Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Презентацията се зарежда. Моля, изчакайте

Представям ви: Люси Кортни

Сходни презентации


Презентация по темата: "Представям ви: Люси Кортни"— Препис на презентация:

1 Представям ви: Люси Кортни
Представям ви: Люси Кортни и поредицата „Не се предавай“ Герой е не този, който не се страхува, а този, който не се предава!!!

2 „Не се предавай“ – автор Люси Кортни
Поредицата „Не се предавай!” залага на естественото детско любопитство към света и по-конкретно животинското царство. Авторката Люси Кортни представя на децата чрез увлекателни истории различни животни в тяхната естествена среда. В хода на разказа малките читатели научават реални факти за тях (например, че ловуват главно женските лъвове, а жирафите разтварят широко крака, за да пият вода). В края на книжките пък има допълнителни забавни факти за дивите животни, които лесно могат да станат повод да се поровите с детето в някоя детска енциклопедия за още информация. Да не забравя и хубавите илюстрации на Фил Алдерсън, които са чудесно допълнение към думите.

3 Животните… Всеки обича животните. Пернати и космати, люспести, страховити и понамирисващи. Умни, хитри и чаровни, палави и мили лудетини. Но нека сме честни. Наистина ли ги познаваме добре?

4 Пинглинчето Пепър Пингвинчето Пепър има Голяма тайна - много иска да лети, но всичките й опити завършват евнакво - с глава, забита в снежните преспи и отчаяно размахани във въздуха крачка. Дори най-добрата й приятелка си умира от смях... Пепър има нужда от учител, и то час по-скоро! Дали някой би могъл да помогне на смелото пингвинче да се отдели от земята?

5 Пепър е стандартно императорско пингвинче, което живее в Антарктида в 50-хилядна колония от себеподобни. С едно малко отклонение! Тя има Голяма тайна, а именно – иска да се научи да лети. Природата, както всички знаем, не е предвидила пингвините да летят. Пепър също го знае, но въпреки това не се отказва от мечтата си и вярва, че може да успее. Тя пази тайната си ревниво (споделя я само с най-добрата си приятелка Петъл), тренира самоотвержено и е готова да понесе доста удари в твърдия сняг. Щастливата случайност й помага да намери идеалния треньор, но дали всичко това ще бъде достатъчно? Ще се понесе ли Пепър в синята шир над Сребърното заливче? Струва си да прочетете историята на упоритото пингвинче. В нея ще срещнете смелост, смъртоносни опасности, предателство, лъжи, използвачество, усилени тренировки, както и доста комични моменти.

6 Бялото мече Понго Понго е прекрасно бяло мече, но едно нещо не му е наред - не може да плува и ужасно се страхува от морето. Един ден течението отнася далеч на юг ледения блок, върху който се намира мечето, и то се озовава в голяма беда. Как да се върне у дома? Време е да се научи да плува, но кой ще убеди Понго да потопи лапа във водата?

7 Понго е симпатично бяло мече, което живее с дядо си.
То има голям проблем: не може да плува, а без плуване не може да си набави храна! Страхът от водата го преследва от деня, в който родителите му са изчезнали безследно. Понго толкова много се страхува, че е готов да се храни дори с….горски мъх, само и само да не му се налага да влезе във водата! Но премалелият му от глад стомах го принуждава да признае, че не е тревопасно животно.  Ще трябва да потърси някакъв друг начин! Един ден Понго решава да пробва дали не може да ловува, ако се качи върху ледените блокове, без да плува във водата. Големият леден къс го отнася надалеч към земи и животни, които никога не са виждали бяла мечка. Изгубен като един малък ледокрушенец, той ще намери нови приятели и ще научи вълнуваща новина! А дали ще се престраши да плува? Това ще оставя на вас да разберете сами!

8 Маймунчето Морис Маймунчето Морис е ужасно тромаво и непохватно и често става за смях на цялото стадо. Къде се е чуло и видяло маймунка да пада от дърветата? Морис се чувства много неловко и е толкова засрамен от непрекъснатите си провали, че решава да си намери нов дом. Джунглата обаче крие много опасности за едно малко маймунче, особено като Морис, на когото все не му върви и все му се случва нещо лошо.

9 Маймунчето Морис живее в тропическа гора, а майка му е водачка на стадото.
Макаците резус са предпочитана храна за доста нощни хищници в джунглата, затова стадото на Морис слиза на земята само през деня, за да се нахрани набързо. След мръкване всички се качват на някое дърво и е по-добре да се държиш здраво за клоните и да не падаш, ако искаш да не бъдеш изяден. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни. Особено за Морис. Той е твърде непохватен по маймунските стандарти. Когато по негова вина цялата „детска градина” на стадото пада на земята, чашата прелива и засраменият Морис тайно напуска стадото, за да не позори майка си. Нощната му разходка из джунглата е доста плашеща и го среща с най-различни животни – язовец, панголин (много интересно животно), слънчевата мечка Сами, леопардите Ли и Лаз. Морис и Сами се оказват еднакво несръчни и това естествено ги сближава. Проблемът е, че Ли и Лаз се готвят да схрускат за закуска стадото на Морис.

