодаря за вниманието!
Блог: Контакт:


Изтегли ppt "Новите румънски протести (януари-февруари 2017 г.)"

Сходни презентации


Реклама от Google