10 Лъвчето Брайън Лъвчето Брайън е много пъргаво и обича да скача.
То прескача хиени и зебри, прескочило е всички скали, които са се изпречили на пътя му в саваната. Време е да прескочи нещо много по-голямо! Може би огромният слон Големия Бил не би имал нищо против да бъде прескочен от Брайън...

11 Това ще разберете като прочетете
Брайън наистина е доста необикновено лъвче. Най-голямата му страст е прескачането. Героят използва всяка свободна минута да прескача това и онова. Хиени, големи скали и дори слона Големия Бил. Е, това последното не му се получава и Брайън става обект на подигравки и непрестанно хихикане от страна на останалите животни и дори от досадната му по-голяма сестра Лиан. Това унижение е достатъчно, за да накара лъвчето да заяви, че повече никога няма да скача. Обаче след няколко седмици в саваната предстои да се проведат олимпийски игри на животните и изкушението да участва в състезанието по прескачане е много голямо. Какво е нужно на Брайън в този момент? Може би -приятел, или другар в тренировките, или пък някой враг – коварен и острозъб?!? Това ще разберете като прочетете книжката“Лъвчето Брайън“ от поредицата „Не се предавай“

12 Китчето Аби Китчето Аби иска да има приятел. И понеже е много умно и чаровно китче, Аби не се съмнява, че бързо ще намери своя най-добър приятел. Но истинското приятелство не се създава лесно и скоро Аби се натъква на проблем...

13 Кашалотчето Аби непрекъснато има най-различни новаторски идеи как стадото китове да ловува сепии по-успешно и смята, че знае всичко най-добре. Понеже е самонадеяна многознайка, Аби не успява да си намери приятелки в стадото. Единственият й приятел е буревестникът Гъливер, който мирише ужасно и повтаря всичко по три пъти. Решава, че ще ги търси другаде, но майка й не я пуска да изследва Атлантическия океан сама. Китчето дава вид, че се сприятелява с Рейчъл и Тейлър и трите се отправят на пътешествие. В океана дебнат множество опасности и дори такива огромни бозайници като кашалотите има от какво да се боят. Аби го разбира съвсем скоро. Повече време ще й отнеме да схване, че вече има приятелки и приятел ти е не този, който винаги се съгласява с теб Аби няма да се предаде, но успехът ще дойде по изненадващ и смешен начин. А към поуките за приятелството, тя ще прибави и истината, че не е лошо от време на време да се вслушваш в думите на другите, особено ако са по-опитни от теб.

14 Овчицата Хани Хани е най-веселата и усмихната овчица във фермата.
Но всеки път, когато се опита да развесели овчиците от стадото, те ѝ обръщат гръб... а и се държат много недружелюбно по време на репетициите за конкурса за хор на годината. Съни е сигурна, че хорът им може да спечели конкурса, стига най-накрая някой да чуе.

15 Овчицата Хани обича да пее и да танцува, а бъбривостта и жизнерадостта й изглеждат заразителни.
Тя вероятно би била чудесна компания за сестрите си от фермата „Ливли“, стига да не е продадена на фермера Уули. Пристигайки с песен и тропот в новия си дом, Хани се натъква на нещо твърде странно: новите й посестрими, начело с овцата Серафина, никак не харесват шума! Дай им да хрупат трева и да блеят в такт със скучната главна овца, те са доволни от живота. Може ли Хани да се примири? Как да се впише в стадото и в новия си дом, щом копитцата й сами потропват в такт? Ще преодолее ли Хани трудностите и ще успее ли фермата „Уули“ да спечели титлата за най-добър хор, ще научите от Люси Кортни и „Овчицата Хани“!

16 Животните… Светът е пълен с изумителни същества – от камилите в пустинята до павианите в джунглата и рибите в океана. Тях познаваме още по-малко. Някои може би обичат да танцуват, знам ли... Или да правят стойки и да висят с главата надолу... Или да играят на война с палци. Всъщност не, защото повечето животни нямат палци. Но вие разбирате какво искам да кажа, нали? Може би ние не познаваме животните толкова добре, колкото си мислим.

17 Прочети книжките от поредицата „Не се предавай“
А след това сигурно ще знаеш много повече за животните… Със сигурност ще ги опознаеш и ще ги разбираш по-добре, нали?!? Герой е не този, който не се страхува, а този, който не се предава!!!

18 Герой е не този, който не се страхува, а този, който не се предава!!!
В поредицата „Не се предавай!“, се разказва за премеждията на различни животинки, за трудностите, в които изпадат и за търсенето на решение. Съмненията в собствените способности и силата на волята са изведени на преден план от авторката и чрез своите герои-животни тя показва на малките читатели, че винаги има изход.

19 Източници: http://www.helikon.bg/books/11

20 С поредицата „Не се предавай“ и Люси Кортни Ви срещна:
Аничка Петкова ОУ „Иван Вазов“ - Видин


Изтегли ppt "Представям ви: Люси Кортни"

Сходни презентации


Реклама от Google